Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rosa Meriläisen vantaalainen isä Jussi Särkelä, 69, oli kuolla koronaan teho-osastolla – "Moni vietiin vierestä hautausmaalle"

Tulevan kauden valtuutettu Särkelä sai koronatartunnan kesken vaalikampanjansa maaliskuussa. Hän jäi henkiin, vaikka hänellä oli lääkärin mukaan vain 20 prosentin mahdollisuus selviytyä.

Vastavalittu valtuutettu Jussi Särkelä (sd.) sairastui koronaan kesken vaalikampanjansa maaliskuussa. Hän sai tehohoitoa ja oli lähellä kuolla.

Särkelä, 69, ei tiedä, mistä hän sai tartunnan. Sitä ei ole kyetty jäljittämään. Hän itse epäilee saaneensa koronan kauppareissulla Martinlaakson ostoskeskuksessa.

Ex-kansanedustaja Rosa Meriläisen isä Jussi Särkelä oli lähdössä kotoa demareiden kokoukseen iltapäivällä 2. maaliskuuta, kun hänen vaimonsa huomautti, että hän hengittää huonosti.

– Vaimo sanoi, etten lähde, ja tilasi ambulanssin.

Tila huononi nopeasti, ja Särkelä ei enää pihalla pystynyt kävelemään ambulanssiin omin voimin.

Peijaksessa selvisi koronatartunta ja tilanteen vakavuus. Särkelä kiidätettiin Meilahden sairaalaan kokeisiin. Särkelä todella kuuluu riskiryhmään: hänellä on astma ja diabetes, ja hän oli sairastanut keuhkokuumeen viidesti.

– Pian lääkäri totesi, että nyt tuli kiire. Jouduin keuhko-osastolta teholle. Oloni oli huono ja raskas: minulla oli sekä kuumeeton keuhkokuume että korona, Särkelä muistelee.

Ensimmäiset tunnit teho-osastolla olivat kivuliasta ja raskasta aikaa. Särkelältä piti poistaa limaa keuhkoista ilman puudutusta hoidon kiireellisyyden takia, ja hänet laitettiin happilaitteeseen.

Särkelällä ei ole kaikesta muistikuvia, mutta tietyt asiat ovat selkeinä mielessä.

– Naislääkäri totesi yöllä, että et ainakaan minun käsiini kuole.

Särkelä oli teho-osastolla kymmenen päivää. Korona vaikeutti hengitystä, vei voimat lihaksista ja sekoitti vatsan toiminnan.

Tehohoidossa lääkäri kertoi, että Särkelällä on 50 prosentin mahdollisuus selviytyä. Se oli kaunistelua.

– Lääkärini kertoi jälkeenpäin, että minulla oli 20 prosentin mahdollisuus jäädä henkiin, Särkelä kertoo.

Särkelä sanoo optimistina uskoneensa koko ajan selviytymiseensä.

– Moni vietiin vierestä hautausmaalle, hän toteaa.

Teho-osastolla käsien nostaminenkin kävi voimille. Tehohoidon jälkeen Särkelä kuntoutui yli neljä viikkoa keuhko-osastolla, ja hänen kuntonsa vähitellen parani. Hän pystyi jo ottamaan muutamia askelia.

– Hoitohenkilöstö oli älyttömän ammattitaitoista. Sain tarvitsemaani tukea, hän kiittelee.

Meilahden jälkeen Särkelä kuntoutui vielä yli kaksi viikkoa Katriinan sairaalassa.

– Kun pääsin pois Meilahdesta, henkilökunta saatteli minut, ja se oli tosi upea hetki. Lääkäri ihmetteli, miten jäin henkiin. Hän kertoi, että tapaukseni opetti hänelle, että tahtotilan luominen on tärkeää selviytymiskamppailussa.

Särkelä sanoo ammentaneensa voimaa selviytymiseen urheiluvalmennuksesta. Hän kilpaili nuorena hiihdossa ja seuraa yhä valmennusalaa.

Särkelä pääsi kotiin 15. huhtikuuta. Myös vaimo sairastui koronaan, mutta hän ei tarvinnut sairaalahoitoa. He alkoivat yhdessä tehdä lyhyitä, parinsadan metrin kävelylenkkejä.

Pikkuhiljaa lenkit pitenivät. Nyt Särkelä kävelee jo 2,5 kilometriä aamuisin ja 4 kilometriä iltaisin.

Särkelä pystyy taas tekemään toimistotöitä kotona, mutta hänestä tuntuu, ettei hän saa enää niin paljon aikaiseksi.

– Toimintakykyni on alentunut.

Vielä pari kuukautta sitten Särkelä ei meinannut jaksaa puhua ollenkaan, mutta nyt hän pystyy jo rupattelemaan pitkään. Tosin se tuntuu keuhkoissa, sillä hapensaanti on huonontunut.

– Lääkäri sanoi, että kuntoni pitäisi olla syyskuussa yhtä hyvä kuin se oli ennen koronaa. En ole siitä ihan varma, Särkelä pohtii.

Ennen sairastumistaan Särkelä pystyi patikoimaan Lapissa 16 kilometrin taipaleita.

Sairastuminen haittasi kampanjointia, mutta Särkelä sai lopulta riittävästi ääniä ja pääsi valtuustoon ensikertalaisena.

– Oli tuuria, että vaalit siirrettiin kesäkuulle.

Korona syvensi Särkelän elämänarvoja. Valtuutetun tehtävän hän aikoo hoitaa kunnialla, mutta muun tekemisen määrää hän vähentää.

– Olen koko ikäni tehnyt toisten puolesta töitä, mutta korona sai miettimään, ettei ole itsekkyyttä ajatella itseään.

Särkelä saa yhä kortisonilääkitystä. Hän ei pelkää sairastuvansa koronaan uudelleen.

– Olen niin kovakalloinen kaveri, ettei minulle jäänyt traumaa tai pelkotiloja. En aio rajoittaa elämääni pelon vuoksi.

Lähikuukausina Särkelä saa koronarokotukset ja käy terveystarkastuksessa. Särkelä tiedostaa, että uusi tartunta voisi olla kohtalokas.

– Olen varovainen. Jos korona iskee uudelleen, seuraukset ovat hyvin vakavat.