Seutulan siskosten kasvattamat kesäkukat myydään pian loppuun ja sitten puutarha laitetaan talviteloille, mutta uutta kautta suunnitellaan jo

Puutarha: Tuija Simin ja Seija Himmasen työ on muutakin kuin kukkaloistoa.

Kukkamestarien Tuija Simi ja Seija alkavat valmistella ja suunnitella seu raavaa kesää jo päättyvän kauden lopulla. Päivi Tuovinen
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Voiko kauniimpaa työpaikkaa olla kuin puutarha, jossa kasvatetaan kesäkukkia?

Kukkamestareiden 75 metriä pitkässä pääkasvihuoneessa Seutulassa kymmenet tuhannet kukat kilpailevat siitä, kuka pääsee ostajan matkaan ja pihan, terassin tai parvekkeen kaunistukseksi.

Kukkamestarien yrittäjät eli siskokset Seija Himmanen ja Tuija Simi kasvattavat kymmenet eri kukkalajit itse siemenistä ja pistokkaista. Niistä suurin osa on kotimaisia, muut lähinnä Saksasta ja Tanskasta.

Kasvihuoneen kukkaloisto himmenee vähitellen, kun kesäkukat alkavat loppua. Pöytä toisensa jälkeen tyhjenee.

– Viime vuonna kukat loppuivat juhannuksena, Simi kertoo.

– Se oli ikimuistoinen kesä.

Askelmittariin tulee 20 000 askelta päivässä.

Ikimuistoisen siitä teki se, että yrittäjät pääsivät pitämään ”kohtuullisen” loman.

Niin voi käydä tänäkin vuonna. Ihmiset alkoivat ostaa kukkia heti, kun lämpötila nousi kunnolla plussalle. Saattaa olla, että kukkien varhainen hankinta liittyy siihen, että koronavirusrajoitusten takia ihmiset ovat paljon kotona tai mökeillä ja haluavat kukilla heti silmäniloa. Nuoretkin hankkivat nyt kukkia ja muita kasveja.

Roikkuva suikeroalpi reunustaa verbenaa amppelissa. Asiakkaat saavat ideoita omiin istutuksiinsa Kukkamestareilta. Päivi Tuovinen

Hiukan erikoista on, että Kukkamestareilla riittää asiakkaita, vaikka puutarha sijaitsee moneen muuhun kukkakauppaan verrattuna syrjässä Tapolan asuinalueella Seutulassa. Sinne ei eksy vahingossa.

Puutarhan vieressä asuva Himmanen arvelee, että Kivistön keskustan laajeneminen on vaikuttanut asiakasmäärän kasvuun. Ja kun sana kiirii, Tapolaan tullaan kukkaostoksille marketin sijaan.

Laventelien ja dalioiden suosio säilyy vuodesta toiseen. Päivi Tuovinen

Niin kaunista kuin kukkien ympäröimänä onkin työskennellä, se ei anna koko kuvaa alasta. Puutarhayrittäminen on varsin fyysistä työtä, jossa nostellaan ja kävellään paljon.

– Askelmittariin tulee 20 000 askelta päivässä, näyttää Vantaanpuistossa asuva Simi ranteessaan olevaa mittaria.

Aamusta iltaan kestävän työpäivän jälkeen ei enää tarvitse lähteä lenkille.

Siskokset hoitavat puutarhan kahdestaan, mutta silloin tällöin heillä on harjoittelijoita ja Simin puoliso hoitaa Hakaniemen torimyynnin.

Vuosi 2021 on Simille ja Himmaselle juhlavuosi. He perustivat Kukkamestarit 1991, kun he päättivät jatkaa vanhempiensa jo 1960-lopulla ensin avomaanviljelynä perustamaa puutarhayritystä.

Siskokset olivat pyörineet vanhempiensa puutarhalla pikkutytöstä asti ja työ oli tuttua. He näkivät myös työn raskaan puolen, mutta lopulta molemmat päättivät lähteä alalle.

Himmanen ehti sitä ennen tehdä toimistotöitä ja Simi olla harjoittelijana toisella puutarhalla, Backaksessa. Kahta muuta siskoa puutarhayrittäjyys ei innostanut.

Nyt puutarha on yrittäjäsiskoksille elämäntapa.

Tuija Simin ja Seija Himmasen Kukkamestarit täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Päivi Tuovinen

Kun kukat on tältä kesältä myyty, Simi ja Himmanen eivät suinkaan heittäydy laiskottelemaan. Simi kertoo, että sen jälkeen alkavat kasvihuoneiden siivous- ja korjaustyöt.

– Paikat, kuten vesikiertoinen putkisto, laitetaan talviteloille.

Syksyllä tehdään seuraavan vuoden tilaukset.

– Monipuolista pitää olla ja mietimme, onko mitään uutta, ihmeellistä, Himmanen kertoo.

– Tämän vuoden erikoisuus oli köynnösbataatti.

Kuusikymppiset siskokset ovat hyvin samanmielisiä eikä valinnoista synny kiistaa.

Uuden kasvattaminen alkaa helmi–maaliskuussa.

– Vuosi kerrallaan mennään. Ensi vuotta mietitään jo, isosisko sanoo.

Lue myös: Vantaalaiselta kasvihuoneelta lähtee myyntiin lähes miljoona tulppaania – nyt halutaan kukan sipulikin maljakkoon

Lue myös: Tässä on kesän hittikukka – "Ei vaadi nyppimistä"

Lue myös: Vantaan Pakkalasta löytyy englantilaistyyppinen puutarha, jonka 400 lajiketta ovat ilo silmille – puutarhan isäntä antaa arvoa myös rikkakasveille

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut