Seksihelteet tulivat, mutta mitä luonnossa voi tehdä ja mitä ei? – Seksuaaliterapeutti kertoo

Seksi: Luontoseksissä ulkonäköpaineet unohtuvat, sanoo Tiia Forström.

Sanotaan se heti suoraan: vaikka kiihkeä lemmenhetki luonnonhelmassa kuuluu suomalaiseen kesäkuvastoon kliseen tavoin, tosiasia on, että vähemmistöillä kesäseksi on aina ollut vähän villimpää ja spontaanimpaa kuin normiheteroilla.

– Homokulttuurissa ulkoilmaseksi tai julkinen seksi on kuulunut osaksi alakulttuuria. Kohtaamispaikkoja ovat olleet julkiset wc:t tai puistot. Siitä voimme olla hieman kateellisia heille, sanoo seksuaaliterapeutti Tiia Forsström.

Tänä kesänä tilanne voi tasoittua, sillä sutinaa lienee luvassa laajalti.

Kahden pitkän koronatalven jälkeen lehdet maalailevat, kuinka edessä on kaikkien aikojen seikkailujen kesä.

Seksuaaliterapeutin näkövinkkelistä luontoseksi on ihmiselle hyvästä.

– Luonnon keskellä mieli rentoutuu ja meistä tulee ikään kuin osa luontoa. Emme mieti niin paljon ulkonäköseikkoja tai millaiselta vaikka pikkuhousut näyttävät, sanoo Forsström.

Vaatteet kastuvat muualtakin kuin ulkopuolelta.

Vaikka mielikuvissa kesäseksi on kukkeimmillaan, kun se alkaa spontaanisti, kannattaa siihen jossain määrin valmistautua.

Sopiva vaatetus, esimerkiksi hame, voi antaa mahdollisuuden leikkisään vilautukseen, ja hameen voi myös laskea ja nostaa nopeasti tarpeen tullen.

Monella julkiseen seksiin liittyykin fantasia nähdyksi tulemisesta.

– Se ei tarkoita, että fantasian tarvitsee toteutua, vaan pelkkä kutkuttava ajatus riittää.

Mikäli seksitreffeistä sopii netissä tuntemattoman kumppanin kanssa, on syytä sopia myös pelisäännöt. Kun selvät rajat on vedetty, voi kohtaamiseen suhtautua varsin luottavaisesti.

– Seksi tuntemattoman kanssa ei lähtökohtaisesti ole sen suurempi riski kuin vaikkapa taksiin nouseminen.

Pariskuntia Forsström rohkaisee kokeilemaan seksiä jossain uudessa tai oudossakin paikassa. Hänen mukaansa paikka voi esimerkiksi olla tuttu jo nuoruuden lemmenleikeistä.

– Tai se voi olla seksiä sateessa, jolloin vaatteet kastuvat muualtakin kuin ulkopuolelta.

Hyvää luontoseksiä ei Forsströmin mielestä pidä määritellä, kuten ei seksiä ylipäätään.

– On mahtavaa kopeloida kumppania puun takana niin, että kukaan ei sitä näe. Se on sellaista suutelu-plus -seksiä.

– Hyvän seksin määritelmään ei ylipäätään kuulu se, että se päättyy laukeamiseen. Kaikkein vahingollisimpia sanoja on esileikki – sehän itsessään on jo seksiä ja yhtä tärkeää kuin muukin seksi.

Alkukesä on Tiia Forsströmin mielestä parasta aikaa luontoseksille, kun kutsumattomia vieraita – muurahaisia tai punkkeja – ei vilise valtoimenaan.

– Itse olen sen verran mukavuudenhaluinen, että ottaisin mukaan vedenpitävän huovan, joka pitää punkitkin poissa.

Järvi- tai meriseksi on siitä kivaa, että vesi antaa suojaa katseilta. Jos on altis hiiva- tai virtsatietulehdukselle tai bakteerivaginoosille, vesiseksin riskit kannattaa tiedostaa. Riski on toki kuivalla maallakin.

– Tulehduksia voi ehkäistä käsitavaralääkkeenä myytävillä emätintableteilla. Monelta myös unohtuu, että virtsaaminen heti seksin jälkeen on luonnollinen tapa puhdistaa virtsatie.

Seksuaaliterapian rinnalla Forsström tarjoaa myös seksipalveluita. Asiakkaina on miehiä, naisia, muunsukupuolisia ja pariskuntia.

Asiakkaat eivät useinkaan toivo luontoseksiä. Joskus asiakkaan fantasia voi liittyä julkiseen seksiin tai olla sellainen, ettei sitä voi toteuttaa.

– Fantasiaan voi liittyä vaikka seikka, joka ei ole laillista. Silloin fantasia voidaan käydä läpi eroottisena leikkinä sisällä. Rohkaisen ihmisiä siihen, että fantasioista puhutaan. Niitä hävetään turhaan.

Onko sinulla kesäistä deittimuistoa? Mikä on Vantaan paras deittipaikka? Kerro meille muistosi tai vinkit parhaista treffipaikoista meiliin vantaan.sanomat@media.fi tai Vantaan Sanomien Facebook-sivulla. Voit vinkata myös anonyymisti.

Laki rajoittaa

Näin puhut lapselle

Luontoseksissä on muistettava lain rajat. Seksiä ei voi harrastaa niin näkyvästi, että ulkopuoliset tulevat pakotettuina silminnäkijöiksi.

Moni paheksuu etenkin, jos lapset näkevät julkisen seksiaktin.

Forsström huomauttaa, ettei seksin näkeminen itsessään vahingoita lasta.

– Ei kahden aikuisen välinen hellyyden osoittaminen ole vahingollista, mutta se voi olla, jos lapsi näkee jotain hämmentävää eikä kukaan ole selittämässä, mistä on kyse. Sanoisin vanhemmille: puhukaa lapsille seksistä ikäkauteen sopivasti. Kuunnelkaa, mitä lapsi kysyy, ja olkaa valmiita menemään epämukavuusalueelle, kun vastaatte.

– Lapsen mielestä seksi voi kuulostaa esimerkiksi siltä, että se sattuu. Lapselle ei tarvitse välttämättä selittää, että seksissä on kyse siitä, että munasolu hedelmöittyy ja näin tullaan raskaaksi. Sillä siitähän seksissä ei useinkaan ole kyse!  

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut