Mitta täyttyi: Painepesuri laulaa ja vaahto leviää, kun naapuri pesee autoaan pihalla monta kertaa viikossa – "Eikö asukkailla ole tietoa perussäännöistä?"

Ympäristö: Toistuva autonpesu kotipihalla on kiellettyä. Kaikki eivät sääntöä noudata.

Rajakylän Pientaloyhdistyksen puheenjohtaja Kari Saloranta tietää, että kotipihalla saa huuhtaista autosta siitepölyt pois vedellä. Hän uskoo autoja pestävän kotipihoilla siksi, että se säästää pesupaikalle menemisen vaivan ja rahaa. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaalaisrouvan mitta on täynnä.

– Naapurini pesee autoa painepesurilla kotipihallaan jopa useita kertoja viikossa, toteaa rouva, joka haluaa pysyä nimettömänä välttääkseen hankaluudet naapurin kanssa.

Rouva ihmettelee, eikö omakotiasukkailla ole tietoa perussäännöistä.

– Auton voi pestä kotipihallaan satunnaisesti vedellä tai miedolla pesuaineella, mutta ei joka viikko valtavasti vaahtoavilla aineilla.

Ympäristötarkastaja Eeva Somerkoski Vantaan ympäristökeskuksesta vahvistaa rouvan olevan oikeassa. Autosta saa huuhtoa kotipihallaan esimerkiksi siitepölyt pois vedellä tai mietoa pesuainetta käyttäen.

– Jos pesussa käyttää hiilivetyliuotinta, niin pesu tulee tehdä paikassa, jossa vedet eivät valu sadevesiverkkoon, Somerkoski sanoo.

Onko ihan ookoo, että naapuri pesee autoaan kotipihallaan.

Liuotinpesuaineita saa käyttää vain, jos pesuvedet voidaan ohjata hiekan ja öljynerotuskaivon kautta jätevesiviemäriin.

Somerkoski kertoo, miten hiilivetyliuotinta sisältävän pesuaineen tunnistaa.

– Etiketissä lukee esimerkiksi ”sisältää teollisuusbensiiniä” tai ”sisältää alifaattisia hiilivetyjä”. Etiketissä voidaan mainita myös, että aine on syttyvää.

Somerkoski lisää, että ammattimainen tai usein toistuva autonpesu on kotipihalla kiellettyä riippumatta siitä, millaisia pesuaineita käytetään.

Vantaan ympäristökeskukselle tulee satunnaisesti kyselyjä autojen pesemisestä kotipihoilla.

– Vantaalaiset tiedustelevat, onko auton pesu jossain tietyssä paikkaa sallittua. Sen lisäksi meille tulee myös kyselyjä siitä, että onko ihan ookoo, että naapuri pesee autoaan kotipihallaan.

Nyrkkisäännöksi Somerkoski mainitsee sen, ettei autonpesusta saa aiheutua haittaa naapurille. Haitta voi olla esimerkiksi veden valumista naapuritontille tai katualueelle. Auton pesuvesien tulee pysyä oman kiinteistön alueella.

Rajakylän Pientaloyhdistyksen puheenjohtaja Kari Saloranta tietää autoja pestävän pihoilla pientaloalueilla kaikkialla Vantaalla. Hän uskoo, ettei kyseessä ole tiedonpuute.

– Kuntalaiset kyllä tuntevat säännöt, mutta he eivät aina tunnu välittävän niistä.

Saloranta toivoo autojaan kotipihoillaan pesevien ainakin käyttävän vähemmän haitallisia pesuaineita.

Autoja pestään myös esimerkiksi matonpesupaikoilla. Somerkoski toteaa, ettei sekään ole sallittua. Autojen pesu on kiellettyä yleisillä alueilla kuten puistoissa tai katujen varsilla. Kiellolla suojellaan maaperää ja vesistöjä, sillä pesuvesi voi sisältää pesuaineiden lisäksi öljyjä, rasvoja ja muita haitallisia aineita.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut