Carita Rautavuori (oik.) ja Marja-Leena Jokipii ihastelivat viherseinän toiminnallisuutta, mutta myös sen ulkonäköä. Naisten mielestä se sopisi hyvin myös kodin sisutuselementiksi. Mari Mäkinen

Kerrostalon asukkaat viljelevät ja hoitavat hyötykasveja Hakunilassa – sato tulee vapaasti kaikkien käyttöön

Mari Mäkinen

Pian neljä vuotta täyttävä Lale Nouri hymyilee ja katselee hieman hämmentyneenä ympärilleen. Oman kodin ympäristö on yhtäkkiä täyttynyt vieraista ihmisistä.

Lale saa käteensä istutuslapion, eikä oikein tiedä, mitä sen kanssa tekisi. Sitten hän alkaa äitinsä Derya Nourin kanssa istuttaa frisee-salaattia pieniin ruukkuihin; ensin multaa, sitten siemenet ja lopuksi vielä kastelu. Hymy levenee tekemisen myötä ja vielä leveämmäksi se muuttuu, kuin Lale saa kotiin viemisiksi pienessä muumipussissa olevan salaattiruukun.

– Tykkään syödä salaattia leivän päällä, ja kaikista eniten tykkään tomaatista, Lale kertoo.

Lale asuu Hakunilassa Kaskelantiellä. Vuonna 2018 valmistunut kerrostalo toimii pilottikerrostalona 6Aika:CircularHoodFoodin kaupunkiviljelykokeilussa.

Keskiviikkona taloyhtiössä pidettiin viljelypäivä. Asukkaat opastettiin hoitamaan sisätiloissa olevaa vesiviljelyyn perustuvaa Supragarden viherseinää sekä salaattibaaria. Ulos tehtiin sieniviljelyalusta ja hieman perinteisemmät viljelylaatikot.

Ideana on se, että asukkaat hoitavat yhdessä sisä- ja ulkotilojen kasvit, ja saavat käyttää vapaasti niiden satoa.

Tämä tuo varmasti tänne yhteisöllisyyttä, ja sitä juuri kaipaamme.

Carita Rautavuori ja Marja-Leena Jokipii kuuntelevat tarkkaan, kun Jouni Spets Supragardenilta opastaa heitä vesiviljelyn saloihin. Kokeilu saa naisilta paljon kiitosta.

– Tykkäämme kovasti tästä ideasta ja odotamme innolla, mitä tulemme saamaan aikaiseksi. Tämä tuo varmasti tänne yhteisöllisyyttä, ja sitä juuri kaipaamme, naiset pohtivat.

Rautavuori toteaa, että ei ole itse mikään viherpeukalo, ja oma parvekekin on liian kuuma muille kuin kukille. Yhteistilojen kasvien hoitaminen vaikuttaa tarpeeksi yksinkertaiselta, ja tärkeän lisän siihen tuo yhdessä tekeminen.

– Kunpa tämä olisi toteutunut jo aiemmin. Koronan ollessa pahimmillaan olisimme voineet kokoontua pienissä ryhmissä tätä tekemään. Monet eivät päässeet liikkumaan mihinkään, eikä ollut oikein mitään tekemistä.

Suunnitelmissa on jo uusia tilaisuuksia taloyhtiön asukkaiden kesken.

– Kutsumme tänne niitä, jotka eivät tänään päässeet paikalle. Opastamme heitä kasvien hoidossa ja viljelyssä. Uskon, että tämänkaltaiseen toimintaan on helppo saada ihmisiä mukaan, Rautavuori arvelee.

Jokipii kertoo, että asukkaat ovat jo ehtineet sopia senkin, että tiettyinä päivänä he tulevat yhdessä hoitamaan kasveja.

– Sellaista kivaa tekemistä ja yhdessäoloa, Jokipii iloitsee.

Yhteisöllisyyden lisäksi naiset toteavat, että iso plussa on se, että viljelyt tuovat asukkaille säästöä.

– Ei tarvitse lähteä kaupasta ostamaan esimerkiksi salaatteja ja yrttejä, kun ne voi noutaa täältä.

Ilkivalta hieman mietityttää ulkokasvien osalta. Sisätilan kasvit ovat suojassa lukittujen ovien takana, ja ulkoviljelmienkin suhteen naiset ovat varsin toiveikkaita.

– Ehkä tällaiset viljelyskasvit eivät herätä ilkivallan halua, vaan ne saavat olla rauhassa, Rautavuori pohdiskelee.

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Etusivulla nyt