Lääkäripula vaivaa edelleen Vantaalla – jopa joka viides lääkäri ostetaan töihin 1,5-kertaisilla kuluilla

Potilasjonot ovat pidentyneet, sillä lääkärivirkoja on täyttämättä kaikilla vantaalaisilla terveysasemilla.

Vantaan terveysasemilla on nyt 14 avoinna olevaa lääkärivirkaa. JOHANNA ERJONSALO

Tuomas Massinen

Terveyskeskusten lääkäripula koettelee yhä Vantaata. Pula alan ammattilaisista on vaivannut kaupunkia vaihtelevasti jo vuosia. Nyt neljätoista lääkärivakanssia on täyttämättä.

– Kaikilla terveysasemilla on täyttämättömiä vakansseja. Pisimpään niitä on ollut auki Itä-Vantaan terveysasemilla, joilla virkoja on ollut täyttämättä maaliskuusta alkaen, kertoo Vantaan terveyspalvelujen johtaja Eila Koivunen.

Lääkäripula on pidentänyt potilasjonoja.

– Kiireettömän hoitoonpääsyn keskimääräinen odotusaika on nyt 46 vuorokautta. Kiireelliseen hoitoon pääsee 1–3 päivän sisällä.

Joissakin yksiköissä tilanne on parempi: esimerkiksi ennaltaehkäisevässä terveydenhuollossa kaikki lääkärivirat ovat täynnä. Myönteistä on myös se, että kouluttautuvia lääkäreitä on saatu Vantaalle aiempaa enemmän kolmentoista huhtikuussa perustetun kouluttautumisviran ansiosta.

– Kokonaisuutena lääkäritilanne on nyt kuitenkin parempi kuin aiempina vuosina, Koivunen summaa.

Kiireettömän hoitoonpääsyn keskimääräinen odotusaika on nyt 46 vuorokautta.

Vakansseja on täyttämättä, koska kaikkiin lääkärihakuilmoituksiin ei ole tullut hakijoita. Myöskään kesälomien sijaisuuksia ei täytetä edellisvuosien tapaan tänä kesänäkään. Vantaa on varmistanut henkilökunnan lomat supistamalla terveysasemien toimintaa.

– Kesäksi on ollut aiemminkin vaikeuksia saada sijaislääkäreitä, joten kesäajalla toiminta on pääasiallisesti akuuttihoitoon keskittyvää.

Lääkäripulaa on paikattu ostolääkäreillä. Vantaan tilanne näyttää myötäilevän tässä valtakunnan tilannetta.

– Ostolääkäreitä on noin 15–20 prosenttia terveysasemien lääkäreistä. Kokopäivätyötä tekevä ostolääkäri on 1,5 kertaa kalliimpi kuin kaupungin palkkalistoilla oleva virkalääkäri, Koivunen arvioi.

Vantaan oman terveyskeskuslääkärin palkka on noin 5 000–6 500 euroa.

Vantaa on pyrkinyt houkuttelemaan lääkäreitä terveysasemille uusin toimenpitein, esimerkiksi laatuhankkeen avulla. Lääkäreiden ja lähiesimiehen yhteydenpitoa on tiivistetty. Perhe-elämän ja työn yhteensovittamista on tuettu mahdollistamalla etätyö ja aiempaa lyhyempi työaika. Näin lääkäreiden työtyytyväisyys on parantunut.

Lääkäreitä on motivoitu myös tehtäväkohtaisten palkkojen porrastuksella: osalla palkat ovat nousseet. Vantaalla on perustettu valtakunnallisen ohjeen mukaan uusi palkkataso lääkäreille, joille on tullut erikoisosaamista useiden vuosien aikana. Lisäksi tehtäväkohtaisessa palkassa huomioidaan, jos lääkärillä on runsaasti pitkäaikaissairaita tai monisairaita.

Kaikki lääkärit ovat saaneet myös sopimukseen perustuvan yleiskorotuksen.

Vantaalla on ollut ongelmia myös terveyden- ja sairaanhoitajien rekrytoinnissa viime kuukausina, koska koronatyöt ovat pitäneet osaavaa työvoimaa muualla.

– Nyt kuitenkin näyttää jo valoisammalta ja hakemuksiin on saatu hakijoita, Koivunen kertoo.

Silti kaikkiin kesäsijaisuuksiin ei ole saatu hoitajia esimerkiksi kotihoitoon ja sairaalaan. Hoitotyöstä pyritään tekemään aiempaa houkuttelevampaa uusilla työaikamuodoilla.

– Hoitajat siirtyvät 21. kesäkuuta alkaen jaksotyöhön, ja päivittäinen lepoaika sisältyy työaikaan. Aiemmin lepoaika eli ruokatauko tapahtui omalla ajalla, jolloin työssäoloaika oli puoli tuntia pidempi, Koivunen selvittää.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut