Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtasiko ikävä haju kotisi reissun aikana? Nämä konstit auttavat – mutta älä usko vanhan kansan vinkkiä

Lomaan valmistautuessa ei kannata unohtaa pesualtaiden ja lattiakaivojen hajulukkojen kastelua.

Hajulukoissa on pieni vesimäärä, joka katkaisee ilmayhteyden viemäripisteen eri puolille. Se estää ikävien viemärikaasujen pääsyn huonetilaan.

– Normaalissa käytössä viemärin vesilukossa oleva vesimäärä pysyy riittävänä, toteaa erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n tiedotteessa.

Jos pesualtaat ja lattiakaivot ovat pitkään käyttämättä, haihtuu vesi pois erityisesti lämpimillä kesäilmoilla. Kuivuneesta vesilukosta viemärikaasut pääsevät leviämään asuintiloihin.

Hajuhaitat on helppo välttää juoksuttamalla viemäripisteisiin vähän vettä silloin tällöin.

Sen sijaan vanhan kansan vinkkiä, jonka mukaan vesilukkoon lisätään ruokaöljyä, ei kannata käyttää.

– Viemäriin lasketut öljyt ja rasvat aiheuttavat viemärin tukkeutumista ja kuormittavat jäteveden puhdistamoja, Mäkinen muistuttaa.

Ennen lomalle lähtöä kannattaa myös puhdistaa viemäripisteiden vesilukot. Varsinkin pesutilojen lattiakaivoihin kerääntyy hiuksia sekä pesuainejäämiä, jotka luovat otolliset kasvuolosuhteet erilaisille bakteerialustoille hajuineen.

Lattiakaivot kannattaa pestä säännöllisesti.

– Homma sujuu helposti nostamalla lattiakaivon ritilä pois ja puhdistamalla sen alla oleva pesä. Askareeseen löytyy myös harjamalleja, joissa on sopivan kokoinen harja sekä koukku ritilän nostamista varten, Mäkinen kertoo.

Jos viemärit eivät vedä kunnolla tai hajua esiintyy normaalin käytön aikana, kannattaa apuun pyytää lvi-ammattilainen.