Hakunilassa kisataan pian merkittävässä SM-tason pyöräilytapahtumassa – "Maantiepyöräily on kilpapyöräilyn kuninkuuslaji"

Vantaalla riittää viikon päästä vauhtia, kun maantiepyöräilyn SM-kilpailut ajetaan Hakunilassa 18.–20. kesäkuuta. Perjantaina kisataan aika- eli tempoajon mestaruuksista, lauantaina naisten ja sunnuntaina miesten maantieajon SM-kullasta.

– Maantiepyöräily on kilpapyöräilyn kuninkuuslaji. Niinpä tämä kisa on vuoden merkittävin kilpapyöräilytapahtuma Suomessa, tapahtumajohtaja Teemu Ramstedt mainostaa.

Tempoajossa naiset ajavat 25 kilometriä, miehet 41, ja joukkuekilpailut ratkaistaan kunkin seuran kolmen parhaan pyöräilijän yhteisajan perusteella.

Miesten maantieajossa noin 14 kilometrin kierros kierretään 12 kertaa, joten kokonaismatka on noin 168 kilometriä. Naiset ajavat seitsemän kierrosta eli noin 98 kilometriä.

Vantaalla ratkotaan myös U23-, M18- ja N18-luokkien sekä parapyöräilyn aika-ajon SM-mitalit. Kaikkien sarjojen maali on Hakunilan urheilupuistossa. Tempoajon lähtö on Sipoon Söderkullassa. Naisten ja miesten maantieajon startti suoritetaan niin sanottuna kunniastarttina kaupungintalolta Tikkurilasta.

– Upea asia muutenkin hienossa kokonaisuudessa, Ramstedt toteaa.

Kunniastartissa ajetaan erittäin rauhallista vauhtia yhdessä rykelmässä, kunnes tullaan varsinaiselle reitille. Sen jälkeen painetaan enemmän tai vähemmän täysillä.

Muutaman sadan osallistujan SM-kisa oli tarkoitus järjestää jo viime vuonna, mutta sitä jouduttiin koronan vuoksi lykkäämään vuodella. Yleisöä ei ole Hakunilan urheilupuiston kisakeskukseen tarkoitus nytkään saada. Tapahtumaa voi seurata ISTV:n ja Ruudun livestriimistä.

Järjestelyistä vastaavat Hyvinkään Pyöräilijät sekä vantaalaisseurat IBD Cycling ja Korson Kaiku. IBD:n edustajia kisassa on parikymmentä. Korson Kaikua edustavat vain Anniina Ahtosalo, joka on voittajasuosikkeja maantieajon N18-sarjassa, ja naisten aika-ajon elite-luokassa kilpaileva Kajsa Salmela.

– Korson Kaiun vahvuudet ovat junioritoiminnassa, tapahtumien järjestämisessä ja maastopyöräilyssä, selvittää Ramstedt, IBD Cyclingin puheenjohtaja.

Piakkoin 35 vuotta täyttävä IBD:n Pauliina Lampinen ajaa ensimmäistä kauttaan naisten elite-luokassa.

– Liityin seuraan viime syksynä ja rupesin kunnolla treenaamaan, vantaalainen Lampinen kertoo.

– Aiemmin olen hiihtänyt kilpaa ja aion hiihtää jatkossakin.

Ensimmäiseen SM-kisaansa Lampinen lähtee suhteellisen sokkona.

– Vähän jännittää, kun ei oikein tiedä, mitä odottaa. Lähden tekemään omaa suoritusta ilman tulostavoitteita. Kunnossa olen, mutta niin on varmasti moni muukin. Kovaa vauhtia tullaan menemään.

Selkein menestystavoittein kisaan sen sijaan lähtee Lampisen seuratoveri Anders Bäckman.

– Voittoa lähdetään hakemaan, joko itselle tai jollekin tiimikaverille, sanoo 35-vuotias espoolainen.

– Parhaani olen tehnyt, että olisin iskussa. Hyvältä ainakin nyt tuntuu. Nähtäväksi jää, ovatko muut vielä paremmassa kunnossa.

Bäckman on kokenut kisaaja ja palkintokaapissaan jo muun muassa maantiepyöräilyn SM-kulta 2018 ja hopea 2019.

– 12-vuotiaasta asti olen ajanut kilpaa. Joitakin SM-mitaleita minulla on junioreistakin, mutta parhaat saavutukset ovat viime vuosilta, Bäckman kertoo.

Teemu Ramstedt, ammattilaisjääkiekkoilija ja siinä ohessa pyöräilyfriikki, perusti kuusi vuotta sitten IBD Cycling -seuran parantaakseen tulehduksellisia suolistosairauksia potevien asemaa ja lisätäkseen yleistä tietoisuutta IBD-sairauksista (inflammatory bowel diseases). Seurasta on kehittynyt varteenotettava kilpapyöräilyseura, joka on laajentanut toimintaansa triathloniin ja pyöräsuunnistukseen.

IBD Cyclingissa on nykyään noin 140 jäsentä, joista maantiepyöräilyn lisenssiajajia viitisenkymmentä.

– Ja Anders Bäckman, itsekin IBD:tä sairastava, on jo tuonut seuralle ensimmäisen Suomen mestaruuden, Ramstedt kehaisee.

– Sairaus ei toki ole ehto jäsenyydelle, hän korostaa.

– IBD:tä sairastavia seurassamme on vain toistakymmentä.

Maantiepyöräilyn SM-kilpailut Hakunilassa 18.–20.6. Aika-ajon mestaruuksista kisataan perjantaina, naisten maantieajon SM-kulta ratkeaa lauantaina ja miesten maantieajon Suomen mestaruus sunnuntaina.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut