Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisin valvontaan lisää tehoa – uusien moottoripyörien tietokone lukee rekisterikilvistä tiedot suoraan lennosta

Poliisille on hankittu kolmetoista uutta moottoripyörää, jotka on varustettu ajoneuvotietokoneella. Se pystyy esimerkiksi automaattisesti lukemaan edessä ajavan tai vastaan tulevan ajoneuvon rekisterikilven ja hakemaan sitä koskevat tiedot.

– Moottoripyöräpoliisi näkee saman tien, onko ajoneuvo varastettu tai katsastamaton tai onko siinä jotain muuta hämminkiä. Hänen ei tarvitse erikseen kysellä radiolla asioita, selvittää Poliisihallituksen materiaalihallintopäällikkö Jussi Kiiski.

Ajoneuvotietokoneella varustettuja moottoripyöriä on ollut ennen uusinta hankintaa poliisin käytössä vain muutamia. Kiiskin mukaan tarkoitus on tehostaa poliisin valvontakykyä liikenteessä.

– Samalla tehdään jatkuvasti tuotekehittelyä moottoripyörään liitettävissä laitteissa niin, että ne ovat sujuvasti käytössä ja toimintavarmoja.

Moottoripyörien ajoneuvotietokoneissa on samat toiminnot kuin poliisiautoissakin, myös muun muassa keskinopeusmittaus.

Poliisihallitus on hankkinut alkaneelle ajokaudelle kaikkiaan 20 uutta moottoripyörää. Niillä korvataan Kiiskin mukaan enimmäkseen käytöstä poistuvia moottoripyöriä.

Yhteensä poliisilla on 165 moottoripyörää, joista noin puolta käytetään koulutuksessa Poliisiammattikorkeakoulussa. Koulutuksen moottoripyörät ovat ajoittain myös poliisin operatiivisessa käytössä.

Suomessa on yksitoista poliisilaitosta ja kaikilla niillä on omat moottoripyörät. Uudet hankinnat sijoitetaan Kiiskin mukaan eri yksiköihin, mutta painopiste on kuitenkin ruuhka-Suomessa.

– Esimerkiksi valtiovierailuilla tarvitaan moottoripyörien saattueita autojen ympärille.

Ajoneuvotietokoneella varustetut moottoripyörät ovat Kawasaki Ninja H2 SX SE -mallisia ja muut Kawasaki Ninja 1000SX ja Versys 1000SE -moottoripyöriä.

Hankinnat tehdään Kiiskin mukaan niin kustannustehokkaasti kuin pystytään. Hän lisää, että poliisi uusii myös autojaan jatkuvasti ja pyrkii pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä kohti ladattavaa kalustoa.

– Autoja on nyt noin 1 500 ja vuoteen 2025 mennessä niistä puolet on oltava ladattavia.

Tällä haavaa poliisilla on 20 täyssähköautoa eri puolilla maata.