Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osaatko suojautua pettymyksiltä verkko-ostoksilla? Näin helposti se käy, koskee niin vahingoittuneita tuotteita kuin matkojakin

Suurin osa suomalaisista maksaa verkko-ostoksensa pankin verkkomaksupainikkeella.

Ei kannattaisi, huomauttaa Säästöpankkiryhmä.

Verkkomaksun sijaan kannattaa maksaa kortilla, sillä se on turvallisempaa.

– Saat enemmän turvaa maksamalla verkko-ostoksesi kortilla. Riippumatta siitä, maksatko debit- vai credit-kortilla, voit saada kortinmyöntäjältä rahasi takaisin, jos joudut petoksen uhriksi, tuotetta ei toimiteta, tuote on väärä tai se saapuu vahingoittuneena, Säästöpankkiryhmän korteista vastaava johtaja Manu Kauppila sanoo tiedotteessa.

Vaikka korttimaksut verkko- ja mobiilikaupoissa kasvoivat viime vuonna 36 prosenttia edellisvuodesta, maksavat suomalaiset verkko-ostoksensa edelleen useimmiten pankin verkkomaksupainikkeella.

Kauppilan mainitsema turva pätee myös tilanteisiin, joissa matkatoimisto tai lentoyhtiö menee konkurssiin ennen matkaa tai sen aikana.

Kortilla maksaessa kortinmyöntäjä eli pankki maksaa asiakkaalle rahat takaisin, jos kauppias on tehnyt sopimusrikkomuksen ja asian selvittäminen suoraan kauppiaan kanssa ei tuota tulosta. Tätä turvaa ei suoraan verkkopankista maksaessa saa.

– Jos et ole maksanut kortilla ja lentosi perutaan konkurssin takia, sinun pitää itse yrittää saada konkurssipesältä rahat takaisin. Jos taas olet maksanut kortilla, voit saada rahasi takaisin kortin myöntäjältä ensin selvitettyäsi asiaa lentoyhtiön kanssa. Korttimaksamisen turva perustuu pankkien sopimusehtoihin ja kansainvälisten korttijärjestöjen, kuten Visan, sääntöihin, Kauppila selvittää.

Parhaan turvan saa credit-kortilla maksettaessa. Tällöin pankin sopimusehtojen ja Visan sääntöjen lisäksi asiakkaan turvana on Suomen kuluttajansuojalaki, joka velvoittaa ostoksen rahoittanutta pankkia yhteisvastuuseen kauppiaan kanssa.

Moni pelkää credit-kortin käyttöä korkojen takia. Pelko on turha, jos credit-ominaisuutta käyttää hallitusti.

– Creditillä maksaessa on keskimäärin 40 päivää korotonta maksuaikaa. Sinulla on myös aina se vaihtoehto, että maksat laskun eräpäivään mennessä ostoksesi kokonaisuutenaan pois. Näin korkoja tai muita kuluja ei kerry lainkaan, mutta hyödyt kuitenkin korttimaksamisen turvasta ja joustavuudesta, Kauppila muistuttaa.

Aika yleisesti korollista velkaa pääsee kuitenkin kertymään isojen hankintojen ja lomamatkalla tehtyjen ostosten myötä. Säästöpankkiryhmä neuvoo tiedotteessa seuraamaan omaa kulutusta aktiivisesti ja maksamaan kertynyt korollinen luottokorttivelka pois heti, kun se on mahdollista.