Koronavirustaudin sairastaneet voivat kärsiä pitkistä jälkioireista kuten uupumuksesta ja hengenahdistuksesta.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) onkin perustanut koronavirusinfektion pitkäaikaisoireiden poliklinikan, jonka toiminta käynnistyy vähitellen kesän aikana.
Terveydentila palaa koronavirusinfektion jälkeen hitaammin ennalleen kuin influenssan jälkeen.
– Kolmen kuukauden kuluttua infektion sairastamisesta 71 prosentilla on todettu keuhkokuvalöydöksiä ja neljänneksellä keuhkotoiminnan muutoksia. Löydökset ovat pääosin lieviä ja palautuvia. Sairaalapotilailla viidenneksellä on todettu neurologisia oireita, kertoi osastonylilääkäri Mari Kanerva verkossa välitetyssä Husin koronavirusinfossa.
Osa koronavirusinfektion sairastaneista saa yli kolme kuukautta kestäviä pitkittyneitä yleisoireita. 35–65 prosentilla on uupumusta. Muita yleisoireita ovat aivosumu, alentunut keskittymiskyky, huimaus, hengenahdistus, yskä, painon tai kivun tunne rinnalla ja kohonnut syke.
– Posttraumaattista stressiä esiintyy joka kolmannella. Lisäksi potilas voi kokea masennusta ja unettomuutta. Oirekuva sopii muun muassa autonomisen hermoston toimintahäiriöön, sanoi Kanerva.
Koronavirusinfektion pitkäaikaisoireista ei vielä tiedetä, ovatko jälkioireet erilaisia vakavan sairauden ja kotona sairastetun lievän taudin jälkeen.
Lisäksi ei ole tiedossa, mikä on oireiden syntymekanismi, miten kauan oireet kestävät ja miten oireita olisi parasta hoitaa.
Pitkäaikaisoireiden poliklinikka ottaa ensimmäisessä vaiheessa lähetteitä Husin alueen erikoissairaanhoidosta. Lähetekriteereiden tarkentuessa potilaita otetaan myös avohoidosta.
– Kriteereitä ovat muun muassa sairastettu tauti ja yli kolme kuukautta jatkuneet oireet. Potilaalla voi olla myös usean elimen oireita tai muuten vaikea oirekuva, kertoi ylilääkäri Helena Liira.
Liiran mukaan poliklinikan hoitomuotoja ovat muun muassa oireita lievittävä lääkitys, fysioterapeutin ja toimintaterapeutin tuki ja toimintakyvyn kartoitus, psykologin tukikäynnit ja erilaiset omahoito-ohjelmat.
Koronaviruspotilaiden määrä Husin osastoilla on selvässä laskussa.
– Positiivisten koronavirusnäytteiden osuus Husin alueella on laskemassa yhden prosentin tasolle. Suunta on oikea, sanoi Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen.
Tällä haavaa Husin sairaaloissa on hoidossa noin 20 koronaviruspotilasta, joista tehohoidossa on noin puolet.
Koko koronaepidemian aikana Husin sairaaloissa on ollut hoidossa yhteensä 2 132 koronaviruspotilasta. Eniten hoidettavana on ollut 50-59 -vuotiaita ja potilaista miehiä on ollut 58 prosenttia.
Husin alueella 41 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen ja 6,2 prosenttia toisen. Rokotekattavuus on reilu 75 prosenttia yli 50-vuotiaiden keskuudessa.
– Laumasuojan raja ei ole yksiselitteinen, mutta 70 prosentin rokotekattavuutta pidetään sellaisena, joka hillitsisi taudin leviämisen. Tämä tarkoittaa kahden rokoteannoksen saamista. Meillä on siis vielä matkaa laumasuojaan, kertoi Tuominen.