Keikkafirma houkuttelee hoitajia töihin hieronnalla ja kauneushoidoilla – "Tuntuu jopa halventavalta", kommentoi Tehy-päällikkö

Työ: Tehyn edustajan mielestä palkan pitäisi riittää houkuttimeksi.

Sairaanhoitajaksi opiskeleva Essi Valkama, 27, kertoi Vantaan Sanomissa siitä, miten helppoa kesätöiden saaminen oli tänä keväänä Vantaalla. Hoitoalan opiskelijoille on valtavasti kysyntää.

Hoitajapula näkyy myös siinä, että uuden aluevaltauksen tehnyt yritys houkuttelee hoitajia keikkatöihin esimerkiksi hotelli- ja hierontalahjakorteilla sekä uusilla puhelimilla. Toukokuun aikana yritys lupaa maksaa hoitajille keikoista tuplapalkan.

Lahjoja tehdyistä työvuoroista tarjoava yritys on Gubbe Pro, joka on aiemmin tarjonnut vanhuksille apua ulkoiluun ja muihin aktiviteetteihin. Jatkossa yritys välittää hoitajia keikkatöihin lähinnä hoivapalveluihin. Toiminta-alueena on koko Suomi, myös Vantaa.

– Meillä on keskustelut menossa Vantaan kaupungin ja muiden Vantaalla toimivien hoivapalvelutuottajien kanssa, toteaa Gubbe Pron director Ville Mikkonen.

Mikkonen korostaa, että yrityksen tavoitteena on osaltaan ratkaista kaupungin hoitajapulaa ja lisätä hoitotyön arvostusta. Hän kertoo, että yrityksen listoille on lyhyessä ajassa saatu jo noin 500 hoitoalan ammattilaista.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn kehittämispäällikkö Sari Viinikainen on tarkastellut Gubbe Pron nettisivuja. Hän on tietoinen siitä, että hoitajia houkutellaan mahdollisuudella ansaita erilaisiin "aktiivisuuslahjoihin" oikeuttavia pisteitä.

Palkkaa täydennetään tekemällä keikkoja.

– Entisenä sairaanhoitajana tuollainen hoitajien houkuttelu puhelimilla ja kauneushoidoilla tuntuu jopa halventavalta. Kyllä peruspalkan pitäisi olla riittävä houkutin ja sen tulisi riittää elämisen tarpeisiin.

Viinikainen uskoo, että keikkatyötä tekevistä suuri osa on vakituisessa työssä muualla.

– Gubbe Pron kaltaisten yritysten syntyminen kertoo, ettei hoitajien perustyöstä saama palkka riitä. Palkkaa täydennetään tekemällä keikkoja vuokratyöfirman kautta.

Hoitajien määrää uudet yritykset eivät lisää, korostaa Viinikainen.

– Pidän virheellisenä sitä, että he markkinoivat itseään ratkaisuna hoitajapulaan.

Hoitajia välittää myös Seure. Seuren omistajat ovat julkisen puolen toimijoita, yksi omistajista on Vantaan kaupunki.

Seuren asiakaskokemuksen johtaja Kaarina Liimatainen korostaa Viinikaisen tavoin sitä, etteivät uudet yritykset lisää hoitajien määrää. Työtekijät vain siirtyvät toimijalta toiselle tai tekevät useaa työtä.

– Työmarkkinoilla ei ole riittävästi sote-alan työntekijöitä. Kilpailu heistä kiristyy ja uusia toimijoita tulee alalle paljon.

Samaa sanoo Vantaan kaupungin henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen. Hän ei kuitenkaan ole huolissaan siitä, etteikö kaupunki houkuttelisi jatkossakin hoitoalan ammattilaisia.

– Meidän henkilöstökyselymme kertovat, että suuri osa työntekijöistä haluaa itselleen vakituisen työpaikan, vakituisen työyhteisön ja vakituisen esimiehen.

Lievonen ymmärtää keikkamahdollisuuksia tarjoavien yritysten kiinnostavan, eikä se ole hänen mielestään sinänsä ongelma.

– Jos työntekijä kuormittuu liikaa, niin silloin on otettava puheeksi myös mahdollinen oman työn ohella tehtävä keikkatyö. Jos koko ajan tekee 16-tuntista päivää, niin jossain vaiheessa se voi muodostua ongelmaksi.

Lievonen lisää, että pitkien päivien tekeminen on hoitoalalla tavallista myös ilman oman työn ohessa tehtäviä keikkoja. Puuttuva työntekijä korvataan usein oman porukan venymisellä. Entistä yleisempää se on nyt, kun sijaisten saaminen on vaikeaa.

Lievonen pohtii, että vakituisessa työssä on mahdollisuus kehittää työtään ja nähdä oman työnsä tulokset pidemmällä aikavälillä.

– Keikkatyö on enemmän vain yhden vuoron suorittamista.

Tehyn Viinikainen muistuttaa, ettei keikkatyöläisten suuri määrä ole työyhteisön etu.

– Vakituiset työntekijät joutuvat oman työnsä ohella pahimmillaan jatkuvasti perehdyttämään uusia keikkalaisia. Suuri keikkalaisten määrä myös ehkäisee työyhteisön pitkäjänteistä kehittämistä.

Myös Viinikainen puhuu jaksamisesta.

– Jos tekee montaa työtä, niin siinä on työntekijän omalla vastuulla se, että pitää huolta vuorokausilevosta ja vuosilomasta. Liika kuormittuminen näkyy väsymisenä, uupumisena ja voi johtaa jopa virheisiin työssä.

Viinikainen toivoo, että uusien keikkatyöntekijöitä välittävien yritysten syntyminen lisäisi keskustelua hoitoalan tilanteesta.

– Emmehän me voi rakentaa terveydenhoitojärjestelmäämme vuokratyöfirmojen henkilöstöhallinnon varaan.

Poimintoja

Hoitajien peruskuukausipalkkoja

Lähihoitaja ja vastaavat aiemmat koulutusnimikkeet, kuten perushoitaja 2 063,84 euroa.

Apulaisosastonhoitaja, vastaava sairaanhoitaja, erikoissairaanhoitaja 2 375,71 euroa.

Esimiestehtävissä toimivat: osastonhoitaja, apulaisosastonhoitaja 2 652,93 euroa.

Johtotehtävissä toimivat: sairaaloiden/terveyskeskusten ylihoitajat 3 029,44 euroa.

Palkat ovat työehtosopimuksen minimipalkkoja, mutta pääsääntöisesti peruspalkat noudattavat Tehyn mukaan työehtosopimusten minimiä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut