Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Äiti ryhtyi Kivistön ensimmäisen jätskikioskin yrittäjäksi työllistääkseen lapsensa: "Vähän soitellen lähdin sotaan" – nyt töitä riittää Essille, 17, Emilialle, 16 ja monelle muullekin nuorelle

Kausityö: Katja Suonperä huomasi, että alaa tuntemattomalle on paljon selvitettävää ennen kuin yhtään tötteröä voi myydä.

Tötterö toisen jälkeen ojentuu Kivistön jäätelökioskin luukusta ulos, kun Essi Kallunki, 17, ja Emilia Kostiainen, 16, myyvät viilennystä helteen hemmottelemille asiakkaille.

Terttu Pösö valitsee mangon, koska se on hänestä raikas, ja Helsingissä Maununnevalla asuva Kostiainen saa tehdä ensimmäisen työpäivänsä ensimmäisen pallon.

– Pallon tekemisen tekniikka on helppoa, mutta koon arvioiminen vaikeaa, Kostiainen kuvailee ensipallon tekemistä.

Martinlaaksolainen Kallunki aloitti työt jo toukokuussa.

– Työ on tosi kivaa, tykkään. Ja aika rentoakin. On tekemistä ja saa olla vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa.

Hänet niin kuin Kostiainenkin on palkattu kesäsetelillä, joilla Vantaa ja Helsinki tukevat nuorten palkkaamista. Molemmilla nuorilla on työkokemusta edellisiltäkin kesiltä, mutta ei jäätelön myymisestä.

Heidän työnantajansa on kivistöläinen Katja Suonperä, joka on palkkatöissä ekonomina, mutta perusti jäätelökioskin työllistääkseen omat teini-ikäiset poikansa.

– Näin kuinka vaikeata nuorten on saada kesätöitä ja sitten huomasin Vantaan Sanomista, että kaupunki hakee jäätelökioskiyrittäjiä, Suonperä kertaa.

Lue myös: Vantaalla on pitkästä aikaa jäätelökioskeja – myyntipaikkoja oli tarjolla viisi, mutta vain Myyrmäkeen, Kivistöön ja Tikkurilaan saatiin myyjät

Ensin Suonperää arvelutti osallistua hakuun, koska ei tuntenut alaa ja myyntipaikan saajaa myös velvoitettiin perustamaan kioski.

– Vähän soitellen lähdin sotaan, hän naurahtaa.

Suonperä huomasi, että jäätelökioskin perustamiseksi pitää hoitaa monta asiaa, kuten selvittää elintarvikealan määräyksiä ja tehdä liiketoimintasopimus jäätelötehtaan kanssa.

– Alan ulkopuolella olevalle on paljon selvitettävää.

Lopulta Suonperän toinen lapsi ei tullutkaan töihin kesäsetelillä, vaan hän sai itse järjestettyä työpaikan. Mutta monta muuta nuorta työllistyy setelillä.

– Kesän aikana kioskilla tekee töitä noin 20 nuorta, Suonperä arvioi.

Hän sanoo, että heinä-elokuussa saattaa vielä olla töitä tarjolla uusillekin työntekijöille.

Kioskin alkupäivinä huhtikuussa jäätelötötteröiden pyörittelemisessä auttoivat myös Suonperän ystävät ja heidän lapsensa.

Lue myös: Ilkivalta ja remontit ajoivat jäätelökioskit pois suosituilta paikoilta Vantaalta – "Asiakkaat ihmettelevät tilannetta päivittäin"

Lue myös: Pikkupaja tekee jäätelöä Vantaalla – mausteena jopa Kuusijärven neulasia

Lue myös: Jäätelömauissa hullutellaan ja siitä suomalaiset tykkäävät – jätski maistuu nyt sienille ja homejuustolle