Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuksiossa sytytetään metsää palamaan ensi viikolla metsäpalovaroituksen aikana – taustalla yllättävä syy

Metsähallitus polttaa metsää Nuuksion kansallispuistossa mahdollisesti jo ensi viikolla eli viikolla 23.

Kyse on ennallistamispoltosta, jolla jäljitellään metsäpalon vaikutusta luontoon. Nuuksion kansallispuiston pohjoisosassa on valmisteltu ennallistamispolttoalue, joka poltetaan sään salliessa.

Ennallistamispolton onnistuminen riippuu sääoloista, sillä poltto edellyttää maaston riittävää kuivumista. Poltot tehdään pääsääntöisesti ruohikko- tai metsäpalovaroituksen aikaan, jolloin maasto on tarpeeksi kuivaa.

Metsähallituksen mukaan ennallistamispoltto on merkittävä osa luonnon monimuotoisuuden turvaamista.

– Metsäpalot havaitaan Suomessa nykyisin nopeasti ja niiden laajuus on pienentynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana. Sinänsä hyvällä muutoksella on ollut negatiivinen vaikutus luonnon monimuotoisuuteen, sillä osa Suomessa elävistä uhanalaisista lajeista on riippuvaisia hiiltyneestä puuaineksesta, sanoo tiedotteessa suunnittelija Helena Lundén Metsähallituksesta.

Lundén toimii Nuuksion ennallistamispolton poltonjohtajana.

Osa lajeista hyötyy poltosta suoraan, osa taas välillisesti. Jotkut lajit tarvitsevat elääkseen hiiltynyttä puuta, toiset taas hyötyvät palon aiheuttamasta lämmöstä.

Lundén kertoo, että esimerkiksi putkilokasvi huhtakurjenpolven siemen voi odottaa sopivaa kuumuutta maaperässä kymmeniäkin vuosia, ennen kuin se alkaa itää.

Ennallistamispoltot tehdään hallitusti, 1,6 hehtaarin kokoisella alueella mäntymetsää.

– Ennallistamispoltot ovat arvokkaita toimenpiteitä luonnolle ja turvallisia ympäristölle, vaikka kyseessä onkin metsäpaloa jäljittelevä tilanne. Riskeihin varaudutaan aina huolella ja ennallistamispoltto suoritetaan mahdollisimman turvallisesti.

Myös Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat osallistuvat ennallistamispolttoon. He selvittävät, voisiko ennallistamispoltoista kerätä drooni- ja kaukokartoitusdataa, jota voitaisiin hyödyntää metsäpalojen ehkäisyssä.