Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisitarkastaja huomasi kaupungin liikenteessä sitkeän ilmiön – "Enää ei käy selitys Lappiin lähdöstä"

Äänestä sen kuulee. Nastarenkailla ajetaan edelleen, vaikka helteet ovat jo niskassa eikä edes räntää ole satanut pitkään aikaan.

– Ropina kuuluu kauas. Ja melkein päivittäin sitä kuulee Helsingin keskustassa, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Kallio.

Kallio on kiinnittänyt huomion nastarengas-ilmiöön ulkoiluttaessaan koiraansa Helsingissä. Hän kertoo, että ohiajavista autoista kuulee hyvin ne, joilla on vielä nastat alla. Kallio myös kertoi havainnoista viime viikolla Twitterissä.

Nastarenkailla ajelijoita liikkuu teillä valitettavasti edelleen, Kallio tviittasi ja muistutti, että nastoilla ajelusta seuraa sadan euron liikennevirhemaksu.

Joillakin voi olla varaa vain yhteen rengassarjaan ja sillä sitten ajetaan koko ajan, Kallio arvelee.

– Mutta autoja, joilla nastat vielä näin kesällä ropisevat on kyllä laidasta laitaan. Niissä on kalliitakin autoja.

Kun ajopelinä on vaikkapa saksalainen laatumerkki, ei renkaiden vaihto ole kiinni varakkuudesta, vaan viitseliäisyydestä.

Kallion havainnot ovat Helsingin keskustasta, mutta hän arvelee ilmiön esiintyvän joka puolella maata.

– Kun takavuosina olin vielä kentällä operatiivisissa tehtävissä, niin kesä- ja heinäkuussa joka ratsiassa tuli vastaan nastarenkailla ajelevia. Talvella puolestaan ilmiö näkyi toisin päin eli liikenteessä oli kuljettajia kesärenkailla.

Vaikka sää käväisi vielä toukokuussa hetken melkein takatalven puolella, se ei Kallion mukaan enää käy hyväksyttäväksi syyksi.

– Selitys Lappiin lähdöstäkään ei enää mene läpi. Lämpötila on reilusti yli kaksikymmentä astetta.

Nastarenkaat rouhivat tietä ja lisäävät bensiinin kulutusta. Ne myös heikentävät ajo-ominaisuuksia kesällä.

– Niitä ei ole suunniteltu kesäkeleille. Eikä ole kitkarenkaitakaan, vaikka niillä saakin ajaa kesällä, Kallio muistuttaa.

Kitkarenkaiden rakenne poikkeaa kesärenkaista ja ne ovat siksi turvattomampia kesällä kuin kesärenkaat.

Nastarenkaista voi tosiaan rapsahtaa sadan euron liikennevirhemaksu, mutta Kalliolla ei ole käsillä tilastoa, miten paljon niitä on autoilijoille määrätty.

Hän on joskus kävelyillään huomauttanutkin kuljettajille nastarenkaista. Suhtautuminen ei aina ole ollut kovin myötämielistä – todennäköisesti siksi, että Kalliolla ei ole ollut virkapukua yllään.

– Mutta yleensä tilanne on sujunut ihan positiivisesti. Kaikenlaisia syitä on nastarenkaiden käytölle kyllä kuullut.