Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häät mielessä tälle kesälle? Suositulle vihkikaavalle on vielä vapaita aikoja jäljellä Helsingissä ja muuallakin

Yli puolet naimisiin menevistä pareista valitsee siviilivihkimisen. Pääkaupunkiseudulla kaksi kolmesta vihkimisistä on siviilivihkimisiä.

Viime vuonna siviilivihkimisiä oli tavallista enemmän ja suosio on kasvussa, selviää Rakkausviraston eli Digi- ja väestötietoviraston tilastoista.

Tälle kesälle aikoja on varattu tavalliseen tapaan, virasto tiedottaa. Suuri osa varauksista tehdään 2-3 viikkoa ennen vihkimistä, joten kesän varauksia odotetaan vielä tulevan.

Helsingissä seuraavat vapaat ajat ovat heinäkuussa, muualla maassa aikoja löytyy aiemminkin.

Siviilivihkimisten valitsee lähes 60 prosenttia pareista. Siviilivihkimisten suhteellinen osuus on koko maassa kasvanut vuodesta 2006 lukien lähes 20 prosenttiyksikköä. Vihkimisten kokonaismäärä on samassa ajassa vähentynyt hieman yli viidenneksellä.

Pääkaupunkiseudulla jo kaksi kolmasosa vihkimisistä on siviilivihkimisiä.

– Siviilivihkimisten suosiota selittää yhteiskunnan maallistuminen, häiden muokkaaminen persoonallisiksi ja edellisenä sekä kuluvana vuonna myös koronan vaikutus. Vaikka isoja juhlia on ollut haastava pitää, on silti haluttu avioitua, ehkä erityisesti vallitsevan tilanteen takia, arvioi notaari- ja oikeudellisten palvelujen johtaja Ari Torkkel Digi- ja väestötietoviraston tiedotteessa.

Digi- ja väestötietovirasto (DVV), käräjäoikeudet ja Ahvenanmaan valtionvirasto toimittavat siviilivihkimisiä.

Siviilivihkimisen voi suorittaa muun muassa henkikirjoittaja, julkinen notaari, käräjätuomari ja käräjänotaari. Suurin osa siviilivihkimistä tapahtuu DVV:ssa.

Vihkimisiä järjestetään Rakkausviraston tilojen, joita myös vielä maistraateiksi kutsutaan, lisäksi myös vihkiparien toivomilla paikoilla, kuten ulkona luonnossa, parin kotona tai mökillä, hääjuhlien viettopaikalla tai vaikka ravintolassa, virasto tiedottaa.

Vihkiminen virka-aikana toimitiloissa on maksutonta. Virka-ajan ulkopuolella vihkiminen maksaa 250 euroa ja mahdolliset matkakulut.

Virka-ajan ulkopuolisia vihkimisiä oli viime vuonna 10 prosenttia Digi- ja väestötietoviraston suorittamista siviilivihkimisistä.

Vihkikaava on noin pariminuuttinen. Siihen sisältyy ”tahdotko”-kysymykset sekä parin halutessa sormusten vaihto. Paikalla on oltava kaksi vähintään 15-vuotiasta todistajaa.

Ennen avioliittoon vihkimistä on tehtävä avioliiton esteiden tutkinta. Tutkintapyyntö tehdään Digi- ja väestötietoviraston sivuilla sähköisesti ja siihen tulee varata aikaa vähintään seitsemän vuorokautta. Todistus esteiden tutkinnasta on voimassa neljä kuukautta.

Mikäli vihittävät tai toinen heistä haluaa vaihtaa sukunimensä vihkimisen yhteydessä, uusi nimi ilmoitetaan esteiden tutkinnan yhteydessä.

Mahdollinen avioehto rekisteröidään DVV:ssa.