Vantaa ennen ja nyt | Kesäsiirtolat tarjosivat lakisääteistä virkistystoimintaa vähävaraisten perheiden lapsille – valitut punnittiin ennen ja jälkeen leirin

Koululaisten kesäloma alkaa ja tekemistä pitäisi keksiä. Vantaan kaupunki järjestää monenlaista leiritoimintaa, mutta kaupungin kesäsiirtolat maalla ovat jo historiaa.

Kesäsiirtolatoiminta on lähtöisin 1800-luvun lopulta. Sotien jälkeen siitä tuli lakisääteistä ja kunnat velvoitettiin järjestämään kesävirkistystä koululaisille. Lapset saattoivat viettää siirtolassa useita viikkoja.

1960-luvulta lähtien kuntien kesäsiirtolatoiminta oli kansakoululain säätelemää ja niiden johtajat olivat opettajia. Kesäsiirtolat oli 1970-luvulle asti suunnattu etenkin vähävaraisten perheiden lapsille.

Lähtöä edelsi lasten lääkärintarkastus ja mukaan valitut muun muassa punnittiin ennen ja jälkeen leirin. Vielä 1980-luvulla valinnoissa oli asetettava etusijalle terveydellisistä ja sosiaalisista syistä kesävirkistystä tarvitsevat lapset.

Muistoja Helsingin maalaiskunnan ja myöhemmin Vantaan kaupungin kesäsiirtolatoiminnasta on Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa 1950-luvulta 1980-luvulle. 1950-luvulla maalaiskunnan koululaisia kuljetettiin kuorma-auton lavalla Vuosaaren Kallvikiin, jossa lapset nukkuivat teltoissa, söivät ulkona pitkien pöytien ääressä ja veneilivätkin.

Varsinainen maalaiskunnan kesäsiirtolatoiminta käynnistyi vuonna 1965 Vihdin Palajärvellä kunnan omistamalla tilalla. Vuonna 1971 hankittiin kesäsiirtolatoimintaa varten maa-alue Lemiltä ja vuonna 1984 vielä Jokilan tila Lopelta. Kesäsiirtoloissa lapsille tarjottiin maaseudun rauhaa, luontokokemuksia, monenlaista aktivointia ja harrastuksia.

Kunnille vapaaehtoiseksi muuttunut kesäsiirtolatoiminta päättyi Vantaalla 1990-luvun alun lamavuosien aikana. Vantaan vanhoista kesäsiirtoloista Lemi ja Jokila on myyty, Palajärvellä toimii edelleen leirikeskus.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lissä historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut