Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennakkoäänestys käy ennätysvilkkaana Vantaalla – "Tiesin, ketä äänestän, sillä olen tehnyt vaalikonekyselyitä", sanoo vanhasta vaalitavastaan poikennut Kristina Syrjänpää

Ennakkoäänestysprosentin arvioidaan nousevan vähintään 24:ään, kun viime kuntavaaleissa se oli 19,5.

Ennakkoäänestys on käynyt vilkkaampana kuin edellisissä kuntavaaleissa. Viime kuntavaalien äänestysprosentti ylittyi sunnuntaina, kertoo Vantaan vaalitoimiston työntekijä Arto Hautala.

Maanantai-iltapäivänä ennakkoäänestysprosentti oli 21,4, kun vuoden 2017 kuntavaaleissa se oli 19,5. Ennakkoäänestys päättyy tiistaina.

– Yleensä kaksi viimeistä ennakkoäänestyspäivää ovat vilkkaimpia. Äänestysprosentti nousee vähintään 24:ään, Hautala arvioi.

Hautalan mukaan vaali-innokkuuden lisääntymiselle on ainakin kaksi syytä.

– Nyt ennakkoäänestys on kaksi viikkoa auki, kun aiemmin se oli vain viikon. Äänestyspisteet on myös sijoiteltu aiempaa näkyvämmille paikoille.

Ennakkoäänestyspaikkoja on ollut Vantaalla neljätoista, joista Myyrmäen kirjaston edessä oleva toimipiste on ollut suosituin. Siellä oli käynyt maanantaihin mennessä yli 7 000 äänestäjää, kun kaikkiaan ennakkoon oli äänestänyt silloin 38 750 vantaalaista.

Vaalipäivänä on kiva käydä äänestämässä, ja päivään kuuluvat perinteiset vaalikahvit.

Tarja Mäenpää

Vantaan Sanomat kysyi vantaalaisilta, ovatko he käyneet äänestämässä ennakkoon vai aikovatko he suunnata vaaliuurnille vasta varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina.

Tikkurilalainen Kristina Syrjänpää teki ex tempore -päätöksen, kun hän käveli kaupungintalon ohi aurinkoisena arkipäivänä. Pääosin Syrjänpää on äänestänyt vaaleissa varsinaisena vaalipäivänä, mutta nyt hän teki poikkeuksen.

– Huomasin, että kaupungintalon ennakkoäänestyspaikassa on hyvin tilaa eikä ruuhkaa ole. Sinne oli helppo mennä. Tiesin, ketä äänestän, sillä olen täyttänyt vaalikonekyselyitä netissä, Syrjänpää kertoo.

Jokiniemessä asuva Tarja Mäenpää pitää kiinni perinteestään: hän äänestää vasta varsinaisena vaalipäivänä.

– Näin olen tehnyt aiemminkin. Vaalipäivänä on kiva käydä äänestämässä, ja päivään kuuluvat perinteiset vaalikahvit, Mäenpää sanoo.

Mäenpää pohtii vielä, kenelle hän antaa äänensä.

– En tiedä, ketä äänestän, mutta puolueen tiedän.

Jokiniemeläinen Kristian Honkanen vieraili ennakkoäänestyspisteessä toissa viikonloppuna.

– Se oli ensimmäinen kerta, kun äänestin ennakkoon, ja se olikin kätevää. Aiemmin olen äänestänyt vasta varsinaisena vaalipäivänä, Honkanen kertoo.