Näin koulujen päättäjäisiltaa juhlittiin Jokiuomanpuistossa ja Kuusijärvellä – Nuorisotyöntekijät lähettävät terveisiä koteihin: Pienen porukan hölmöilyistä ei saa syyllistää kaikkia nuoria

"Kuvaa mun kengät", "eikun mun on mageemmat", "näkyyks mun kengät nyt kuvassa?". Joukko hyväntuulisia nuoria miehiä asettelee jalkojaan kuvaan Jokiuomanpuistossa Martinlaaksossa koulujen päättäjäisiltana lauantaina 5. kesäkuuta. Heidän lisäkseen puistossa on satoja muita nuoria. Myös ilta on nuori. Kello ei ole vielä edes kahdeksaa.

Nuorten lisäksi paikalla on iltaa turvaavia aikuisia. Nuorisotyöntekijöiden Nea Suorelan ja Juha Huopaisen kävely läpi Jokiuomanpuiston etenee hitaasti. He ovat monelle nuorelle tuttuja.

– Moi Nea, mitä kuuluu?

– Kato Juhis, mitä äijä?

Suorelalla ja Huopaisella on aikaa vaihtaa kuulumisia. Nuorten kohtaaminen on heidän työtään, myös päättäjäisiltana ja -yönä puiston täyttyessä.

Kun kuulumiset on vaihdettu, sanotaan heipat.

– Olkaahan kiltisti, ohjeistaa Huopainen kesäloman alkua juhlistavaa poikaporukkaa.

– Turvallista ja hauskaa iltaa, lisää Suorela.

Koulujen päättäjäisilta on suurimmalle osalle nuorista todennäköisesti tänäkin vuonna hauska ja turvallinen, mutta ylilyöntejäkin tapahtuu. Jos nuoren vointi on huono, nuorisotyöntekijät tai muut nuoria varten paikalla olevat aikuiset ottavat yhteyttä kotiin tai soittavat ambulanssin.

Suorela ja Huopainen toivovat, että päihtyneen nuoren annettaisiin nukkua ja vasta seuraavana päivänä käytäisiin lävitse illan tapahtumat.

– Keskustelu ei saisi luoda nuorelle pelkoa niin, ettei hän jatkossa uskalla tulla kotiin turvaan, jos on vähänkään päihtynyt, Suorela sanoo.

– Nuoren kanssa kannattaa käydä lävitse päihteidenkäytön riskit. On hyvä tehdä myös selväksi, että nuori on huoltajilleen maailman tärkein asia, Huopainen sanoo.

Jokiuomanpuisto on Länsi-Vantaalla suosittu kokoontumispaikka. Itä-Vantaalla päättäjäisillan juhlapaikkoja ovat Heurekan ympäristö ja Kuusijärvi. Nuorisotyöntekijä Juho Outavaaran mukaan pari vuotta sitten Kuusijärvellä juhli kesäloman alkua jopa 600 nuorta.

Tänä vuonna Kuusijärvellä on alkuillasta paljon lapsiperheitä, nuoria on kerääntynyt oikeastaan vain nuotiopaikalle ulkoilupolun varteen. Tunnelma on rauhallinen, mutta Outavaara tietää, että tilanne voi illan edetessä muuttua.

Jos tunnelma jossain porukassa kiristyy, tarvitaan kykyä, jota kauan nuorten parissa työtä tehneellä on.

– Sitä on vaikea sanoittaa, mutta tässä työssä oppii huomaamaan nuorten puheen rytmistä ja liikkumisesta, milloin tilanteeseen pitää puuttua, Outavaara sanoo.

Hän korostaa, että aikuisten läsnäolo on nuorten kokoontumispaikoissa tärkeää siksi, että se ennaltaehkäisee tilanteiden eskaloitumista. Niin Jokiuomanpuistossa kuin Kuusijärvellä useita päättäjäisiltoja nähneet nuorisotyöntekijät kuitenkin korostavat, että ongelmia juhlaillan aikana tulee vuosittain kussakin kokoontumispaikassa vain muutamille nuorille.

Vantaalla päättäjäisiltana nuorista piti huolta iso joukko ammattilaisia: useat poliisipartiot, 48 nuorisotyöntekijää, kaksi nuorisotyöntekijää Nuorisotyö raiteilla -hankkeesta, kaksi seurakunnan nuorisotyöntekijää ja 11 SPR:n työntekijää. Heidän lisäkseen mukana oli nuorisotyön esimies, joka johti työtä poliisin tilannekeskuksesta käsin ja välitti samalla poliisille tilannekuvaa kentältä.

Nuorisotyö raiteilla -hankkeessa työskentelevä Ria Hakulinen toteaa, että suurin osa vantaalaisnuorista voi hyvin. Hän lisää nuorten harmittelevan sitä, että kaikkia nuoria syyllistetään siitä, jos pieni porukka hölmöilee. Se on nuorten mielestä epäoikeudenmukaista.

– Nuoret kokevat, että aikuiset kritisoivat heitä herkästi, pohtii Hakulinen.

Nuorten ja aikuisten väliseen kommunikaatioon saattaa luoda kitkaa myös nuorten ehdottomuus. Vantaankosken seurakunnan nuorisotyöntekijä Marika Pasanen muistuttaa nuorten olevan usein mustavalkoisia mielipiteissään.

– Nuoret ovat sellaisia ja heidän mielipiteensä saattavat myös muuttua nopeasti.

Suurin osa nuorista käyttäytyy tilanteessa kuin tilanteessa hyvin. Sen todistavat pitkään nuorisotyötä tehneen Hakulisen kokemukset. Hän liikkuu työssään paljon junassa myös ilta-aikaan.

– Uhkaavia tilanteita tulee vastaan todella harvoin. Jos jos tulee, niin siinä ei ole kyse nuorista, vaan uhkaavasti käyttäytyvistä aikuisista.

Outavaara kollegoineen pitää nuorista huolta Vantaalla myös muulloin kuin kesäisinä viikonloppuina. Vanhemmille Outavaara vinkkaa "vanhan liiton asioista", jotka hänen mielestään toimivat nuorten kanssa tänäkin päivänä.

– Kotiintuloajat ovat kova juttu. Ja se, että vanhemmat tietävät, missä nuori liikkuu ja kenen kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut