Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korsolainen Aulis Joronen, 80, lähtee kannustamaan Huuhkajia Kööpenhaminaan – "Kun ottelupäivä varmistui, varasin samana päivänä lentoliput"

Jalkapallo: Pitkäaikainen jalkapallovaikuttaja on seurannut maajoukkuetta 1950-luvulta lähtien.

Siitä on lähes 70 vuotta, kun Aulis ”Aku” Joronen näki Suomen jalkapallomaajoukkueen ensimmäisen pelin. Se oli Helsingin olympialaisissa 1952, jossa Suomi pelasi yhden ottelun.

– Siitä lähtien olen seurannut maajoukkuetta.

Uskollinen kannattaja palkitaan lauantaina, kun Joronen, 80, nousee kuuntelemaan Maamme-laulun jalkapallostadionin katsomossa Kööpenhaminassa. Silloin on alkamassa Suomen maajoukkuehistorian ensimmäinen Euroopan mestaruuskilpailujen ottelu.

– On varmaankin juhlallinen tunne, hyrisee Korson Palloseuran perustajiin kuuluva kunniapuheenjohtaja.

Lue myös: Uusi tekonurmikenttä sai nimensä seuralegendan mukaan – vaatimaton mies oli kieltäytynyt kunniasta jo kolme kertaa: "Vihdoin hän suostui"

Seremonioiden jälkeen alkavat tositoimet.

Saattaa olla ensi kertaa, että pelaajilla ja joukkueen johdolla housut tutisevat eri lailla.

– Kaikista tulee kovia otteluita. Saattaa myös olla ensi kertaa, että pelaajilla ja joukkueen johdolla housut tutisevat eri lailla, hän ennustaa.

Joronen on kuitenkin optimisti ja uskoo, että ensimmäinen Tanska-ottelu on lähellä tulosta 0–0 tai 1–1.

Joronen arvioi, että Venäjä-ottelusta tulee Suomelle vaikea venäläisten kotikentällä. Belgia on arvoitus, koska heidän paras pelaajansa Kevin de Bruyne on loukkaantunut.

– Onko hän pelikunnossa?

Myös Teemu Pukin pelikuntoa Joronen miettii, sillä kaikkea ei kerrota julkisuuteen.

– Sen näkee siitä, jos hän on avauksessa. Ei ehkä 90 minuuttia kentällä ja sitten tilalle tulee Joel Pohjanpalo, tai päivänvastoin, Joronen pohdiskelee.

Joronen osti lipun Suomen ja Tanskan väliseen otteluun heti, kun ne tulivat myyntiin. Mutta sitten koronaviruspandemia esti kisat ja siirsi niitä vuodella.

– Sieltä tuli välillä kyselyjä, että haluanko peruuttaa lippuni.

Tietenkään hän ei halunnut.

– Kun ottelupäivä varmistui, varasin samana päivänä lentoliput.

Joronen lähtee matkaan perjantaina puolenpäviän aikoihin ja palaa takaisin sunnuntaina. Hän matkustaa yksin.

– Ei tarvitse välittää muista. Olen sellainen oman tien kulkija.

Huuhkajien karsintaotteluihinkin, yhtä vaille kaikkiin, hän on matkustanut yksin. Myös niihin epätavallisimpiin matkakohteisiin, kuten Azerbaidzhaniin ja Kazakstaniin.

Kööpenhamina on Joroselle tuttu kaupunki työvuosien matkoilta. Normaalireissulla hän kävisi taidemuseossa ja konsertissa, mutta tällä kertaa hän menee vain Tivoliin perjantai-iltana.

Lauantain pelipäivänä pitää säästellä energiaa. Stadionille Joronen siirtyy tarkalleen kuuden ja puoli seitsemän välillä, sillä koronan vuoksi sisäänpääsyä on porrastettu. Eikä katsomoa oteta täyteen.

Joronen tekee kaikkensa, ettei matkaan tulee esteitä ihan viime tipassa lentoasemalla.

– Olen saanut kaksi rokotetta, mutta käyn vielä torstaiaamuna testissä. Se maksaa 200 euroa, mutta teen sen varmuuden vuoksi.