Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kevään ylioppilas Jenna Ranta saa tänään valkolakin yhdessä 910 muun vantaalaislukiolaisen kanssa – "Toivon kovasti, että seuraavat abit saisivat opiskella ihan normaalisti"

Ylioppilas: Koronavuodella oli vaikutusta opiskelumotivaatioon.

Jenna Ranta on yksi niistä 910:stä vantaalaisten lukioiden opiskelijoista, jotka painavat tänään päähänsä valkolakin. Ranta kävi lukion Vaskivuoren lukiossa, josta hänen lisäkseen valmistuu 255 ylioppilasta.

Viime keväänä tiukkojen kokoontumisrajoitusten vuoksi ei Vantaalla järjestetty koulujen ylioppilasjuhlia lainkaan. Tänä vuonna juhlat pidetään, mutta rajoitetusti.

– Meillä on Myyrmäessä Energia-areenalla lakitus, mutta huoltajat eivät sinne pääse. Paikalla ovat vain abit ja kakkosluokkalaiset.

Lakituksen jälkeen Ranta suuntaa perheensä kanssa syömään. Varsinaiset ylioppilasjuhlat vietetään vasta heinäkuun lopussa. Tähän päädyttiin, jotta mahdollisimman moni läheinen voisi tulla turvallisesti paikalle.

–  Vuokraamme juhlatilan ja pidämme juhlat porrastetusti. Ensin vähän vanhempi väki ja sitten nuoremmat, jotka jäävät viettämään iltaa, Ranta suunnittelee.

Perheen yhteisen ruokahetken jälkeen Ranta lähtee ystävien kanssa Helsinkiin. Mitä luultavimmin kohteeksi otetaan Kaivopuisto.

Toivon kovasti, että seuraavat abit saisivat opiskella ihan normaalisti.

– Suurin osa viettää ne varsinaiset ylioppilasjuhlatkin nyt lauantaina. Taidan olla ainoa, joka on siirtänyt juhlat myöhemmäksi.

Ranta suoritti lukion kolmessa vuodessa, kuten suurin osa hänen lukionsa opiskelijoista. Hän kirjoitti syksyllä kemian ja biologian ja nyt keväällä pitkän englannin, lyhyen matematiikan sekä äidinkielen.

– Kirjoitukset menivät hieman alakanttiin, sillä minulla oli vaikeuksia lukemisen ja motivaation kanssa, Ranta harmittelee.

Suurimmaksi syyksi motivaatio-ongelmille hän näkee etäopiskelun. Kaikki abikurssit tehtiin etänä.

– En saanut itseäni oikein niskasta kiinni. Viime kesän sain luettua hyvin, mutta kun syksyllä koronatilanne taas huononi, laski motivaatiokin samalla.

Viimeinen lukiovuosi oli kaikin tavoin toisenlainen, kuin mitä Ranta oli etukäteen vuodesta kuvitellut. Hartaasti odotetut penkkarit jäivät välistä.

– Olin oikeasti odottanut penkkareita ainakin viisi vuotta, jo paljon ennen kuin menin edes lukioon. Meitä on sellainen kolmen hengen kaveriporukka ja olimme suunnitelleet, että pukeudumme Tehotytöiksi. Onneksi vanhojen tanssit saatiin pidettyä. Niiden poisjääminen olisi ollut vielä paljon pahempi isku kuin penkkareiden peruuntuminen.

Tämän viikon keskiviikkona Ranta kävi ammattikorkeakoulun pääsykokeissa. Hän hakee estenomin ja tradenomin opintoihin Vantaalle, Helsinkiin ja Espooseen.

– Luulen, että pääsykokeet menivät ihan hyvin. Tuntuu, että tänä vuonna pisterajat ovat kuitenkin korkeammat kuin aiemmin. Jos en pääse nyt opiskelemaan, jatkan töitä kaupassa. Lisäksi käyn yrittämässä ylioppilastutkinnon arvosanojen korottamista ainakin biologian ja englannin osalta. Luotan siihen, että motivaatio on silloin parempi. En haluaisi pitää vuotta pidempää välivuotta.

Tulevaisuus näyttää kaikesta koetusta johtuen nyt hieman epävarmalta. Hän haaveilee markkinointialan töistä yritysmaailmassa.

Maailma on muuttunut. Jos opiskelemaan pääseekin, niin Ranta pohtii, millaista se tulee olemaan.

– Olen toiveikas sen suhteen, että tilanne normalisoituu ensi kesään mennessä. Ja toivon kovasti, että seuraavat abit saisivat opiskella ihan normaalisti.