Vantaa ennen ja nyt | Tämän tikkurilalaisen asuinkerrostalon suunnittelija sai innoituksen kadunnimestä – lopputulos johti arkkitehtuuripalkintoon

Vantaa ennen ja nyt: 1980-luvun postmodernin kerrostalon olemuksessa piilee historiaa ja leikkisyyttä.

Tikkurilan Neilikkatiellä on nuori rakennusperintökohde, jossa katuosoite on antanut innoituksensa rakennuksen arkkitehtuuriin. Asuinkerrostalo muodostuu seitsemästä yhteen liitetystä rakennusosasta, aivan kuten neilikan terälehdet.

Kolmikerroksinen rakennus on hieno esimerkki 1980-luvun postmodernistisen arkkitehtuurin teemoista. Rakennuksen suunnittelussa yhdistyvät historia-aiheet ja ennakkoluuloton, leikkisä muotokieli.

Rakennuksen sisäpihalle kuljetaan kapean ja korkean portin kautta kuin vanhaan linnaan. Suojaisa piha erottuu omaksi vehreäksi ja rauhalliseksi keitaaksi kaupungin keskellä.

Katujulkisivut ovat punatiililaattaa ja sisäpihan polveileva julkisivu on vaaleaksi maalattua betonia. Ikkunoiden koko ja muoto vaihtelee, ja ne on sijoitettu julkisivuissa epäsymmetrisesti.

Asunto-osakeyhtiö Neilikkapihan on suunnitellut arkkitehtitoimisto Erkki Valovirta Oy. Rakennus sai Helsingin Asuntokeskuskunta Hakan arkkitehtuuripalkinnon heti valmistuttuaan vuonna 1988.

Vantaan kaupunginmuseolla on käynnistymässä nuoren rakennusperinnön inventointihanke, jossa tarkastellaan 1980–1990-luvuilla valmistunutta rakennuskantaa. Tavoitteena on löytää koko Vantaan alueelta omaa aikaansa, ja arkkitehtuurista tyyliään parhaiten edustavat rakennuskohteet.

Tikkurilan alueelta on tunnistettu jo muutama merkittävä kohde Neilikkapihan lisäksi, kuten Heureka ja Tikkurilan kirjasto.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löytyy täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut