Älä koske kuolleisiin lintuihin – Lintuinfluenssaa löytyi Helsingin valkoposkihanhista

Valkoposkihanhien kanta on runsastunut pääkaupunkiseudulla. Anneli Tuominen-Halomo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Lintuinfluenssaa on varmistunut muun muassa Arabianrannasta Helsingistä kuolleena toukokuussa löytyneestä valkoposkihanhesta.

Tauti on vaarallinen luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle mutta tarttuu heikosti linnuista ihmisiin. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Aluehallintovirasto varoittaa kuitenkin koskemasta kuolleisiin lintuihin, sillä linnuissa voi olla muitakin taudinaiheuttajia, kuten salmonellaa ja kampylobakteereja.

Kevätmuuton myötä lintuinfluenssaa on esiintynyt Suomessa yhä laajemmin. Helsingin Arabianrannasta löytyneestä kuolleesta valkoposkihanhesta lintuinfluenssavirus varmistui Ruokaviraston tutkimuksissa 21. toukokuuta.

Virus on varmistunut H5N1-tyypiksi ja on siten eri viruskantaa kuin aiemmin muun muassa kuolleesta joutsenesta Töölönlahdella tavattu H5N8-tyypin virus.

Hanhesta löytynyt viruskanta on myös eri kuin muun muassa Aasiassa raportoitu mahdollisesti ihmisiin tarttuva H5N1-virustyyppi. Riski Suomessa ja EU:ssa havaittujen lintuinfluenssavirusten tarttumisesta ihmiseen on pieni.

– Influenssaviruksia esiintyy muillakin muuttolinnuilla, mutta sairaan tai kuolleen valkoposkihanhen tai muun kaupungissa viihtyvän vesilinnun kohtaaminen kaupunkiympäristössä on hyvin paljon todennäköisempää kuin muiden luonnonvaraisten lintujen, kertoo Etelä-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Sari Haikka tiedotteessa.

Haikka lisää, että Helsingin ja itäisen Espoon hanhikanta on Suomen ympäristökeskuksen seurannan perusteella viimeisen kymmenen vuoden aikana lähes tuplaantunut.

– Terveysnäkökulmasta viranomaisten voisi olla hyvä ohjata lintuja pesimään väljemmille alueille, missä ne ovat kauempana vilkkaimmista paikoista.

Lue lisää: Kuolleena löytyneellä kyhmyjoutsenella oli vaarallinen lintuinfluenssa Helsingissä – lintujen joukkokuolemista ilmoitettava viranomaisille

Kun lintuinfluenssaa esiintyy runsaasti luonnonvaraisissa linnuissa, kasvaa riski myös siihen, että virus leviää siipikarjaan.

Valkoposkihanhet liikkuvat tyypillisesti pelloilla lähellä maatiloja, joissa voi olla siipikarjaa. Jos lintuinfluenssa pääsee leviämään siipikarjaan, se käytännössä tarkoittaa koko siipikarjan hävittämistä kyseiseltä tarhalta varotoimenpiteenä tartunnan leviämisen estämiseksi.

Ruokavirasto suosittelee, että siipikarja ja muut linnut pidetään sisällä, kunnes tautitilanne paranee.

Yleensä joukkosairastumisena tai -kuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy sairaana tai kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua.

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavat lintuinfluenssavirukset ovat aiheuttaneet Euroopassa runsaasti sekä luonnonvaraisten lintujen että siipikarjan kuolemia, ja Suomessakin taudista on tehty havaintoja – etupäässä luonnonvaraisista linnuista mutta alkuvuodesta virusta tavattiin myös janakkalalaisella fasaanitarhalla, jonka kaikki linnut hävitettiin.

Lue lisää: Lintuinfluenssatapaus sulkee Korkeasaaren Villieläinsairaalan viikoiksi – Kaikki hoidossa olleet yli 10 lintua jouduttiin lopettamaan

Toimi näin

Älä mene kuolleiden lintujen lähelle saati koske lintuihin.

Ota viipymättä yhteyttä paikalliseen kunnaneläinlääkäriin tai läänineläinlääkäriin.

Kerro lintujen sijainti, lintujen arvioitu määrä ja mahdollinen lajitunnistus.

Virkaeläinlääkäri päättää jatkotoimenpiteistä.

Kuolleisiin lintuihin ei saa koskea. Jos lintuja on kuitenkin kosketeltu, kädet pitää pestä kosketuksen jälkeen hyvin vedellä ja saippualla. Tarvittaessa käytetään lisäksi alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut