Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Paljon hehkutusta saanut sijoittajien apu lapsille uhkaa tulla kalliiksi Vantaalla, eikä sopimusta voi irtisanoa – "Asia on kaikkinensa hyvin sekava"

Vantaan kaupunki solmi kolme vuotta sitten sijoitusyhtiön kanssa sopimuksen lapsiperheitä auttavasta hankkeesta. Lapset SIB -hankkeen tavoitteena on tukea neuropsykiatrisesti oireilevia lapsia ja heidän perheitään tarjoamalla sijoittajien rahoittamia palveluja.

Mikäli lapsiperheille ajoissa tarjottava tuki tuo kaupungille säästöjä, kaupunki palauttaa sijoittajille heidän hankkeeseen laittamansa rahat ja maksaa koron. Säästöä voi seurata, mikäli ajoissa annettu tuki vähentää raskaampien ja kalliimpien palveluiden tarvetta. Mukana oleva sijoitusyhtiö on FIM Varainhoito Oy.

Vantaan Sanomat uutisoi hankkeeseen liittyvistä epäilyksistä syyskuussa 2018. Nyt hanke on herättänyt huolta Vantaan sosiaali- ja terveyslautakunnassa, ja asiasta päätettiin pyytää lisäselvityksiä.

Lautakunnan puheenjohtaja Pirkko Letto (sd.) kertoo huolestumista aiheuttaneen muun muassa sen, että kaupungin pitäisi jo lähivuosina maksaa rahastoyhtiölle yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa.

Summa koostuu palveluiden järjestämiseksi saadusta pääomasta ja kahdeksan prosentin korosta. Kahdeksan prosentin tuottoa sijoitukselle voidaan pitää varsin hyvänä.

Letto ihmettelee, miksi rahoittajien tulisi saada voittoa jo nyt, vaikka hankkeen vaikuttavuutta ja kaupungille koituneita säästöjä ei voida vielä arvioida.

– Tarkoitushan oli, että hanke jatkuu vuoteen 2031 ja vasta sitten katsotaan sen tuomaa säästöä. Sopimusta tehtäessä meille kerrottiin, että kyseessä on sijoittajille riskisijoitus, eivätkä he välttämättä saa tuottoa lainkaan. Nyt asia ei näytä olevan niin, Letto sanoo.

Epäselvää on myös se, miten hankkeen onnistumista arvioidaan. Lapsen tilanteen parantuessa on vaikea aukottomasti määritellä, mikä merkitys kullakin tukitoimella on ollut – myös kaupungille tulleen säästön määrä on vaikea laskea.

Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen myöntää, että hankkeessa on tullut vastaan ongelmia. Mukana olevat lapset ja perheet ovat tarvinneet ja saaneet samaan aikaan myös Vantaan kaupungin tuottamia palveluja.

– Ratkaisumalli on osoittautunut käytännössä kalliiksi ja hallinnollisesti raskaaksi toteuttaa. Kaikille neuropsykiatrisesti oireilevien lasten perheille ei hankkeen kautta myöskään voida palvelua kohdentaa, joten yhdenvertaisuus ei tässä kohtaa toteudu, Lahnalampi-Lahtinen sanoo.

Letto kertoo lautakunnan saaneen maanantaina tietää, ettei hankesopimusta voida irtisanoa, koska siinä ei ole irtisanomispykälää. Irtisanomisen mahdollisuutta on selvittänyt kaupungin lakimies.

– Asia on kaikkinensa tällä hetkellä hyvin sekava, Letto sanoo.

Lue myös:

Salaiset asiakirjat paljastavat: Vantaan lastensuojelusta tehdään sijoitusbisnestä

Uusi malli tulee myös Vantaalle: Kunnan tarjoamia palveluja rahoitetaan sijoittajien varoilla

Viiden miljoonan euron rahastosta tukea Vantaan lapsiperheille – Yhtenä tavoitteena on kunnan varojen säästäminen