Niko Suokas, 16, perusti nurmikonleikkuuta ja pyöräkorjauksia tarjoavan yrityksen – "Ruohonleikkuusta aion laskuttaa 10–15 euroa tunnilta"

Vantaalaisia nuoria kannustetaan nyt yrittäjiksi uusin keinoin.

Nurmikoita leikkaava Niko Suokas on yksi paristakymmenestä vantaalaisnuoresta, jotka ovat mukana nuorison yrittäjyyttä tukevassa Yrityskesä-ohjelmassa . Johanna Erjonsalo

Tuomas Massinen

Vantaalainen Niko Suokas, 16, esittelee ruohonleikkuriaan ja työkalupakkiaan kotitalonsa pihassa Tammistossa. Suokas on vastikään perustanut yrityksen, ja hänellä on pian ensimmäiset työkeikat yrittäjänä edessään.

– Kivistössä korjaan vastaanottokodin fillareita, ja Espoossa leikkaan koko kesän yhden taloyhtiön nurmikot, hän kertoo.

Työtehtävät hän on saanut tuttujensa ja pääkaupunkiseudun 4H-yhdistyksen avulla. Lisätöitäkin lienee kesän aikana luvassa.

– Tavoitteeni on, että teen enintään 32 tuntia työtuntia viikoittain elokuun puoliväliin asti. Ruohonleikkuusta aion laskuttaa 10–15 euroa tunnilta, ja yhden pyörän korjauksesta minulle on luvattu 40 euroa ja varaosakulut, Suokas kertoo.

Suokas on yksi paristakymmenestä 15–20-vuotiaasta vantaalaisnuoresta, jotka ovat mukana nuorten yrittäjyyttä tukevassa Yrityskesä-ohjelmassa. Tässä 4H-yhdistyksen järjestämässä ohjelmassa nuoret pääsevät kokeilemaan yrittäjyyttä matalalla kynnyksellä, esimerkiksi 4H-yrittäjänä.

Tällaisen yrittäjän tarvitsee tehdä vain vähän paperitöitä, ja hän saa apua esimerkiksi verotusasioihin. Nuori voi pääasiassa keskittyä häneltä tilattujen töiden tekoon.

– En ajatellut, että alku yrittäjänä olisi näin helppoa, Suokas tuumii.

Nuoret perustavat oman yrityksen ja pyörittävät toimintaa ainakin elokuun puoliväliin asti.

– Suokkaan yritys tekee pihanhoitopalvelua, ja lisäksi muilla nuorilla on maalaustöihin, kotiapuun, siivoukseen, käsitöihin, lapsenhoitoon ja kahvilatoimintaan liittyviä yrityksiä, kertoo Vantaan kaupungin kesäyrittäjämentori Eevi Sahimaa, joka vastaa Yrityskesä-ohjelmasta Vantaalla.

Sahimaan tehtävänä on tukea ohjelman vantaalaisnuoria yrittäjyysasioissa, kuten markkinoinnissa.

– Aion markkinoida yritystäni Facebookissa ja mainoslehtisillä, Suokas kertoo.

Niko Suokas kertoo, että hän osaa korjata polkupyöriä hyvän fillaritietämyksensä ansiosta. Eevi Sahimaa toivoo, että Yrityskesä-ohjelma jatkuu ensi vuonnakin ja nykyistä useampi nuori innostuu yrittämisestä. Johanna Erjonsalo

Sahimaa on auttanut Suokasta myös Y-tunnuksen eli yritys- ja yhteisötunnuksen hankkimisessa. Toukokuussa Sahimaa järjesti kollegansa kanssa nuorille yrittämiseen liittyvän alkukoulutuksen.

– 4H-yritystoimintaa on ennenkin järjestetty Vantaalla, mutta tällaista kesäajan ohjelmaa ja mentorointia ei ole aiemmin ollut, Sahimaa sanoo.

Vastikään peruskoulun suorittanut Suokas kuuli Yrityskesästä koulunsa ryhmäohjaajalta. Hän haki ohjelmaan mukaan, koska ei saanut tänä vuonna kesätyöpaikkaa.

– Olen aina halunnut kokeilla yrittämistä. Siinä saa olla oman itsensä pomo, Suokas kertoo.

Ohjelmaan haki noin 80 vantaalaisnuorta, joista parikymmentä valittiin. Nuorten piti kirjoittaa hakemukseen yritysideansa ja se, miksi he haluavat yrittäjäksi.

– Nikolla on konkreettinen idea, jonka voi toteuttaa, ja hänen motivaationsa yrittämiseen on todella korkea, Sahimaa perustelee Suokkaan valintaa.

Ohjelman suorittaneet saavat todistuksen, ja sillä he voivat saada opintojaan hyväksiluettua. Nuoret voivat myös jatkaa yritystoimintaansa. Suokas aikoo lopettaa ainakin ruohonleikkuun elokuun puolivälissä ja hakea ammattikouluun kultaseppäkoulutukseen. Tulevaisuudessa hän ehkä kokeilee siipiään kultaseppäyrittäjänä.

– Yrittäminen on siistiä, Suokas kehuu.

Niko Suokas on tehnyt koulussa tällaisen työkalupakin. Johanna Erjonsalo

Mikä?

Yrityskesä

Maksuton ohjelma on suunnattu yrittäjyydestä kiinnostuneille 15–25-vuotiaille vantaalaisille ja helsinkiläisille. Ohjelmassa nuori perustaa yrityksen ja kokeilee yrittäjyyttä kesätyönä tai harrastuksena. Mentorin lisäksi nuori saa kaupungilta 300 euron yrityssetelin. Pk-seudun 4H-yhdistyksen järjestämässä ohjelmassa on nyt ensi kertaa mukana Vantaan kaupunki Helsingin lisäksi.

Lähde: www.pks4h.fi/yrityskesa

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut