Taikinatiinu, silakkatynnyri, poimintapiikki – Håkansbölen kartanon aittanäyttely kertoo työväen arjesta ja vapaa-ajasta

Håkansbölen kartanolla tapahtuu. Piharakennusten kunnostus jatkuu myös tänä kesänä, mutta valmistakin alkaa jo olla.

Vantaan kaupunginmuseon yli vuoden kestänyt esineiden inventointi ja puhdistusurakka on loppusuoralla ja kartanon viereinen aittarakennus avataan lauantaina yleisölle, nyt ensimmäistä kertaa näyttelynä.

Museon henkilökunta aloitti näyttelyprosessin reilu vuosi sitten rinta rinnan rakennusurakoitsijan kanssa.

Aitta tyhjennettiin esineistä, jotta rakennuksen kattoa, rakenteita ja sisäosia päästiin kunnostamaan.

Esineet puhdistettiin, kuvattiin ja numeroitiin. Näyttelyyn valittiin esineitä, jotka kertovat kartanon historiasta: mitä syötiin, miten vietettiin vapaa-aikaa, minkälaisia töitä kartanolla tehtiin.

Håkansbölen kartano oli aikanaan merkittävä työllistäjä. Kartanon mailla, puutarhassa ja eläinten parissa työskenteli lukuisa joukko työntekijöitä, joko ympärivuotisesti tai tilapäisesti. Myös ruokahuollossa, pyykinpesussa ja lastenhoidossa tarvittiin apukäsiä.

Kartano eli hyvin pitkälti omavaraistaloudessa. Aitassa säilytettiin sekä ruoka-aineita että vapaa-ajan välineitä ja työkaluja.

Ruoka-aitassa oli puiset astiat jauhoille, kalalle ja suolalle. Sinne laitettiin myös tyhjät pullot ja purnukat odottamaan satokautta ja säilöntää.

Rauta-aitassa puolestaan säilytettiin työkaluja, joita tarvittiin kartanon ylläpidossa, pellolla ja puutarhassa.

Aittarakennuksen keskeltä löytyy lisäksi pieni leivinaitta, joka toimi apukeittiönä leipomisessa ja ruuanlaitossa.

Kesän aikana kartanolle suuntaava voi päästä nostalgiamatkalle kartanon työväen historiaan. Esineet ja aitta itsessään henkivät aitoa entisajan tunnelmaa.

Aittanäyttelyyn voi tutustua ilmaiseksi lauantaisin ja sunnuntaisin klo 11–17 elokuun loppuun asti.  

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .

Juttuun korjattu (11.6. kello 16.15) näyttelyn avautumisen ajankohta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut