Verkkopakettien toimitukset ruuhkautunevat heinäkuussa – Kohta kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava, tässä Tullin 5 vinkkiä tilaamiseen

Verkkokauppaostoksiin on odotettavissa ruuhkaa heinäkuussa, kun koko EU:n arvonlisäverouudistus tulee voimaan.

Heinäkuun ensimmäisestä päivästä lähtien kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat paketit on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero – riippumatta siitä, mikä lähetyksen arvo on. Tällä hetkellä tullimaksu ja vero on maksettava vain yli 22 euron lähetyksistä.

Ruuhkaan kannattaa varautua jo nyt, tiedottaa Tulli, sillä paketin tulo EU:n ulkopuolelta voi kestää viikkoja. Sen, joutuuko tullimaksun ja veron maksamaan, ratkaisee paketin saapumispäivä. Jos nyt tilatun alle 22 euron lähetyksen toimitus viivästyy heinäkuulle, tullit siis pitää jo maksaa.

Ratkaisevaa on se, mistä maasta tavara toimitetaan. Verkkokauppa-asiakkaan kannattaakin nyt olla tarkkana, sillä osa Euroopassa toimivista yrityksistä toimittaa tuotteita EU:n ulkopuolelta.

Uudistus nostanee tulli-ilmoitusten vuotuisen määrän Suomessa alle miljoonasta yli kymmeneen miljoonaan, arvioi Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen tiedotteessa. Hänen mukaansa on mahdollista, että Tullin järjestelmät eivät kestä tätä kuormitusta, vaikka niitä onkin testattu.

– Kysymyksessä on globaalin mittakaavan muutos verkkokauppaostosten sekä muiden EU:n ulkopuolelta toimitettavien vähäarvoisten tavaroiden osalta.

Kysymyksessä on globaalin mittakaavan muutos.

Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen

Myös tavaroita tilaavien tietämättömyys voi aiheuttaa ongelmia, Mäkinen ennakoi.

– Tämän vuoksi haluammekin nostaa jo nyt esille EU:n ulkopuolelta tulevien tavaroiden mahdolliset ruuhkautumiset heinäkuussa. Pahimmassa tapauksessa näiden uusien tullattavien lähetysten saapuminen vaikuttaa myös koko tullausjärjestelmän kapasiteettiin ja sitä kautta ulkomaankaupan sujuvuuteen, Mäkinen sanoo tiedotteessa.

Miljoonien uusien tullattavien pakettien vyöry todennäköisesti ruuhkauttaa myös Tullin asiakaspalvelun.

– Moniin tullausongelmiin löytyy apu verkkosivuiltamme ja niin ikään henkilöasiakkaan tuontitullauspalvelun ohjeistus pyrkii vastamaan yleisempiin ongelmiin. Ohjeet tulevat löytymään kootusti uudistuksesta kertovalta Kaikki tullataan -sivultamme, vinkkaa tiedotteessa tulliylitarkastaja Nadja Painokallio.

Verouudistuksen tarkoitus on luoda tasavertaisemmat kilpailuedellytykset EU:n sisäisille myyjille verrattuna kolmansissa maissa toimiviin verkkokauppoihin.

Tullin mukaan enintään 22 euron arvoisia lähetyksiä tilataan EU:n ulkopuolelta vuosittain miljoonia. EU:n ulkopuolisista maista eniten tilataan Kiinasta, Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta.

Korona-aika on Tullin mukaan vauhdittanut nettiostamisen suosiota. Tuotteiden kirjo on laaja.

– Yleisimmin tullattuja tavaroita ovat T-paidat ja muut vaatteet, kosmetiikka, erilaiset elektroniikkatuotteet sekä lelut. Suunnilleen samoja tuotteita asiakkaat myös tyypillisesti hakevat Tullilaskuri-palvelustamme, Nadja Painokallio kertoo tiedotteessa.

– Kiinnostavaa on ollut viime aikoina huomata, että ihmiset tullaavat tavallista enemmän telttoja – lieneekö syynä koronan myötä kasvanut kiinnostus luonnossa retkeilyyn.

Koska enintään 22 euron arvoisia lähetyksiä ei tällä hetkellä pääsääntöisesti tarvitse tullata, tarkkaa tilastotietoa suosituimmista pikkutavaroista ei ole. Tulli kertoo tarkastuksissa toistuvan kuitenkin esimerkiksi pienelektroniikka, kauneudenhoitotuotteet, vaatteet ja puhelintarvikkeet.

Viisi vinkkiä

Näin varmistat nettiostosten sujuvuuden

1. Selvitä, mistä maasta tilaamasi tavara toimitetaan. Jotkut verkkokaupat saattavat toimia Euroopassa, mutta toimittavatkin tuotteita EU:n ulkopuolelta. Tullauksen kannalta oleellista on lähetysmaa.

2. Arvioi verot ja mahdolliset tullimaksut Tullilaskurissa. Alun perin edulliselta vaikuttava ostos voi osoittautua yllättävän kalliiksi – vältyt ikäviltä yllätyksiltä, kun arvioit maksut etukäteen. Huomaa, että mahdolliset polkumyynti- ja lisätullit sinun pitää tarkistaa erikseen Tulli.fi-nettisivuilta. Muista ottaa huomioon myös mahdolliset kuljetus- ja muut maksut.

3. Ota selvää, maksatko arvonlisäveron jo ostohetkellä. Jos myyjä on mukana EU:n yhteisessä arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmässä (IOSS), saatat maksaa arvonlisäveron jo verkkokaupassa ostoksen yhteydessä. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa.

4. Varmista, tarvitseeko sinun tehdä tullaus itse. Jos arvonlisävero on maksettu jo ostohetkellä, Posti tai muu kuljetusyritys saattaa tehdä tullauksen puolestasi. Seuraa kuljetusyrityksen ohjeistusta. Mikäli verkkokauppa ei veloita arvonlisäveroa tai ostoksesi arvo on yli 150 euroa, sinun on itse huolehdittava tullauksesta sekä samalla veroista ja mahdollisista tullimaksuista.

5. Valmistaudu jo nyt, saapumispäivä ratkaisee. Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero, jos ne toimitetaan 1.7.2021 tai sen jälkeen. Tilauspäivällä ei ole tämän kannalta merkitystä.

Lähde: Tulli

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut