Ympäristö ajaa talouskasvun edelle vantaalaisten vaaliehdokkaiden kommenteissa 

Vaalikone: Talouden ja työpaikkojen tärkeyttä korostetaan vihrein reunuksin.

Taloudellisen kasvun ja ympäristöasioiden arvottamista luotaava Vantaan Sanomien vaalikoneen toteamus on herättänyt siihen kommentoineissa kuntavaaliehdokkaissa osin hyvin samankaltaisia ajatuksia. Näin huolimatta siitä, ilmoittavatko vastaajat olevansa eri mieltä vai samaa mieltä väittämästä: Päätöksenteossa ympäristö pitäisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle silloin kun nämä ovat keskenään ristiriidassa.

Talouskasvu ja ympäristöasiat linkittyvät useiden ehdokkaiden vastauksissa tavalla, jota ilmentää väitteen kanssa samaa mieltä olevan Hanna Holmberg-Soton (r.) kommentti:

– Näiden ei tarvitse olla keskenään ristiriidassa vaan toinen toisiaan tukevia.

Ongelmattomana talouden ja ympäristön liiton näkee myös esimerkiksi Eero Toivanen (liik.), joka on väitteestä eri mieltä.

– Joka tapauksessa ympäristö huomioidaan nykyisin kaikissa hankkeissa jo lakien ja asetusten kautta. Vantaalle tuskin tulee mitään sellaista, jossa ympäristö olisi suuremmassa vaarassa, hän uskoo.

Vaalikoneen väittämästä samaa mieltä on 55 prosenttia vaalikonevastaajista, eri mieltä 34 prosenttia ja loput jättävät kantansa määrittelemättä.

Demarien ehdokas Kaj Andersson arvioi talouden ja ympäristön ristiriidan pitemmän päälle lieventyvän. Hän, kuten 60 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista puoluetovereistaan, on antanut väittämälle kannatusta, ja korostaa:

– Vihreä teknologia luo työpaikkoja ja kasvattaa verotuloja.

Keskustan Georgiana Forsangin mielestä ympäristöasioiden hyvä hoitaminen edesauttaa talouskasvua.

– Vantaa on houkuttelevampi paikka asua ja investoida, jos ympäristöstä pidetään hyvää huolta.

Marja-Vuokko Mäkinen (kd.) linkittää ympäristön ja työhyvinvoinnin.

– Terve asuinympäristö lisää kunnan veronmaksajien terveyttä ja viihtyisyyttä, ja lähiluonnossa liikkumismahdollisuudet vahvistavat työssäjaksamista.

Perussuomalaisten enemmistö, 63-prosenttia, on vaalikoneväittämästä eri mieltä.

– Meillä Suomessa ympäristöasiat ovat maailman kärkeä. Olen maailmalla palvellessani nähnyt, että Suomessa luonnosta pidetään erittäin hyvää huolta verrattuna muihin paikkoihin. Uskon, että Suomessa tuotetaan jo nyt maailman ympäristöystävällisimmin tuotteita. Suomeen investointi on ympäristöteko, Aki Mäkipernaa taustoittaa kantansa.

Kokoomus on muista puolueista ainoa, jolla perussuomalaisten tavoin vastaajista suurempi osa (48 prosenttia) on vaalikoneväittämästä eri mieltä. Ero samaa mieltä oleviin on kuitenkin suhteellisesti selvästi pienempi kuin perussuomalaisilla.

Vesa Männistö (kok.) toteaa, että ilman talouskasvua ja työpaikkoja ei ole varaa suojella nykyistäkään ympäristötilannetta.

– Kasvun ohella tulisi keskittyä ympäristövalintoihin sekä vihreään rakentamiseen, hän jatkaa.

Vihreät asettuvat odotetusti varsin yhtenäisenä rintamana, 91-prosenttisesti, väittämän kannalle. Vasemmistolla linja on vahvasti samaan suuntaan.

Max Mannola (vihr.) muistuttaa, että moni ilmasto- ja ympäristöteko vaikuttaa talouteen myös säästöjä tuoden.

– Lämpöä ja sähköä säästämällä vähennetään kunnan energiakuluja. Uusiutuvan energian käyttökustannukset ovat usein fossiilista matalammat. Kotimaisten kasvisvaihtoehtojen käyttö ja hävikin minimointi kunnan ruokapalveluissa säästää niin ikään rahaa.

Vasemmiston Eeva Helén nostaa yhdeksi päätöksenteon tärkeimmistä tehtävistä maapallon säilymisen elinkelpoisena myös seuraaville sukupolville.

–  Pitkällä tähtäimellä ympäristön ja ilmaston suojelu on myös talouskasvulle ja työpaikoille parempi ratkaisu kuin ympäristön tuhoaminen.

Katso myös:

Hallinto-oikeus kumosi osan kaavasta Korsossa: täydennysrakentamista vähemmän

Harvinainen sammal mutkistaa rakentamista Puu-Kivistössä – aloituskortteleista tehtiin valitus

Vantaalle on tulossa uusi luonnonsuojelualue

Vantaa yrittää säilyttää luonnon monimuotoisuutta

Vaalikone

Väittämä: Päätöksenteossa ympäristö pitäisi asettaa talouskasvun ja työpaikkojen luomisen edelle silloin kun nämä ovat keskenään ristiriidassa.

Samaa mieltä (SM), eri mieltä (EM), ei osaa sanoa (EOS).

Tilanne kaikkien vaalikoneeseen vastanneiden kesken (luvut prosentteja):

SM 55, EM 34, EOS 11.

Tilanne puolueittain:

Kesk: SM 65, EM 23, EOS 12.

Kok: SM 37, EM 48, EOS 15.

KD: SM 50, EM 33, EOS 17.

Liik: SM 52, EM 43, EOS 5.

PS: SM 26, EM 63, EOS 11.

RKP: SM 48, EM 30, EOS 22.

SDP: SM 60, EM 32, EOS 8.

Vas: SM 77, EM 18, EOS 5.

Vihr: SM 91, EM 4, EOS 4.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut