Kestävyysjuoksija Katarina Skräddar on tuore vantaalainen – Kokenut urheilija panostaa nyt aiempaa tavoitteelliseen treenaamiseen

- Tykkään juosta vitosta ja kymppiä radalla, mutta nopeusominaisuuteni eivät oikein riitä niin lyhyillä matkoilla, Katarina Skräddar sanoo. Matti Hannula

Urheilu: Kenttäurheilijat-58:n väreihin vaihtanut Katarina Skräddar, 37, on jo menestynyt urheilija, jolla saattavat silti olla parhaat vuodet vielä edessäpäin.

Matti Hannula

Ensimmäisen SM-mitalinsa Katarina Skräddar juoksi jo kymmenen vuotta sitten. Se oli maastojuoksun SM-pronssi. Helsinki City Maratonilla hän voitti naisten sarjan sekä 2018 että 2019. Kaksi vuotta sitten hän nappasi HCM-voiton lisäksi kaksi mitalia Kalevan kisoista.

– Kilpailuissa osallistujien taso vaihtelee niin paljon. Joskus on helpompi menestyä, toteaa elokuussa 37 vuotta täyttävä Skräddar vaatimattomasti.

Mutta vanha totuushan on, ettei ole menestyvien vika, elleivät kaikki parhaat ole lähtöviivalla.

Katarina Skräddar vahvistaa KU-58:n ennestään laajaa kansallisen kärkitason urheilijakaartia. Matti Hannula

Skräddar on alkuvuodesta muuttanut Helsingistä Hakunilan Kaskelaan. Samalla vaihtui seura Helsingin Jyrystä Kenttäurheilijat-58:ksi.

– KU-58 on hyvä seura varsinkin kestävyysurheilijoille ja myös suurempi ja aktiivisempi kuin Jyry.

Nyt haluan, että urheilulle jää enemmän aikaa.

Jyryssä Skräddar vastasi valmennuksestaan itse. Nyt hän tekee yhteistyötä kokeneen Pekka Muinosen kanssa.

– Hänen avullaan yritän saada varsinkin juoksutekniikkaani hiottua paremmaksi ja saan muutenkin häneltä hyödyllisiä näkemyksiä harjoitteluuni.

Vaikka Skräddar menestyi etenkin pari vuotta sitten mukavasti, hän ei ole viime vuosina urheillut omien sanojensa mukaan riittävän tavoitteellisesti.

– Koska on pitänyt mennä töiden ehdoilla. Nyt ajattelin katsoa, tuleeko paremmalla panostuksella parempia tuloksia.

Skräddar on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta, ja hänen äidinkielensä on ruotsi. Skräddar työskentelee kielenkääntäjänä. Hän kääntää tekstejä suomesta ruotsiksi.

– Aiemmin olin pitkään töissä valtioneuvoston kansliassa, mutta viime vuoden lopulla siirryin freelanceriksi. Töitä riittää niin paljon kuin haluaa tehdä. Mutta nyt haluan tehdä vähemmän, jotta urheilulle jää enemmän aikaa.

Skräddar pelasi juniorina Vaasan seudulla jalkapalloa.

– Lopetin 15-vuotiaana. Se on hieno laji, mutta minulla ei ollut siihen lahjoja. Kestävyyspuoli sen sijaan tuli jo jalkapalloillessa vahvasti esiin.

Viime vuonna ei koronan vuoksi ollut juurikaan kisoja. Sekä koronan että kovan työtahdin vuoksi Skräddarin vuoden 2020 startit jäivätkin todella vähiin. Hänen kisadebyyttinsä KU-58:n logo rinnassa oli tarkoitus tapahtua maantiejuoksun SM-kisoissa huhtikuun puolivälissä. mutta se siirtyi akillesjännevaivojen vuoksi kuukaudella.

Vain yli 30-vuotiaita urheilijoita kilpailuttavan Suomen Aikuisurheiluliiton maastojuoksumestaruuskisoissa Vihdissä toukokuun puolivälissä Skräddar oli 35-vuotiaiden naisten luokassa kuuden kilometrin matkalla ylivoimainen ykkönen. KU-58:n naiset voittivat lisäksi joukkuekilpailun.

Pitkänmatkanjuoksijat ovat yleensä suhteellisen kokenutta porukkaa, esimerkkinä Skräddarin lisäksi hänen runsaat 11 vuotta vanhempi seuratoverinsa Laura Manninen. Skräddar ei aio tyytyä jatkossakaan pätemään pelkästään SAUL:n kisoissa.

– Kalevan kisoissa Tampereella elokuun lopulla on tarkoitus juosta ainakin 10 000 metriä. Mutta suhteellisesti parhaat ajat olen juossut maratonilla ja puolimaratonilla. Tykkään juosta vitosta ja kymppiä radalla, mutta nopeusominaisuuteni eivät oikein riitä niin lyhyillä matkoilla.

Skräddarilla on vielä paljon kisavuosia jäljellä ja ässiä hihassa.

– Pitkien matkojen EM-rajat eivät olleet kaukana toissavuoden tuloksillani. Rajojen alittaminen on minulle täysin realistista, mikäli niitä ei seuraaviin kisoihin kovin paljon kiristetä ja mikäli pysyn terveenä.

Kuka?

Katarina Skräddar

Syntynyt 6.8.1984 Mustasaaressa.

Asuu Hakunilan Kaskelassa.

Kestävyysjuoksija.

Seura: Kenttäurheilijat-58.

Aiemmat seurat: IF Länken (Kristiinankaupunki) ja Helsingin Jyry.

Valmentaja: Pekka Muinonen.

SM-pronssia maastojuoksussa 2011.

Hopeaa Kalevan kisojen 5000 metrillä 2019, pronssia 10 000 metrillä 2012, 2018 ja 2019.

Maantiejuoksussa puolimaratonilla SM-hopeaa 2019.

Helsinki City Marathonin naisten sarjan voitto sekä 2018 että 2019.

Toukokuussa 2021 SAUL:n maastojuoksumestaruus (6 km) N35-luokassa.

Ennätykset: 5000 m 16.50,15, 10 000 m 34.08,54, puolimaraton 1.16,12, maraton 2.41,55.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut