Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuntosijoittajat iskivät silmänsä Vantaaseen – hurja 47 prosentin kasvuluku lyö laudalta Espoon ja Helsingin

Talous: Samaan aikaan, kun sijoittajat hakivat lainoja kovaan tahtiin, etenkin yksiöiden hinnat nousivat.

OP-pankin mukaan sijoitusasuntolainojen kysyntä oli alkuvuonna hurjassa kasvussa useissa kaupungeissa.

Vantaalla lainahakemusten määrä kasvoi tammi–huhtikuussa 47 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Kasvu oli nopeampaa kuin muissa pääkaupunkiseudun isoissa kaupungeissa. Helsingissä lainahakemusmäärä kasvoi 32 ja Espoossa 45 prosenttia.

Kovimmat kasvuluvut OP mittautti kuitenkin Kuopiossa ja Joensuussa, joissa kasvua oli lähes 80 prosenttia edellisvuoteen. Oulussakin kasvuprosentti oli lähes 70.

OP:n mukaan asuntojen halvemmat hinnat Itä- ja Pohjois-Suomessa ovat kääntäneet sijoittajien katseita kauemmas pääkaupunkiseudusta.

Lukumääräisesti eniten sijoitusasuntolainoja haetaan OP:n mukaan silti Helsingissä.

Keskimääräinen sijoitusasuntolaina oli alkuvuonna OP:n mukaan koko maassa noin 105 000 euroa.

Keskiarvoltaan suurimmat sijoitusasuntolainat haettiin Helsinkiin (182 000 euroa), Espooseen (148 000 euroa) ja Vantaalle (119 000 euroa).

Sijoituslainojen hakemusmäärien räjähdysmäistä nousua selittää osin se, että viime vuoden maaliskuussa Suomeen levinnyt koronaepidemia loi aluksi paljon epävarmuutta asuntomarkkinoille, ja kauppamäärät putosivat jopa kymmeniä prosentteja.

Lopulta asuntomarkkinat toipuivat koronasokista nopeasti, ja kaupankäynti vilkastui loppuvuonna jatkuakseen kuumana koko alkuvuoden 2021.

– Sijoitusasuntolainojen kysynnän kovia kasvulukuja selittää myös kysynnän jo pidempään jatkunut yleinen kasvu, sanoo OP:n asumisen rahoituksesta vastaava päällikkö Satu Nurmi tiedotteessa.

OP:n mukaan asuntosijoittamisen suosio näkyy myös asuntojen hinnoissa. Yksiöt jatkoivat alkuvuonna kallistumistaan, vaikka vuokrien kasvuvauhti samanaikaisesti hiipui.

Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä yksiöiden vuokrien kasvutahti hidastui tammi–maaliskuussa 0,5 prosenttiyksikköä, Espoossa ja Kauniaisissa 0,7 prosenttiyksikköä ja Vantaalla 0,6 prosenttiyksikköä.

Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan vanhojen kerrostaloyksiöiden neliöhinnat puolestaan nousivat koko maassa tammi–huhtikuussa 4,5 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta.

Uusissa kerrostaloyksiöissä neliöhinnat nousivat peräti 7,9 prosenttia.

– Kasvukeskuksissa yksiöiden neliöhinnat ovat omalla tasollaan. Helsingissä vanhojen kerrostaloyksiöiden keskiarvohinta on puhkaissut jo 7 500 euron rajan, Espoossa on menty 5 000 euron paremmalle puolelle, ja Vantaalla, Turussa sekä Tampereella liikutaan reilusti yli 4 000 euron lukemissa, kommentoi OP Kodin johtaja Lasse Palovaara tiedotteessa.

Hintojen nousu on ollut niin rajua, että markkinoilla on kuultu jo ensimmäiset varoitukset hintojen laskusta.

OP:n mukaan sijoitusasuntolainan hakijoista tammi–huhtikuussa noin 37 prosenttia oli naisia, kun vastaava luku viisi vuotta sitten oli 32 prosenttia.

Naisten osuus hakijoista on kasvanut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana.

Sijoitusasuntolainaa hakevien mediaani-ikä laski huhtikuussa 42 vuoteen, kun se vielä viisi vuotta sitten oli 45 vuotta.