Lentoasema estää kuumailmapallolennot Vantaalla, mutta se ei vantaalaista Ilkka Korhosta haittaa – katso video

Ilmailu: Korhosen yrityksen kuumailmapalloilla lennetään lähinnä Helsingin seudulla.

Helsingin taivaalla Ilkka Korhonen ja lennätettävät Minna Talvala-Tikkanen ja Paavo Tikkanen sekä lennon pilottina Juuso Manu. Johanna Erjonsalo
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Ken on kerran lipunut kuumailmapallolla yläilmoissa, ei sitä koskaan unohda. Siinä ei koe vauhdin hurmaa, vaan silkkaa vapauden ja rauhan tunnetta, kun tuuli vie.

Vantaalainen Ilkka Korhonen, 62, lensi pallolla ensimmäisen kerran 1979 Englannissa ja sai pallokuumeen. Häälennollekin piti päästä vastavihityn vaimon kanssa 1980.

Korhonen on kouluttautunut sairaanhoitajaksi ja harrastanut kuumailmapalloilua koko ajan. Hän oli liittyi Suomen kuumailmapallokerhoon, Suomen vanhimpaan sellaiseen, jo 1978 ja on lajin pioneereja nyky-Suomessa.

Lentolupakirjan Korhonen sai 1983 ja ansiolennot hän aloitti 1990-luvun alussa. Kuumailmapalloilun Suomen mestaruuden hän voitti -98.

Päiväkumpulainen on kouluttanut lähes 20 kuumailmapallolentäjää ja parikymmentä vuotta sitten hän perusti yrityksen, joka vie ihmisiä kuumailmapallolennoille. Sama yritys myy myös sairaalatarvikkeita, sillä pelkkä kuumailmapallobisnes ei tuo leipää pöytään.

Korhonen sanoo, että uudet pallot maksavat 70 000–100 000 euroa koosta riippuen.

Tärkeintä on, että sääolosuhteet ovat hyvät.

– On hyvä saada sponsori, sillä kuumailmapalloilumenot, kuten viranomaiskustannukset ja vakuutukset, ovat korkeat.

Kehä ykkösen sisäpuolella voi lentää kuumailmapalloilla, koska siellä ei liiku lentokoneita toisin kuin Vantaalla. Pallo lipuu Lammassaaren yläpuolella, takana näkyy Arabianranta. Johanna Erjonsalo

Kuumailmapalloilu ei ole hoppuilijan laji. Se vaatii myös epävarmuuden sietämistä.

– Ihan juuri ennen lentoa voidaan päättää, ettei lähdetäkään.

Kaikki riippuu säästä.

– Tärkeintä on, että sääolosuhteet ovat hyvät.

Lentäminen peruuntuu, jos ukkostaa, sataa tai jos näkyväisyys on huono. Eikä tuuli saa lähtötilanteessa puhaltaa maanpinnalla yli viittä metriä sekunnissa.

Kun lentoon päästään, ollaan tuulien vietävänä. Lentäjä voi ohjata palloa vain säätämällä lentokorkeutta, josta haetaan suotuisaa tuulensuuntaa.

Jo ennen lentoa on tehty lentosuunnitelma, mutta ihan tismalleen sekään ei aina toteudu, jos tuulet niin päättävät.

– Mutta pallo tulee aina alas, Korhonen virnistää.

Mukava lentokorkeus on 150–300 metriä, koska sieltä näkee alas hyvin.

Minna Talvala-Tikka n en sai puolisoltaan Paavo Tikka selta , kuumailmapallolenno n joululahjaksi. Talvala-Tikkanen karist aa pallon kyydissä korkeanpaikankammoaan ja l eppoisassa vauhdissa ehtii katsoa kesäkuisen Helsingin maisemia. Johanna Erjonsalo

Kotikonnuillaan Korhonen ei voi lentää kuumailmapallolla Helsinki-Vantaan lentoaseman normaalisti vilkkaan lentoliikenteen vuoksi.

Paitsi että kerran sekin oli mahdollista. Kymmenisen vuotta sitten Korhonen lensi pallolla aivan lentokentän yllä, koska tulivuori purkautui Islannissa ja esti joksikin aikaa Pohjois-Euroopan lentoliikenteen kokonaan.

Korhosen oli ihan pakko kysyä lentoasemalta, että saako lentää siellä kuumailmapallolla. Lupa tuli ja Korhonen kumppaneineen lensi kahdesti kentän yli. Toisella lennolla korilla pyyhkäistiin jopa läheltä kiitotien pintaa. Pallolla ei laskeuduttu, koska siitä peritään maksu.

Logistiikkavastaava Jari Toikkanen vetää täyttövaiheessa olevan pallon napaa oikeaan suuntaan. Johanna Erjonsalo

Vantaan sijaan voi lentää Helsingin yllä, Kehä ykkösen sisäpuolella, koska siellä ei liiku lentokoneita.

– Helsinki on valvomatonta ilmatilaa.

Siksi taivaalle kannattaa nostaa katseensa leppeinä kesäiltoina, jos siellä näkisi hiljalleen lipuvan kuumailmapallon. Niiden seuraaminen saa katsojankin rauhoittumaan.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut