Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokaväärennösten selvittämiseen kehitetään uutta menetelmää – perustuu alkuaineen isotooppeihin

Ruokavirasto käynnistää tutkimushankkeen, joka tähtää menetelmän kehittämiseen ruoan alkuperän tunnistamiseksi.

Alkuaine strontiumin isotooppikoostumukseen perustuvalla menetelmällä voidaan selvittää ruokaväärennöksiä. Tutkimuksessa selvitetään strontiumisotooppikoostumuksien vaihtelua maatalousympäristössä ja luontaisessa maaperässä.

Kaikki kasvit ja eläimet tarvitsevat kalsiumia ja strontium käyttäytyy samalla tavalla kuin kalsium. Siksi strontiumia on kaikkialla ja sitä kulkeutuu luonnollisesti kalsiumin mukana pieniä määriä maaperästä kasveihin ja niitä syöviin eläimiin.

Strontiumin isotooppikoostumus vaihtelee alueellisesti. Se kertoo, millaisella geologisella alueella ruoka on tuotettu.

Raskaana alkuaineena strontiumin isotooppikoostumus ei juuri muutu siirtyessään maaperästä kasviin tai tämän syövään eläimeen, joten tulevaisuudessa menetelmää voidaan käyttää yhtäaikaisesti moniin erilaisiin ruoka-aineisiin, tiedottaa Ruokavirasto.

Ruokavirasto kertoo tiedotteessa, että strontiumisotooppimenetelmän haasteet vaihtelevat tutkittavien alueiden geologian suhteen, joten on tärkeää, että Suomessa tutkitaan ja kehitetään menetelmää vastaamaan tarpeita täällä.

Isotooppimenetelmä täydentää jo olemassa olevia menetelmiä ruokaturvallisuuden ja ruoan alkuperän tutkimuksessa, Ruokavirasto tiedottaa.

Strontiumisotooppimenetelmän kehittämistä ruokaväärennösten tutkimukseen rahoittaa Jane ja Aatos Erkon säätiö.