Vantaalaisuimari Meri-Maari Mäkinen ui kolmessa lajissa EM-finaaliin – Jo kahdet paralympialaiset käynyt uimari mielii kolmansiin ja lähtee tavoittelemaan villin kortin paikkaa

Urheilu: Ari-Pekka Liukkonen ja Ida Hulkko saivat ansaitun huomion Budapestissa äskettäin saavuttamistaan EM-mitaleista. Samalla viikolla vantaalainen Meri-Maari Mäkinen ylsi lähes täysin huomiotta kolmella matkalla finaaliin parauinnin EM-kisoissa Madeiralla.

– Aivan mielettömiä suomalaisuinteja Budapestissa, Meri-Maari Mäkinen kehuu vammattomien kollegojensa EM-menestystä.

– Meidän kannaltamme vain ikävää, kun heidän kisansa olivat samaan aikaan kuin meidän, jatkaa parauimari, jolta jäi uran neljäs arvokisamitali ottamatta Madeiralla.

Mitaleitta jäi koko Suomen viisihenkinen parauintijoukkue. Mutta Mäkisen saldo, kolme finaalipaikkaa, on hieno saavutus.

Mäkinen ylsi Madeiralla finaaliin paitsi päälajissaan 200 metrin sekauinnissa myös 100 metrin selkäuinnissa ja 100 metrin rintauinnissa.

Kahdessa ensin mainitussa hän sijoittui kuudenneksi, satasen rinulissa seitsemänneksi. Mäkinen urakoi lisäksi 50 metrin perhosuinnissa (9. sija) ja sekä 50 metrin että 100 metrin vapaauinnissa (9. ja 10. sija).

– Päälajini oli heti ensimmäisenä päivänä. Mitäpä minä sen jälkeen siellä koronakuplassa olisin muuta tehnyt kuin kisannut.

Samaisesta altaasta Mäkinen otti viisi vuotta sitten ensimmäisen arvokisamitalinsa, EM-hopean 200 metrin sekauinnista. Samasta lajista tuli vuotta myöhemmin MM-kulta ja kaksi vuotta myöhemmin taas EM-hopea.

Mäkinen on CP-vammainen. Hän syntyi rapiat päälle 29 vuotta sitten pari kuukautta etuajassa vain vähän yli kilon painoisena. Pikkukeskosille tulee prosentuaalisesti paljon useammin CP-vamma kuin täysaikaisina syntyville. Mäkiselle CP-vamman aiheutti happivaje synnytyksen yhteydessä.

– Koko homma olisi voinut jäädä siihen, Mäkinen toteaa.

– CP-vamman vuoksi oikean puolen raajani eivät toimi täydellisesti, ja kun kyse on hermostollisesta vammasta, hermostoni on koko ajan vähän ylivirittyneessä tilassa, mikä vaikuttaa muun muassa palautumiseen ja vireystilaan. Sen vuoksi on tärkeä pitää elämä tasapainossa: muun muassa nukkua kunnolla ja syödä säännöllisesti, Mäkinen selvittää.

– Hienomotorisia asioita lukuun ottamatta pystyn tekemään oikeallakin kädelläni mitä haluan, jotkin asiat tosin hieman eri tavalla. Mutta toki vasen puoli tekee enemmän. Oikean jalan epätäydellinen toiminta taas vaikuttaa esimerkiksi tasapainoon ja tekee liukkaat kelit hieman haasteellisiksi. Kaiken kaikkiaan vammastani on käytännön elämässä varsin vähän haittaa.

Mäkinen ui S7-, SM7- ja SB7-luokissa.

– Samoissa luokissa ovat minunlaiseni CP-vammaisten lisäksi muun muassa lyhytkasvuiset, alaraajahalvaantuneet ja kaksiraaja-amputoidut. Se on laaja luokka, johon on viime vuosina tehty useita minulle epäedullisia muutoksia. Esimerkiksi perhosuinnissa kiellettiin kolme vuotta sitten yhdellä kädellä uiminen. Siinä lajissa toisen käden käyttö hidastaa minun etenemistäni melkoisesti, Mäkinen kertoo.

– Jouduin muuttamaan uintityyliäni ja lähtemään harjoittelussa nollista. Vasta nyt alkuvuodesta tuli ahaa-elämyksiä, ja kausi on sen jälkeen ollut nousukiitoa, hän jatkaa.

– Luokkajärjestelmäkin muuttui silloin vuonna 2018 niin, että luokkaani tupsahti monia lievempivammaisia urheilijoita. Nyt kun ei vuoteen ollut ollut kisoja, en edes tiennyt, keitä saan Madeiralla vastaani. Siltikään en voi olla tyytyväinen sijoituksiini näissä EM-kisoissa.

Mäkisellä on jo takanaan kahdet paralympialaiset. Tokioonkin tekisi tietysti mieli.

– Maapaikat on jaettu jo tammikuussa 2020. Sitä edeltäneet MM-kisat menivät minulta penkin alle. Villiin korttiin olisi teoreettiset mahdollisuudet, mutta se vaatisi aikaparannusta. Sitä lähden yrittämään kesäkuun lopussa Berliinin maailmancupissa, kertoo Mäkinen, jolla on riittävän avarakätinen sponsori, jotta hän pystyy tällä hetkellä panostamaan täysillä urheiluun. Mäkinen on myös Vantaan kaupungin kumppaniurheilija.

Lue myös:

Vantaa myönsi tukea huippu-urheilijoille

Kuka?

Meri-Maari Mäkinen

Syntynyt 26.2.1992 Vantaalla.

Asuu Vantaanpuistossa.

Parauimari.

Aloittanut kilpauinnin 8-vuotiaana.

Seura: Vanders.

Valmentaja: Anttoni Laitinen.

Osallistui paralympialaisiin 2012 Lontoossa ja 2016 Rio de Janeirossa.

SM7-luokassa 200 metrin sekauinnista EM-hopea 2016, MM-kulta 2017 ja EM-hopea 2018.

Erityismaininta vammaisliikunnasta Vantaan Liikuntagaalassa 2019.

Osallistui EM-kisoissa toukokuussa 2021 luokissaan (S7, SB7, SM7) kuuteen lajiin, joista kolmessa pääsi finaaliin eli kahdeksan parhaan joukkoon ja kaikissa kuudessa kymmenen parhaan joukkoon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut