Jopa 2 000 euron houkutin nyt varkaiden kohteena Vantaalla: Kymmeniä rikoksia alkuvuonna – "Röyhkeää toimintaa, joka tapahtuu 1–2 minuutissa"

Katalysaattoreita viedään autoista kiihtyvällä vauhdilla. Varkaat iskevät muun muussa kerrostalojen pysäköintipaikoilla. Tiina Örn

Rikokset: Laite sisältää arvokkaita raaka-aineita rodiumia, palladiumia sekä platinaa ja varkaat myyvät ne kotimaassa tai ulkomaille.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Henkilöautojen omistajia piinaavat katalysaattorivarkaudet, joiden määrä on kasvanut Vantaalla huimaa vauhtia lyhyessä ajassa. Vielä 2019 koko Vantaalla oli kolme tapausta, kun viime vuonna varastettiin jo 44 katalysaattori.

– Varkaudet ovat lisääntyneet todella paljon ja tahti on vain kiihtynyt. Toukokuun lopulle mennessä Vantaalla oli varastettu 51 katalysaattoria ja vuotta on vielä jäljellä aika lailla, toteaa rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista.

Koko Itä-Uudenmaan poliisin toimialueella katalysaattorivarkauksia oli tehty 127 toukokuun loppuun mennessä.

Malmberg ennakoi, että kuluvasta vuodesta tulee edellistäkin pahempi, sillä 1.–11. kesäkuuta jo 12 autosta Vantaalla oli viety katalysaattori.

– Se on laite per päivä -tahtia.

Katalysaattoreilla varkaat tekevät rahaa myymällä ne ulkomaille tai kotimaassa muun muassa romukauppiaille, sillä laite sisältää arvokkaita raaka-aineita rodiumia, palladiumia ja platinaa. Niitä käytetään taas uusien katalysaattoreiden valmistamiseen.

– Arvokkaimmista katalysaattoreista voi saada jopa 2 000 euroa, Malmberg kertoo.

Katalysaattoreita anastetaan eri puolilla Vantaata.

– Martinlaakso, Myyrmäki, Kivistö, Hakunila, Pakkala, Tammisto, Mikkola, Hiekkaharju, Havukoski..., Malmberg luettelee kaupunginosia, joista on tullut rikosilmoituksia.

Rikospaikkoja ovat kerrostalojen pysäköintipaikat, yleiset paikat. Jopa autokorjaamosta on viety katalysaattoreita.

– Se on röyhkeää toimintaa. Tunkki auton alle, auto ylös ja akkukäyttöisellä leikkurilla laite irti. Se tapahtuu 1–2 minuutissa.

Viiden ensimmäisen kuukauden aikana katalysaattoreita on viety muun muassa 12 Volvosta, 13 Toyotasta, yhdeksästä Volkswagenista ja kolmesta Audista ja BMW:stä.

Poliisi on melko neuvoton katalysaattorivarkauksien kanssa, sillä ne tapahtuvat nopeasti ja niiden jäljille on hankala päästä

Uutta varkauksissa on, että tekijöistä ei löydy selkeää ryhmää, jota poliisi voisi tarkkailla. Eivätkä varkauksia tee vain ulkomaiset rikollisryhmät vaan kiinni jääneissä on myös kotimaisia nuoria ja huumeidenkäyttäjiä.

Malmberg kannustaakin ihmisiä valppauteen, jos näkee jonkun häärivän tunkin kanssa auton luona muissa kuin renkaanvaihtopuuhissa.

– Hätäkeskukseen kannattaa soittaa.

Ennen kuin epäilty ehtii poistua, voi hänestä ottaa valokuvan poliisin avuksi. Yleisellä paikalla saa kuvata.

– Missään sosiaalisen median kanavalla, kuten Facebookissa, kuvaa ei saa jakaa, Malmberg korostaa.

Hän neuvoo myös pitämään talojen pysäköintipaikat hyvin valaistuina ja jos mahdollista, hankkimaan valvontakameran.

Lue myös: Poliisi sai varkaat kiinni itse teossa – yrittivät viedä autosta katalysaattorin

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut