Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tappajaetanat" kiusaavat taas kotipuutarhureita Vantaalla – Asukas äimistelee, miksei kaupunki auta: "Uskomatonta välinpitämättömyyttä"

Ympäristö: Kaupunki tekee sen, minkä pystyy, todetaan Vantaan ympäristökeskuksesta.

Espanjansiruetanat ovat muodostuneet kotipuutarhureiden riesaksi eri puolilla Vantaata viime vuosina. Ehrnroothinpuiston läheisyydessä Pakkalassa haitallinen vieraslaji on jälleen tänä kesänä ongelmana.

Vantaan Sanomiin yhteyttä ottanut asukas kertoo, että Pakkalan alueen väki on yrittänyt ilmoittaa Vantaan kaupungille jo vuosia, että tämä ryhtyisi torjuntatoimiin espanjansiruetanoiden takia.

– Tämä ei kuulemma kuulu heille vaan yksityisten ihmisten torjuttavaksi sitten, kun ne saapuvat yksityispihoille, asukas äimistelee.

Hän pitää Vantaan kaupungin suhtautumista tilanteeseen ”uskomattomana välinpitämättömyytenä”.

Kaupungin työntekijät ovat aiemmin niittäneet asuinkorttelin ja läheisen hiekkatien välisen viheräalueen, jotta etanat eivät pääsisi etenemään pihoille pitkän kasvillisuuden suojissa. Tällä viikolla alue oli vielä niittämättä.

– Ötököillä on siellä kunnon strada korttelin eturintamaan, asukas toteaa.

Etanatorjuntaan ei ole suoraan osoitettu voimavaroja.

Asukas kertoo hävittäneensä viime aikoina muutaman espanjansiruetanan pihaltaan päivittäin. Espanjansiruetana voi aiheuttaa suuria tuhoja kotipuutarhoissa ja -viljelyksillä. Se syö koriste- ja hyötykasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Tappajaetanoiksikin kutsutuille niljakkuuksille maistuvat myös eläinten raadot ja kuolleet lajitoverit.

Lisäksi etanan erittämä lima voi sisältää bakteereita, jotka voivat olla haitallisia ihmisille ja kotieläimille.

Haastateltu asukas kertoo, että etanat ovat syöneet hänen perennojaan, eikä hän enää uskalla laittaa salaattia puutarhaansa.

– Pelkään, että ne pääsevät leviämään koko asuinalueelle ja tilanne muuttuu hallitsemattomaksi. Kaupunki voisi kantaa torjunnassa kortensa kekoon, hän korostaa.

Vantaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Jarmo Honkanen kertoo, että keskus on saanut alkukesästä vajaat kymmenen ilmoitusta kaupungissa haittaa aiheuttavista espanjansiruetanoista. Palautteita on tullut paitsi Pakkalasta myös monelta muultakin alueelta, kuten Korsosta ja Kuusikosta.

– Espanjansiruetanoita on paikoittain paljon Vantaalla, Honkanen toteaa.

Honkasen mukaan ympäristökeskus voi neuvoa etanoiden torjunnassa, ja kaupungin viheraluekunnossapito voi hävittää niitä mahdollisuuksiensa mukaan varsinaisten työtehtäviensä ohessa – viherkunnossapitotöitä on paljon ja voimavaroja rajallisesti.

– Kaupunki tekee sen, minkä pystyy. Viheryksikön työntekijät niittävät pientareita, ja heiltä voi pyytää jäteastioita, joihin etanoita voi kerätä. Etanatorjuntaan ei ole suoraan osoitettu resursseja, vaan viheryksikön työntekijät tekevät sitä siinä sivussa, Honkanen selvittää.

Honkasen mukaan naapurustoissa kannattaa järjestää talkoita etanaongelman kitkemiseksi.

– Niitä ei saada koskaan täysin hävitettyä Vantaalta, mutta määrää voidaan pienentää, hän arvioi.

Honkanen neuvoo, että etanat kannattaa tappaa murskaamalla ne kovaa alustaa vasten. Kuolleet etanat kannattaa kerätä suljettuun jäteastiaan tai haudata maahan, jotta ne eivät jää ravinnoksi lajitovereilleen.