Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaaralliset tuoteväärennökset lisääntyneet korona-aikana – Viisi prosenttia suomalaisista on ostanut väärennöksen

Terveydelle mahdollisesti haitalliset tuoteväärennökset ovat levinneet korona-aikana nopeasti, tiedottaa Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto (EUIPO).

EU:ssa ollaan huolissaan lääkeväärennöksistä ja muiden lääketieteellisten tuotteiden väärennöksistä. Markkinoilla on väärennöksiä muun muassa antibiooteista ja kipulääkkeistä sekä henkilönsuojaimista ja kasvosuojuksista. Ilmiöstä on tiedotteen mukaan tullut erittäin näkyvä, kun väärentäjät käyttävät hyväksi ihmisten epävarmuutta kehittyvistä hoidoista ja rokotteista.

Lääkeväärennösten maailmanlaajuisen kaupan arvo on EUIPOn mukaan neljä miljardia euroa.

Euroopan unioniin tuoduista kaikista tuotteista väärennöksiä on 6,8 prosenttia. Näiden arvo on 121 miljardia euroa.

Suomalaisista viisi prosenttia on erehtynyt ostamaan tuoteväärennöksen, ilmenee teollisoikeuksien viraston selvityksestä. Suomalaisten luku on koko EU:n kolmanneksi paras Ruotsin (2 prosenttia) ja Tanskan (3 prosenttia) jälkeen.

Koko EU:n väestöstä väärennökseen on haksahtanut lähes joka kymmenes (9 prosenttia). Eniten harhaanjohdettuja kuluttajia on Bulgariassa (19 prosenttia), Romaniassa (16 prosenttia) ja Unkarissa (15 prosenttia).

Väärennökset aiheuttavat EUIPOn mukaan merkittävää vahinkoa EU:n taloudelle, erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille.

EUIPOn selvityksen mukaan joka neljäs Euroopan pk-yrityksistä kertoo kärsivänsä piratismista. Suomen pk-yrityksistä piratismi haittaa 16,8:aa prosenttia.