Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoroja perutaan ja harvennetaan, matka-ajat venyvät ja laiturit muuttuvat – katso tästä, miten Suomen suurimpiin kuuluva turvalaiteremontti vaikuttaa junien kulkuun tänä kesänä Vantaalla ja koko maassa

Junaliikenne: Lähi- ja kaukojunaliikenteeseen tulee muutoksia laajalti uuden asetinlaitteen käyttöönoton takia.

Entistä parempien ja turvallisempien junayhteyksien rakennustyöt vaikuttavat merkittävästi lähi- ja kaukojunaliikenteeseen niin Vantaalla kuin muuallakin Suomessa tänä kesänä.

Väylävirasto kertoi maanantaina, että useat lähijunat kulkevat kesäkuusta elokuuhun poikkeusaikataulujen mukaan.

Osa lähijunavuoroista perutaan, osa ajetaan harvennetuin vuorovälein ja osa korvataan bussikyydillä.

Poikkeusliikennöinnin syynä on uuden asetinlaitteen käyttöönotto Keravalla.

Asetinlaite parantaa junien liikennöintiturvallisuutta. Se valvoo muun muassa, että junan käyttämät raideosuudet ovat vapaana ja vaihteet ovat junan kulkutietä turvaavassa asennossa.

Väyläviraston mukaan kyseessä on yksi Suomen suurimmista raideliikenteen turvalaitejärjestelmän käyttöönotoista.

Väyläviraston mukaan merkittävimmät asetinlaitteen käyttöönotosta tuleva vaikutukset koskevat Z- ja D-junien perumisia, K-junien harvennettuja vuorovälejä, R-junien ruuhkaliikenteen karsimista sekä muutoksia junien lähtöraiteisiin. Myös matka-ajat voivat pidentyä.

Väylävirasto kehottaa kehottaa matkustajia suunnittelemaan matkantekonsa etukäteen ja varaamaan tavallista enemmän aikaa.

Väyläviraston mukaan muutokset junien aikatauluissa huomioidaan HSL:n ja VR:n digitaalisten kanavien matkahakupalveluissa ja niiden tarjoamissa reittivaihtoehdoissa.

Lisäksi juna- ja asemakuulutuksia, opasteita sekä asemalaitureiden infonäyttöjä hyödynnetään matkustajien tiedottamisessa.

Näin junien kulku muuttuu

K-junat:

K-junien poikkeusliikenne käynnistyy muista ratatöistä johtuen 7.6.2021.

Arkisin noin kello 5.30–19.30 K-junat liikennöivät ainoastaan Tikkurilan ja Keravan välillä, pääosin 20 minuutin vuorovälein.

Arkipäivisin 7.–27.6. ja 16.–29.8. ruuhka-aikoina K-junat kulkevat noin kello 6.30–8.30 sekä 15.30–17.30 kymmenen minuutin välein.

Varhain aamulla, iltaisin ja viikonloppuisin K-junat liikennöivät 20 minuutin vuorovälein Helsinki–Kerava-välillä.

K-junat Keravan suuntaan eivät pysähdy Pukinmäessä arkisin noin kello 5.30–23.00 ja viikonloppuisin noin kello 7.30–23.00 välisenä aikana.

Yöaikaan junat liikennöivät normaalisti.

K-junalla Helsingin suuntaan matkustavien kannattaa vaihtaa P-junaan jo Hiekkaharjussa. Keravan suuntaan matkustettaessa suositellaan matkustamaan I-junalla Hiekkaharjuun asti.

I- ja P-junat

I- ja P-junat liikennöivät 7.6.–29.8. arkisin päivä- ja yöaikaan 10 minuutin vuorovälein, mutta iltaisin noin kello 19.00–23.00 20 minuutin vuorovälein.

Viikonloppuisin I- ja P-junat liikennöivät aamusta iltaan kello 7.30–23.00 kahdenkymmenen minuutin vuorovälein. Yöaikaan junat liikennöivät normaalisti.

I-junat eivät pysähdy Pukinmäessä arkisin noin kello 5.00–23.00 ja viikonloppuisin noin kello 8.00–23.00.

D-junat

D-junia ei liikennöidä lainkaan ajalla 7.6.–15.8. Korvaavat yhteydet Hämeenlinnasta Helsinkiin ja Helsingistä Hämeenlinnaan liikennöidään R-junilla.

Z-junat

Ajalla 7.6.–15.8. Z-junien matka-aika Helsingin ja Lahden välillä pitenee noin 6–8 minuuttia.

21.6–6.7. ja 16.–22.7. suurin osa Z-junista liikennöi vain Haarajoen ja Lahden välillä. Kouvolan ruuhkajunat ajetaan Helsinkiin ja Helsingistä Kouvolaan asti, samoin kuin aamun ensimmäiset ja illan viimeiset vuorot.

Kun Z-junia perutaan Helsingin ja Haarajoen väliltä 21.6–6.7. ja 16.–22.7, järjestetään Keravan ja Haarajoen rautatieasemien välille korvaava bussikuljetus (linja 979X). Bussit ajetaan kerran tunnissa asemien yhteydessä olevilta pysäkeiltä. Keravan ja Haarajoen asemilla on opasteita ohjaamassa matkustajat korvaavaan bussiin. Keravalta ei järjestetä Z-junat korvaavaa bussiyhteyttä Helsingin suuntaan. Aikataulut on kuitenkin suunniteltu niin, että Keravalla bussin 979X ja R-junien välillä vaihtaminen on sujuvaa.

R-junat

R-junien matka-aika pitenee viidellä minuutilla 7.6.–15.8. R-junien ruuhkaliikennettä on karsittu kaikissa työvaiheissa. R-junat liikennöivät läpi päivän pääosin 30 minuutin vuorovälillä. 7.–27.6. ja 9.–15.8. ajetaan lisäksi arkisin ylimääräiset ruuhka-ajan lisäjunat Riihimäeltä kello 6.59 ja Helsingistä kello 16.24.

Kaukojunat

Helsingistä, Pasilasta ja Tikkurilasta pohjoiseen sekä itään (myös Venäjän junat) kulkevien kaukojunien lähtö- ja saapumisajoissa on 7.6.–15.8. muutamien minuuttien muutoksia.

Pohjoiseen ja itään kulkevien kaukojunien lähtöajat Helsingistä, Pasilasta ja Tikkurilasta aikaistuvat pääsääntöisesti seitsemän minuuttia. Vastaavasti kaukojunat näistä suunnista saapuvat Tikkurilaan, Pasilaan ja Helsinkiin noin seitsemän minuuttia nykyistä myöhemmin. Tarkat aikataulut voi tarkistaa VR:n matkahausta: osoitteessa vr.fi.

Keravan asetinlaitteen uusiminen on osa Suomen vilkkaimmin liikennöidyn rataosuuden toimintavarmuutta parantavaa hanketta, joka kulkee nimellä Helsinki–Riihimäki kapasiteetin lisääminen.

Sen tavoitteena on parantaa rataosan välityskykyä ja häiriönsietokykyä.

Asetinlaitteen uusimisella valmistaudutaan hankkeen seuraaviin vaiheisiin, joissa rakennetaan lisäraiteita ensin Keravan ja Jokelan ja lopulta Keravan ja Riihimäen välille.

Kun koko hanke on saatu valmiiksi, on Keravan ja Riihimäen välinen rataosuus kauttaaltaan neliraiteinen.

– Uuden turvalaitejärjestelmän rakentaminen on voitu tehdä liikenteen mahdollistamissa työraoissa 2018–2021. Käyttöönotto edellyttää kuitenkin raiteiden sulkemisia. Tarkasta suunnittelusta huolimatta yllättävät vaikutukset junaliikenteeseen, kuten viivästykset, ovat mahdollisia, koska käyttöönotto tapahtuu erittäin vilkkaasti liikennöidyllä ja entuudestaan häiriöherkällä rataosalla, sanoo hankkeen projektipäällikkö Riitta Parviainen tiedotteessa.