Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ainutlaatuinen hiilineutraalia metaania käyttävä lämpövoimalahanke etenee Vantaalla – katso havainnekuva

Vantaan Energian tavoite lopettaa fossiilisten polttoaineiden käyttö energiantuotannossaan 2026 mennessä otti ison askeleen tiistaina.

Vantaan Energia ja Teknologiayhtiö Wärtsilä kertoivat solmineensa sopimuksen niin sanottua synteettistä metaania tuottavan Power-to-Gas (P2G) -laitoksen esisuunnittelusta.

Sopimus on jatkoa vuosi sitten solmitulle esisopimukselle, jonka myötä selvitettiin P2G-laitoksen kannattavuutta Vantaan Energian jätevoimalan yhteydessä.

Osapuolten tavoitteena on, että uusi tuotantolaitos olisi käyttövalmis 2025. Siitä tulisi lajissaan Suomen suurin ja samalla ensimmäinen laitos, joka tuottaa hiilineutraalia, synteettistä metaania 10 megawatin polttoaineteholla kaupallisessa mittakaavassa.

Osapuolen yhteisen tiedotteen mukaan laitoksessa tuotettava metaani korvaa perinteisen, fossiiliperäisen maakaasun kaukolämmön tuotannossa lämmityshuippujen aikaan.

Vantaan Energian toimitusjohtaja Jukka Toivonen sanoo tiedotteessa, että uuden laitoksen erinomainen sijainti tuo monia etuja.

– Meillä on puhdasta vettä ja tuulisähköä, ja sijainti mahdollistaa prosessissa syntyvän hukkaenergian hyödyntämisen kaukolämpönä. Sijainti mahdollistaa myös sähköntuotanto-, lämmitys- ja liikennesektorien välisen yhteyden. Kuljemme energia-alan etujoukoissa ja haluamme osaltamme siirtyä nopeasti puhtaaseen energiantuotantoon, Toivonen kuvailee tiedotteessa.

Synteettistä metaania on määrä tuottaa talteenotetusta hiilidioksidista sekä uusiutuvalla energialla tuotetusta vedystä. Prosessissa vesi hajotetaan alkuaineikseen eli vedyksi ja hapeksi, ja vety yhdistetään jätevoimalan savukaasuista talteen otettuun hiilidioksidiin.

Euroopan unionin tavoitteena on saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä. Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Johtaja Saara Kujala Wärtsilä Energystä sanoo, että aika tavoitteiden saavuttamiseksi kuluu nopeasti.

–  Tämä projekti havainnollistaa visiomme tulevaisuudesta, jossa energia tuotetaan 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla. Sektorikytkennällä ja tulevaisuuden polttoaineilla on ratkaiseva rooli tavoitteen saavuttamisessa, Kujala sanoo tiedotteessa.