Vantaa leikkaa lasten ja nuorten kesäleireistä 85 000 euroa – "Kihisin lukiessani kaupungin kustantavan Tikkurilan terassille 65 000 euron kukkalaatikot", sanoo aluejärjestöpomo

Kesäleirit Kukonnnotkossa ovat tuttu juttu järjestöjen toiminnassa mukana oleville lapsille ja nuorille. Vantaan Nuoret Kotkat

Tiina Örn

Vantaan kaupunki päätti yhtenä säästötoimena leikata leirikeskus Kukonnotkon kuluista.

Kaupunki on aiemmin tukenut järjestöjen toimintaa Kukonnotkossa maksamalla emännöinti- ja siivouspalvelut, mutta tänä kesänä kulut jäävät lapsille ja nuorille leiritoimintaa tarjoavien järjestöjen maksettaviksi. Säästöä kaupungille koituu 85 000 euroa.

– Kihisin lukiessani Vantaan kaupungin kustantavan Tikkurilan terassille 65 000 euron kukkalaatikot. Tuollaiseen kesäkivaan on varaa, mutta varaa ei ole lasten kesätoiminnan tukemiseen, toteaa Anu Kähärä. Hän on Vantaan Nuoret Kotkat aluejärjestön toiminnanjohtaja.

Vantaan Nuoret Kotkat on yksi Kukonnotkossa toimintaa järjestävistä. Kesäleirejä ”Kukkiksessa” järjestävät myös maahanmuuttajajärjestöt, Vantaan Luonnonystävät, Vantaan NMKY, Vantaan Pioneerit, Korson Lauhahiipijät ja kaupungin nuorisopalvelut.

Kähärä korostaa, että monille lapsille Kukonnotkon leiri on kesän ainoa mahdollisuus päästä pois kaupungista.

– Minulle soitti vähän aikaa sitten äiti itkien ja kysyi, että mistä hän voi saada apua leirimaksuun.

Apua leirimaksuun tarvitaan, koska järjestöt joutuvat jopa kaksinkertaistamaan maksut, Kähärä sanoo.

– Aiemmin meidän viikon leiri maksoi lapselle 120 euroa. Nyt joudumme veloittamaan 220 euroa. Vaikka perheet maksavat enemmän, myös järjestöllemme koituu leireistä tänä kesänä enemmän tappiota.

Kähärän mukaan leiri on tänä kesänä myös lyhyempi, maanantaista perjantaihin. Aiemmin on leireilty koko viikko.

Vantaan NMKY:n toiminnanjohtaja Justus Kivimäki sanoo Kukonnotkoa koskevien säästöjen aiheuttavan epävarmuutta.

– Leiritoiminta on jo muutenkin järjestölle tappiollista. Haluamme kuitenkin järjestää leirejä, sillä ne ovat lapsille ja nuorille tärkeitä ja niitä järjestää enää harva toimija. Perheiltä saatu palaute leireistä on joka vuosi ollut erittäin hyvää, Kivimäki sanoo.

NMKY:n leireistä on tänä kesänä kustannussyistä pudotettu pois viimeinen leiripäivä eli lauantai. Kivimäki muistuttaa myös koronarajoitusten tuovan leirijärjestäjälle monia lisäkustannuksia.

Hän pohtii, halutaanko leiritoiminta ajaa kokonaan alas.

– Kukonnotko on loistava paikka ja toivoisin, että joskus olisi myös hankkeita, joissa kehitetään leiritoimintaa. Rahaa kaupungilla näyttää kyllä olevan.

Nuorisopalveluiden johtaja Hannu Rusama korostaa säästöpäätöksen koskevan vain kuluvaa vuotta 2021. Hän avaa päätöksen taustoja.

– Nuorisopalveluiden oli löydettävä omat säästökohteensa tälle vuodelle, oli tehtävä kipeitä ratkaisuja. Siinä vaiheessa ei ollut varmuutta siitä, voidaanko leirejä koronan vuoksi tänä kesänä järjestää lainkaan.

Rusama lisää, että toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä vaadittavat säästöt lakkauttamalla palveluja lopullisesti.

– Mikäli olisimme lakkauttaneet palveluja, niitä päätöksiä ei olisi voinut myöhemmin perua.

Miten kaupungilla on varaa rahoittaa terassille tulevia kalliita kukkaruukkuja, mutta ei lasten kesätoimintaa?

– Minä vastaan nuorisopalveluiden budjetista. Kun minulle tulee säästövaade, voin käydä vain oman toimialani ”lompakolla”. Minulla ei ole vaikutusvaltaa terassia koskeviin päätöksiin, vastaa Rusama.

Vantaan Namikan toiminnanjohtaja Justus Kivimäki kuvaa Kukonnotkoa koskevien säästöjen aiheuttavan epävarmuutta. Justus Kivimäki/Vantaan NMKY

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut