Vaalikone: Selkeä enemmistö ehdokkaista suosisi lähiruokaa ruokapalveluissa – "Ei ole hyväksyttävää, että Vantaalla syötävä broilerinliha on brasilialaista"

Neljä viidestä ehdokkaasta painottaisi ruokapalveluissa lähituotteita. Suhteellisesti eniten niiden puolesta liputtavat vasemmistoliiton vaaliehdokkaat.

Pieni vähemmistö, 14 prosenttia, vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista on sitä mieltä, ettei kunnallisissa ruokapalveluissa tule painottaa lähituotteita. Arkisto/Lotta Åberg

Tuomas Massinen

Huomattava enemmistö vantaalaisista kuntavaaliehdokkaista haluaa, että Vantaan ruokapalveluissa suositaan ensisijaisesti läheltä saatavia tuotteita.

Noin 81 prosenttia Vantaan Sanomien vaalikoneeseen vastanneista ehdokkaista kannattaa väittämää kunnallisissa ruokapalveluissa (esimerkiksi kouluissa) tulee painottaa lähituotteita, vaikka muualta ostaminen olisi halvempaa.

Vastanneista 14 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa ja 5 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa.

Suhteellisesti eniten samaa mieltä väittämän kanssa ollaan vasemmistoliiton riveissä. Noin 95 prosenttia puolueen ehdokkaista antaa sille tukensa.

– Lähituotteiden käyttö on monella tapaa järkevää. Se vähentää kuljetuskustannuksia ja kasvihuonepäästöjä. Se tarjoaa myös työtä ja tuloja lähialueen tuottajille ja kaupoille, kertoo Jari Jääskeläinen (vas.), joka on täysin samaa mieltä väittämän kanssa.

Keskustan ehdokkaista 91 prosenttia on lähituotteiden kannalla.

Kotimaisen ruoantuotannon valtti on tuotteiden puhtaus.

Hannu Palmu (kesk)

– Meidän pitää suosia kotimaisia tuottajia ja lähituotantoa. Kotimaisen ruoantuotannon valtti on tuotteiden puhtaus, vastaa Hannu Palmu (kesk.).

Kristillisdemokraateista 88 prosenttia liputtaa ruokapalvelujen lähituotteiden puolesta.

– Tämä on erittäin hyvä ja ekologinen periaate. Näin isossa kunnassa luulisi olevan mahdollista solmia lähituottajien kanssa edullisia hankintasopimuksiakin, arvioi väittämää kannattava Marja Salonius (kd.).

Väittämän tyrmääviä on suhteellisesti eniten kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaissa. Kokoomuslaisista 24 prosenttia on eri mieltä väittämän kanssa.

– Lähiruoka ei ole itseisarvo. Kouluruoassa tulee painottaa hinta-laatu-suhteeltaan parasta ruokaa riippumatta siitä, mistä se tulee, sanoo Jaakko Linnakangas (kok.).

Perussuomalaisista 23 prosenttia vastaa, ettei ruokapalveluissa tule painottaa lähituotteita.

– Raha ratkaisee ja lähi- ja luomutuotteet ovat mielestäni pelkkää rahastusta. Eikö olisi loogista, että läheltä ostettu olisi halvempaa kuin pitkien matkojen päästä kuljetettu, kirjoittaa täysin eri mieltä väittämän kanssa oleva Hannele Pekkola (ps.).

Kuitenkin valtaosa myös kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkaista kannattaa väittämää: molemmissa ryhmissä osuus on 71 prosenttia.

RKP:n riveissä on eniten ehdokkaita, jotka ovat epävarmoja kannastaan: 11 prosenttia vastaa ilman perusteluja, ettei osaa sanoa kantaansa. 70 prosenttia vaaliehdokkaista on samaa ja 19 prosenttia eri mieltä väittämän kanssa.

– Pitää suosia paikallisesti tuotettua ruokaa ja ruokapalveluja, se on kestävää kehitystä, sanoo väittämää kannattava Håkan Sandell (r.).

Myös leijonanosa vihreistä, 87 prosenttia, ja demareista, 80 prosenttia, kannattaa lähituotteiden painottamista ruokapalveluissa.

– Lähituotteita on hyvä suosia aina kuin mahdollista. Kustannukset eivät kuitenkaan saa olla niin suuret, että ne alkavat vaikuttaa ruoan laatuun ja monipuolisuuteen, arvioi Mari Sormunen (vihr.).

– Täysin samaa mieltä. Ei ole hyväksyttävää, että Vantaalla syötävä broilerinliha on brasilialaista. Keravalla näin ei ole. Lihan ja kasvisten tulee olla suomalaista alkuperää, korostaa Tomi Mölsä (sd.).

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut