Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Synnytykset nousivat Uudellamaalla liki 9 prosenttia – "Koronavauvabuumi on todellinen ilmiö"

Syntyvyyden nousu jatkuu Uudellamaalla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueen synnytysten määrä kasvoi keväällä 8,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Synnytysten turvallisuus on alkuvuodesta ollut tilastojen mukaan edeltävien vuosien erinomaisella tasolla. Husin synnytyssairaalat sijaitsevat Helsingissä Naistenklinikalla sekä Espoon, Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa.

Tammi-toukokuussa Uudellamaalla synnytettiin yhteensä 7 089 kertaa. Vastaavana aikana viime vuonna synnytyksiä hoidettiin 6 511, eli kasvua on viime vuoteen verrattuna 578 synnytyksen verran, 8,9 prosenttia, Hus tiedottaa.

Synnytyksistä 80 prosenttia hoidettiin Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa, joissa kokonaiskasvua on yhteensä 380 synnytyksen verran, 7,2 prosenttia. Naistenklinikalla kasvu oli 6,3 prosenttia ja Espoon sairaalassa 9,1 prosenttia.

Hyvinkäällä nousua viime vuoteen oli 11,5 prosenttia ja Lohjalla 23,5 prosenttia.

Kesä on tyypillisesti vilkasta aikaa synnytyssairaaloissa. Ennusteiden mukaan synnytysten lukumäärä nousee myös tänä kesänä viime kesään verrattuna.

– Emme tiedä, mitä syntyvyydelle olisi käynyt ilman koronavirusepidemiaa, mutta nyt näyttää, että koronavauvabuumi on todellinen ilmiö. Synnytysten turvallisuus on buumista huolimatta pysynyt tilastojen mukaan erinomaisella tasolla. Siitä kiitämme kovan luokan ammattilaisiamme, kätilöitä ja synnytyslääkäreitä”, Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2020 Uudellamaalla hoidettiin 15 753 synnytystä, joista 12 735 pääkaupunkiseudulla.

Synnytysten yleistä turvallisuutta mitataan Husissa koostetusti neljäsosavuosittain.

Turvallisuutta ja laatua mitataan muun muassa vastasyntyneiden Apgar-pisteiden, pH-arvon ja perinataalimortaliteetin kautta. Synnytysten turvallisuus on näiden mittareiden perusteella edeltävien vuosien erinomaisella tasolla.

Naistenklinikalle on keskitetty koko Uudenmaan alueen vaikeimmat riskiraskaudet ja hyvin ennenaikaiset synnytykset.