Laila Pullisen veistospuisto sai rinnalleen uuden yleisölle avatun sisänäyttelykohteen – Museoluokituksen saanut Nissbackan kartanoalueen näyttelykokonaisuus laajensi myös aukioloaan

Näyttelyt: Taidekohteen uudistettu nimi kertoo sen uudesta asemasta.

Kuvataiteilija Laila Pullisen taiteilijakotia Nissbackan kartanolla on aiemmin esitelty vain rajoitetusti Nyt muun muassa tätä grafiikanseinää pääsevät tutkimaan kaikki alueen taidekokonaisuutta katsomaan tulevat vierailijat. Hanna Pielikko/Laila Pullisen säätiö
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Nissbackan kartanolla sijaitsevan kuvataiteilija Laila Pullisen veistospuiston rinnalla on yleisölle avoimia sisänäyttelykohteita nyt entisten kahden sijaan kolme. Keskiviikkona 3. kesäkuuta avatun kokonaisuuden uutuus on taiteilijan kotimuseo, joka sijaitsee kartanon päärakennuksena toimivan pehtorin talon alakerrassa.

Aiemmin taiteilijakotia on esitelty rajoitetusti ja etupäässä vain varauksesta ryhmille.

– Olen onnellinen ja huojentunut. Tämä on päätepiste pitkälle prosessille, jossa on ollut kaikenlaisia, aika raskaitakin, vaiheita. Täällä on hirveän paljon hienoa taidetta ja hieno taide elää siitä, että ihmiset pääsevät katsomaan sitä, museonjohtajana toimiva taiteilijan poika Jean Ramsay sanoo.

Kartanoalueen näyttelykokonaisuus sai helmikuussa virallisen museoluokituksen, joka näkyy nyt uudistetussa nimessäkin: Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo.

Vaikka Ramsay asuu nykyisin vaimonsa kanssa pehtorin talon yläkerrassa, hän ei koe museovieraiden astuvan yksityisalueelle, sillä Laila Pullinen suunnitteli alakerran alusta alkaen puolijulkiseksi tilaksi.

– Muistan jo pikkupoika-ajoilta, että sinne ei todellakaan saanut jättää leluja eikä sukkia lattialle. Se oli paikka, jonne saattoi aina putkahtaa opiskelijoita tai erityisryhmiä, kuten vaikkapa New Yorkin modernin taiteen museon MoMA:n ystävät, jotka kävivät joka kesä.

Alkavana suvenakin, jos koronarajoitukset suovat, saattaa olla vilkasta, sillä taidealueen aukiolo laajenee nelipäiväiseksi.

– Vantaa yhteistyökumppanina mahdollistaa meille organisaationsa kautta näyttelyvalvojiksi kaksi kesätyöntekijää, jotka ovat apuna viikonloppuisin, Ramsay kiittää.

– Torstait ja perjantait hoidamme omin voimin.

Kotimuseossa pääpaino on teoksissa, joita taiteilija vuosien varrella sai lahjaksi ystäviltään, ja niissä vilisee nimiä, kuten Sam Vanni, Mauri Favén, Ulla Rantanen, Esko Tirronen, Tero Laaksonen ja aikoinaan Pullisen kanssa kihloissa ollut Jaakko Sievänen, jolta museossa on muun muassa kaksi muotokuvaa kuvanveistäjästä.

– Joukossa on myös joulukortteja muun muassa Tapio Wirkkalalta ja Rut Brykiltä sekä Kimmo Pyyköltä ja joululahjaksi saatu lyijykynäpiirustus Kain Tapperilta, Ramsay listaa.

Pullisen kansainvälisestä toiminnasta viestittävät espanjalaisakateemikkojen Jose Luis Sanchesin, Amadeo Gabinon ja Vaqueros Turciosin antamat taidelahjat.

– Kaikkiin töihin liittyy joku tarina tai kohtaaminen, ne ovat siten merkityksellisiä myös henkilöhistorian kannalta.

Onpa mukana grafiikanlehti itseltään Salvador Daliltakin.

– Laila sai sen Dalin galleristilta, kun oli mukana järjestämässä Dalin näyttelyä Suomeen. Ei työ nyt kovin kummoinen ole, mutta Dali kuitenkin, museonjohtaja naurahtaa.

Kotimuseon seinillä on myös teoksia Laila Pullisen äidiltä Tyyni Pulliselta, joka hämmästyttävästi aloitti taiteen tekemisen 74-vuotiaana.

Jean Ramsay keroo olevansa iloinen, että hänen äitinsä, kuvanveistäjä Laila Pullisen, taiteilijakoti on nyt voitu avata kaikille vierailijoille. - Myös Laila halusi, että kotirakennuksen alakerta on puolijulkista tilaa, kertoo Ramsay, joka tässä on kuvattu vuoden 2019 syksyllä Pullisen tuotantoa esitelleessä näyttelyssä taidemuseo Artsissa. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tuttuun tapaan Nissbackan kartanon kesässä on nähtävänä pysyväisnäyttely entisaikaan viljamakasiinina palvelleessa ja osin luonnonkivistä tehdyssä rakennuksessa, joka on ollut näyttelytilana jo 35 vuotta.

Vaihtuvien näyttelyiden Ateljee-galleriassa puolestaan on esillä valokuvataiteilija-kuvanveistäjä Perttu Saksan valokuvia. Valkoinen kaari on sisarnäyttely Helsingin kaupunginmuseo HAM:ssa esillä olevalle suuremmalle kokonaisuudelle, jonka Saksa kuvasi Pullisen ateljeessa tämän käyttämistä työkaluista ja keskeneräisistä töistä.

– Hän inspiroitui niistä valtavasti kierreltyään ateljeessa, jossa Lailan sormenjäljetkin vielä paikoin näkyvät vahassa tai kipsissä, Ramsay kertoo.

– Ateljeen kuvat ovat pääosin sellaisia, joita ei ole esillä Helsingissä. Näyttelyt toimivat toisistaan erillisinä, mutta tavallaan myös täydentävät toisiaan. Jos on nähnyt HAM:n näyttelyn, täältä voi saada siihen jotain lisää paikkana, jossa esineet ovat ja jossa ne on kuvattu – ja päinvastoin.

Alueella palvelee viikonloppuisin myös pienimuotoinen kesäkahvila Anja ja Annikki, jossa tarjolla on muun muassa kuvanveistäjältä säilyneiden reseptien mukaan tehtyjä kesäisiä piirakoita.

– Piirakat olivat äidin spesialiteetti ja hän oli erittäin hyvä laittamaan myös ruokaa. Mutta pullantuoksuinen äiti hän ei varsinaisesti ollut, vaan minulle se kotoinen olo tulee metallipölyn sekä kiillotetun pronssin ja kuparin tuoksusta, Ramsay nauraa.

Laila Pullinen – Veistospuisto ja kotimuseo, Sotungintie 4, avoinna 3.6–29.8. to–su klo 11–17.

Pääsymaksu: 15/12 e, alle 15-v ilmaiseksi, pääsy myös museokortilla.

Toistaiseksi ei etukäteisvarausta, mahdollisista koronarajoituksista johtuen sisätilakohteisiin pääsyä voi joutua hetken odottamaan.

Veistospuistossa ilmainen, 20 minuutin opaskierros kello 14 näyttelyn aukiolopäivinä voimassaolevien koronarajoitusten mukaisesti. Ei etukäteisvarausta.

Ryhmäkäynnit varattava etukäteen: info@lailapullinen.fi.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut