Vantaalaisilta vaaliehdokkailta paljon kannatusta terveysasemien iltapalvelulle – työntekijäpulaan ehdotetaan keinoiksi muun muassa parempia palkkoja ja täydennystä yksityisiltä toimijoilta

Vantaan terveysasemilla pitäisi voida asioida myös iltaisin, henkilökuntapulasta huolimatta. Tästä vaalikoneen väittämästä vallitsee Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneiden kuntavaaliehdokkaiden keskuudessa suhteellisen vahva samanmielisyys.

Kaikista vastanneista 63 prosenttia asettuu väittämän kannalle, kun erimielisiä on vajaa kolmannes ja kantansa auki jättäviä 7 prosenttia.

Myötätuulta asialle puhalletaan puolueittain varsin tasaisena rintamana niin, että kannatusprosentti vaihtelee pääosin hiukan alle 60:stä hiukan alle 70:een.

Vasemmisto erottuu muista yli 80-prosenttisesti väittämästä samaa mieltä olevana ja osassa alle kymmenen vastaajan pienryhmittymistä ja -puolueista kannatus on sataprosenttista.

RKP on ainoa, jolla vaakakuppi kallistuu toiseen suuntaan, eri mieltä väittämästä on 48 ja samaa mieltä 41 prosenttia vastaajista.

Vastaajien perusteluista voisi tulkita, että perimmäisin näkemys ilta-asioinnin tarpeellisuudesta on puolueiden kesken prosentteja yhteneväisempi.

Henkilökuntapula on ongelma, jonka vuoksi monet väittämää kannattavat lisäävät kantansa perusteluihin erilaisia varauksia ja osa eri mieltä olevista kokee iltapalveluiden järjestämisen nykytilanteessa mahdottomaksi, mutta jättää silti portin ikään kuin raolleen.

Väittämästä täysin erimieliseksi ilmoittautuvan kristillisdemokraattien Jan Axbergin kommentti onkin kuvaava:

– Ilman henkilökuntaa ei ole mahdollista tarjota iltaisin palveluita. Tämä on juuri sellainen peruspalvelu, jonka haluamme priorisoida ratahankkeiden edelle.

Arttu Helin perussuomalaisista lieventää iltapalveluille myönteistä kantaansa toteamalla olevansa osittain samaa mieltä.

– Henkilöstöpula on valtava, ja siksi tällainen ei ehkä toimi tällä hetkellä. Mutta ehkä hieman hajauttamalla, niin, että muutama terveysasema olisi avoinna myös iltaisin, jolloin palveltaisiin akuutteja tapauksia.

Ehdokkaat pohtivat vastauksissaan aktiivisesti keinoja, joilla työntekijävaje saataisiin ylitettyä ja iltavastaanotot mahdollisiksi.

Liike Nytin Marjo Vacker arvelee, että iltavastaanottoja voitaisiin kehittää hybridimallilla, kokeiluna, jossa iltavastaanottojen saatavuus toteutuisi portaittain.

– Iltavastaanotto poistaisi paineita päivystyksestä, jolloin myös resursseja voitaisiin kasvattaa perusterveydenhuollossa, hän lisää.

Markus Lustig kokoomuksesta pitää iltapalvelua mahdollisena ainakin suurimmilla terveysasemilla mutta korostaa, että henkilökuntapulassa tulee huomioida myös lääkäreiden ja hoitajien työturvallisuus ja harkita mahdollisia iltavastaanottoja tästäkin näkökulmasta.

– Suosisin muutoinkin esimerkiksi etävastaanottojen laajempaa hyödyntämistä Selvittäisin myös iltaetävastaanottojen mahdollisuutta kokonaisuudessaan.

Demareiden Kalle Eklundin mielestä palveluaikojen tulee heijastaa nyky-yhteiskuntaa.

– Työ ja vapaa-aika eivät enää noudata 8–16-kulttuuria. Luovuus voisi myös helpottaa päivän paineaikoja ja tasata ruuhkaa.

Helena Taavitsainen keskustasta linjaa suoraan, että päivystys terveydenhuollossa täytyy järjestää tavalla tai toisella.

– Tarvittaessa hankitaan yksityiseltä sektorilta täydennystä, kilpailutuksen perusteella.

Ruotsalaisten Michael Ek edustaa vaalikoneväittämän kanssa eri mieltä olevien kantaa ja pitää henkilökuntatilannetta varsin hankalana.

– Jos on henkilökuntapula, niin kuka sitten hoitaisi siellä iltaisin asioivia? Ja toisaalta lisähenkilökunnan palkkaaminen ei ole ilmaista sekään. Nämä ovat aina kompromisseja.

Birgitta Hämäläinen vihreistä toteaa iltapalvelut hyväksi tavoitteeksi, mutta ei usko niiden toteutuvan vielä seuraavan nelivuotiskauden aikana.

– Haasteita on jo päiväaikaisten palvelujen henkilöresursseissa. Päivätöissä käyvien kannalta ilta-aikaista palvelua täytyy kuitenkin kehittää.

Vasemmiston Heidi Hummastenniemen mukaan henkilökuntapula on ratkaistava ja Vantaalle palkattava lisää terveydenhoidon henkilökuntaa jonojen purkamiseksi.

– Parhaat ammattilaiset Vantaalle saadaan vain kilpailukykyisellä palkalla ja hyvillä työolosuhteilla.

Lue myös:

Keikkafirma houkuttelee hoitajia töihin hieronnalla ja kauneushoidoilla

Sairaanhoitajaopiskelijat revitään nyt töihin

Ostot syyniin, iltavastaanotot terveysasemille

Vantaan terveyspalvelujen johtaja: "Lääkäriin on jo nyt päässyt iltaisinkin

Esperi Care aloittaa pikakoulutuksen työtekijöiden saamiseksi – Tehy hämmästelee väitettä hoitajapulasta

Terveysasemien iltavastaanottoja kokeillaan ensi vuoden puolella

Vantaan Sanomien vaalikone

Hoitoa iltaisinkin?

Vaalikoneen väittämä: Vantaan terveysasemilla pitäisi voida asioida myös iltaisin, henkilökuntapulasta huolimatta.

Vastausvaihtoehdot: Samaa mieltä (SM), eri mieltä (EM), ei osaa sanoa (EOS). Näin vastaukset jakaantuvat kaikkien vaalikoneeseen vastanneiden kesken (Luvut tarkoittavat prosentteja):

SM 63, EM 30, EOS 7.

Näin vastaukset jakaantuvat puolueittain, mukana ne joilla vastaajia vähintään 10:

Kesk: SM 67, EM 30, EOS 3.

Kok: SM 58, EM 35, EOS 7.

KD: SM 58, EM 42, EOS 0.

Liik: SM 57, EM 24, EOS 19.

PS: SM 57, EM 39, EOS 4.

RKP: SM 41, EM 48, EOS 11.

SDP: SM 68, EM 24, EOS 8.

Vas: SM 82, EM 13, EOS 5.

Vihr: SM 66, EM 24, EOS 10.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut