Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ratkeaako kuntavaalit jo lauantaina? – Huuhkajien historiallinen EM-peli voi rokottaa perussuomalaisten kannatusta, sanoo politiikan tutkija

Tampereen yliopiston valtio-opin dosentti Pertti Timonen arvioi, että kuntavaalien äänestysprosentti jää viime vaaleja alhaisemmaksi.

Timonen ennustaa, että vain noin 55 prosenttia äänioikeutetuista antaa äänensä sunnuntaina ratkeavissa vaaleissa.

Vuoden 2017 kuntavaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 58,8.

Selityksenä ennustelleen Timonen ottaa esille vaalien ajankohdan: kesällä järjestetyt vaalit eivät ole koskaan innostaneet suomalaisia uurnille.

– Monet ihmiset ovat jo kesämökeillä, Timonen sanoo.

Myös vaalipäivää edeltävä Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-avausottelu voi verottaa äänestysintoa. Suomen peli alkaa kello 19. Myöhäisillassa nähdään vielä toinen Suomen-lohkon ottelu, jossa vastakkain ovat Belgia ja Venäjä.

– Monella ihmiselle voi olla silmät ristissä valvotun yön jälkeen.

Äänestysintoa nostavia tekijöitä näissä vaaleissa voi olla aiempaa suurempi ehdokasmäärä sekä koronan takia tavallista pidempänä järjestetty ennakkoäänestys.

Tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä annettiin ennätyksellisesti liki 1,5 miljoonaa ääntä.

Äänestysprosentti oli ennakkoäänissä 32,9, kun se viime vaaleissa oli 26,6.

Vaalikamppailulle on antanut väriä perussuomalaisten kova gallup-kannatus.

Puolue on mittauttanut noin 18 prosentin kannatuslukemia sekä Ylen että Helsingin Sanomien kuntavaaligallupeissa.

Mikäli äänestysinto jää matalaksi, voi gallupien povaama maanvyörymävoitto jäädä puolueelta saavuttamatta. Timonen veikkaa, että perussuomalaisten valtakunnallinen kannatus voi jäädä 14 prosentin tienoille.

– 14–15 prosenttia on puolueelle tietysti kova nousu, kun takana on viime vaalien tulos 8,7 prosenttia, Timonen huomauttaa.

Alhaisen äänestysprosentin lisäksi PS:n kannatusta voi sulattaa miesten laiska äänestäminen. Se näkyi jo vaalien ennakkoäänestyksessä, jossa naiset kävivät miehiä ahkerammin uurnilla.

– Pitää muistaa, että perussuomalaiset on miesten suosima puolue. Viime kuntavaaleissa miesten äänestysinto oli neljä prosenttiyksikköä alhaisempi kuin naisten, Timonen sanoo.

Vantaalla kuntavaalien ennakkoasetelmaa hallitsee Timosen mukaan SDP, joka saa nyt kovan haasteen kokoomukselta. Viime kuntavaaleissa SDP oli niukasti kokoomusta suurempi 25 prosentin kannatuksella. Kokoomus keräsi äänistä 24,4 prosenttia.

Mitä alhaisemmaksi äänestysinto jää, sitä paremmin kokoomus yleisesti ottaen pärjää, Timonen sanoo.

Vantaalla äänestysprosentti jäi viime vaaleissa 52,3:een. Vuonna 2012 se oli 51 prosenttia.

– Vantaalla äänestysprosentti on ollut perinteisesti hyvin alhainen, Timonen sanoo.

Gallupeissa alaspäin valuneen SDP:n osakkeita vaaleissa voi nostaa eläkeläisten äänestystarmo. Eläkeläiset äänestävät vaaleissa innokkaammin kuin nuoret.

Iso kysymysmerkki Vantaalla on Timosen mukaan ratikasta käyty keskustelu.

Miten se näkyy vaalituloksessa, jää nähtäväksi.