Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Vantaalla oli ennen luontohaittoihin heräämistä useita mattolaitureita jokirannoilla – yksi pesupaikoista sijaitsi saippuatehtaan vieressä

Aurinkoisen kesäpäivän mukavin kotityö on mattojen pesu ulkona. Imuroidut matot kyytiin, eväät mukaan ja jynssäämään. Palkintona puhtaat ja raikkaat, ulkona tuulessa kuivaneet matot.

Mattoja on pesty aiemmin ulkona luonnonvesissä. Vantaallakin on ollut useampia mattolaitureita joen rannassa. Keravanjoen mattolaitureista on joitakin valokuvia Vantaan kaupunginmuseon kuva-arkistossa.

1980-luvulla Matarinkosken alapuolella mattoja sai pestä kahdella mattolaiturilla. Juuriharjalla ja mäntysuovalla räsymatot puhdistuivat tehokkaasti.

Laiturilla matot ripustettiin kuivamaan kaiteille ilmavasti pituussuunnassa. Räsymatot kuivatetaan raidat pystysuunnassa, jottei väri leviä.

Viertolan saippuatehtaan 1970- ja 1990-luvun ilmakuvista näkee, että Keravanjoella yksi matonpesupaikka sijaitsi aivan tehtaan kohdalla. Laiturit olivat sentään hieman tehdasaluetta ylempänä joessa, sillä saippuatehdas oli ollut yksi Keravanjoen pahimpia saastuttajia.

Tehtaalla valmistettiin Hackman-Havin aikana Havin mäntysuopaa ”perinteisesti mattojen pesuun”.

Nykypäivän mattoja pestään hellemmällä otteella, ja matonpesu on siirtynyt mattolaitureilta luontoa säästäville kuivan maan matonpesupaikoille. Matonpesu luonnonvesissä aiheuttaa rehevöitymistä, eivätkä Vantaan kaupungin matonpesupaikat sijaitse enää joessa.

Mattoja pestäänkin pesualtaissa, joihin vesi tulee kunnan vesijohtoverkosta ja jätevedet johdetaan viemäriin. Mattomankelilla maton saa puristettua kuljetuskuivaksi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää historiaan liittyviä juttuja löydät täältä .