Kirjastojen lukusalit avautuvat, harrastustiloja avataan – Näin kiihtymisvaiheeseen laskeutuminen vaikuttaa pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun palaaminen alemmalle epidemiatasolle tuo höllennyksiä koronarajoituksiin, kertoo pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotteessaan. Esimerkiksi kirjastojen lukusalit avataan taas ja lasten harrastusten kilpailuja voi järjestää sisätiloissakin.

Tähän asti pääkaupunkiseudulla on oltu pitkään leviämisvaiheessa, joka on kolmiportaisen asteikon korkein taso.

Koronanyrkki kertoo, että päätöstä kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä oli valmisteltu viikko. Jo edellisessä kokouksessaan ryhmä arveli, että tilanne siirtyy kohti kiihtymisvaihetta.

– Tuolloin epävarmuutta loivat muun muassa uusien tartuntojen odotettua hitaampi väheneminen, koulujen päätösviikonlopun mahdollinen vaikutus tartuntamääriin ja virusvarianttien merkitys epidemian hallinnassa. Tilanteen kehittymiseen liittyy edelleen epävarmuuksia. Koronakoordinaatioryhmällä on valmius linjata asiasta nopeastikin uudelleen, mikäli tilanne kääntyy huonompaan suuntaan, tiedotteessa sanotaan.

Pääkaupunkiseutu on palannut koronan kiihtymisvaiheeseen – Baareissa saanee pian taas tanssia ja istua oluella illallakin

Rajoitusten purku alkaa ensi tiistaina eli 15. kesäkuuta.

Lasten ja nuorten harrastusten kilpailutoiminta avautuu myös kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa. Kisojen yleisöä koskevat kuitenkin yhä Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) päätökset yleisötilaisuuksien osallistujamääristä. Lapsia ja nuoria ovat määritelmän mukaan vuonna 2001 syntyneet ja sitä nuoremmat.

Myös aikuisten harrastukset voivat jatkua 15. kesäkuuta kaupunkien hallinnoimissa sisätiloissa. Tämä ei kuitenkaan koske liikuntaharrastuksia.

Sekä aikuisten että lasten sisäharrastuksissa on noudatettava harrastustoiminnan terveysturvallisuusohjeita.

Kuntien asiakaspalvelutilat avataan lukuun ottamatta kuntosaleja ja ryhmäliikuntaharrastustiloja. Avattavia tiloja ovat kirjastojen lukusalit, ryhmäkäytön tilat ja omatoimikäyttö sekä kulttuuritalojen ja muiden vastaavien esitys- ja opetustilat. Kokous- ja kokoontumistilojen vuokraus mahdollistetaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston yleisötilaisuusrajoituksia noudattaen. Asiakaspalvelutiloissa ei käytetä enää kaavamaisia asiakasmäärärajoituksia, vaan huolehditaan tilakohtaisin järjestelyin terveysturvallisuuden toteutumisesta.

Koronakoordinaatioryhmä suosittelee lisäksi, että avi päättäisi mahdollisimman pian päätöksen henkilömäärärajoituksista luopumisesta yleisötilaisuuksissa. Suosituksen mukaan sisätiloissa yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 50 henkilön tilaisuuksissa olisi kuitenkin noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjetta. Lisäksi osallistujien tai seurueiden tulisi olla mahdollista välttää lähikontakti.

Yksityistilaisuudet suositellaan rajoitettavaksi samoin edellytyksin kuin yleisötilaisuudet.

Koronanyrkki esittää aville myös, että pääkaupunkiseudulla luovuttaisiin mahdollisimman pian määräyksestä, jonka mukaan asiakastiloissa pitää varmistaa, että asiakkailla on tosiasiallinen mahdollisuus pitää turvavälit. Koronanyrkin mukaan tartuntatautilain 58 d -pykälän edellytykset rajoitukselle eivät enää täyty.

Vaikka rajoituksia puretaan, koronanyrkki painottaa, että turvatoimia tarvitaan yhä.

Esimerkiksi maskia tulisi edelleen käyttää ja etätyötä suosia.

Pääkaupunkiseudun koronanyrkissä on edustus Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungeista, THL:stä, Husista ja Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Ylimmästä johdosta koostuva ryhmä vastaa yhteisen tilannekuvan pohjalta päätöksenteon valmistelusta ja koordinaatiosta. Varsinaiset päätökset tekevät ne toimijat, joilla päätösvalta kussakin asiassa on.

Helsingin, Espoon ja Vantaan lisäksi myös Kauniainen seuraa koordinaatioryhmän linjauksia.

Koronan ilmaantuvuus on romahtanut, mutta EM-kisareissua suunnitteleville huolestuttavia uutisia kisamaista

Jo 60 prosenttia saanut koronarokotuksen Suomessa – Miksi Helsingissä nuoret joutuvat odottamaan rokotustaan syksyyn, kun toisaalla samanikäisiä jo rokotetaan?

STM: Koronapassi tulee Suomessa käyttöön heinäkuun puolivälissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut