"Nämä maksaisivat ainakin 500 euroa kaupassa" – Eila toteutti pitkään kypsytellyn idean omasta vaatevuokraamosta

Kuluttaminen: Vaatevuokraamon perustanut Eila Parviainen kannustaa pohtimaan kuluttamista. Vuokraamalla vaatteen voi myös välttyä hutiostoksilta.

Eilan asunnossa on lukuisia vaaterekkejä, joissa roikkuu laadukkaita vaatteita. Sanna Jompero-Lahokoski

Sanna Jompero-Lahokoski

Vuosi sitten helmikuussa juuri ennen koronan rysähtämistä päälle Eila Parviainen, 57, päätti toteuttaa pitkään mielessään olleen bisnesidean: Alkaa vuokrata vaatteita omasta vaatekaapistaan. Syntyi vaatevuokraamo Eilan henkari.

– Olin miettinyt yrityksen perustamista pitkään ja päätynyt siihen, että jotenkin sen piti liittyä vaatebisnekseen. Kuulin, että tällaista tehdään ulkomailla. Katsoin kotona vaatteitani ja ajattelin, että en halua päästä niistä eroon, mutta jotenkin niitä pitäisi hyödyntää paremmin.

Viime keväänä ajoitus yrityksen perustamiselle ja vaatteiden vuokraamiselle oli huono, mutta leipätyönsä toisaalla tekevä Parviainen ei pelästynyt. Aika juhla- ja työvaatteiden vuokraamiselle tulisi vielä.

Kiinnostus vaatteisiin on ollut aina olemassa. Jo pienenä tyttönä Eila ihaili siskojensa vaatteita. Nyt omat vaatekaapit suorastaan pursusivat kalliita, mutta myös hyvälaatuisia ja kauniita vaatteita.

– Vaatteiden pitää olla laadukkaita. Mikä tahansa ei käy.

– Idea on, että ihmisten ei välttämättä tarvitse laittaa 600–700 euroa jakkupukuun, vaan sen voi vuokrata. Ja että ihmiset heräisivät miettimään, miten paljon vaate viestittää.

Parviaisen kerrostaloasunnon olo- ja makuuhuoneessa seisoo rekkejä, joissa roikkuu merkkivaatteita: Andiata, Anne-Mari Pahkala, Katri Niskanen, Marimekko, Miam, Sand.... Rekeistä löytyy jakkupukuja, hameita, housuja, paitoja, takkeja ja jopa kenkiä.

– Usein vielä ajatellaan, että vuokrata voi vain juhlavaatteita, mutta arkivaatteitakin on.

Vaatteilla on viikkovuokra. Esimerkiksi kesämekon vuokraaminen maksaa mekosta riippuen 65 euroa, juhlahaalarin 95 euroa ja pitkän takin 85 euroa.

– Nämä maksaisivat ainakin 500 euroa, jos menisi ostamaan niitä kaupasta, Parviainen toteaa.

Käytön jälkeen Parviainen pesee tai pesettää vaatteet. Asiakkaan ei tarvitse sitä tehdä.

Omia käyttövaatteita Parviaisella on myös asuntonsa kaapeissa, mutta vuokraamiaan vaatteita hän käyttää myös tietyistä syistä.

– Toimin näin myös itse markkinointivälineenä. Eräs tuttuni pysäytti minut juuri kadulla ja sanoi, että onpa sinulla kauniit värit.

Parviainen panostaa järkevään kuluttamiseen. Myös hutiostoksilta voi välttyä, kun vuokraa vaatteen ensin.

– Minä voin myös auttaa sen löytämisessä, mikäli asiakas haluaa myöhemmin ostaa vaatteen, helsinkiläinen Parviainen lupaa.

Vaatevuokraus

Kohti kestävämpää kulutusta

Eila Parviainen perusti viime vuonna vaatevuokraamon. Ajatuksena on kestävä kulutus ja mahdollisuus laadukkaiden vaatteiden käyttämiseen kohtuullisella hinnalla.

Vuokraaminen onnistuu luomalla verkkokauppatilin. Vuokra-aika on 1–3 viikkoa.

Vuokrattavia vaatteita on Parviaisen mukaan 200–300.

Jos vaate vioittuu pysyvästi, asiakas on velvollinen lunastamaan vaatteen sen ostohintaan tai vastaavaan arvoon.

Pääkaupunkiseudulla toimii myös vaatelainaamoja, jotka niin ikään vuokraavat vaatteita.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut