Taidemuseo Artsi on nyt Leonardo Vilhun valtakunta – Kokoelmateoksista koottu näyttely esittelee monipuolista ja tuotteliasta elämäntyötä taiteilijalta, joka itse kutsuu taiteentekoaan lepäämiseksi

Kuvataiteilija Risto Vilhunen, 75, harjoittaa taiteilijanammattiaan edelleen, vaikka sanookin, että se on yhteiskunnalle vähemmän merkittävä kuin esimerkiksi siivoojan ammatti. Arkisto/Jussi Lopperi
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Taidemuseo Artsin uuteen näyttelyyn sisään astuva kohtaa heti taiteilijan itsensä. Ensimmäisellä seinällä tulijan vastaanottaa Risto Vilhusen, alias Leonardo da Vilhun, omakuva.

Voimakkaan sininen, pleksillä päällystetty triptyykki vuodelta 1973 kuuluu kokoelma-amanuenssi Pauliina Kähärän suosikkeihin. Häntä itseään kun kiinnostavat erityisen paljon Vilhusen poptaide ja akryyliteokset, joissa on pleksi päällä.

– Myös Eero Koivistoisen levyn kanteen on päätynyt niistä yksi, Kähärä sanoo vuoden 1973 Wahoo!-albumiin viitaten ja kehuu teosten ajattomuutta.

– Ne näyttävät nykyäänkin ihan uusilta.

Taidemuseo Artsin näyttely on läpileikkaus Risto Vilhusen taiteeseen 1960-luvun alusta 2000-luvulle asti. Omakuva (1973). Anna Autio

U los raameista -näyttely on haluttu rakentaa Leonardo da Vilhun mittavan elämäntyön eri vaiheita ja huomattavaa monipuolisuutta esitteleväksi. Kähärä vastasi pitkälti teosten alkukarsinnasta ja työryhmävoimin ratkaistiin lopullinen kokonaisuus.

Museon kokoelmissa on yli 6 000 Vilhusen lahjoittamaa työtä, joten runsauden pula oli väistämätön.

– Valinta vei kyllä aika paljon aikaa, Kähärä myöntää.

Teemat, aiheet, tyylit ja tekniikat vaihtelevat teoksissa, mutta tiettyihin väreihin ja muotoihin, kuten ympyröihin, sektoreihin ja kartioihin taiteilija on ajoittain palannut mielellään.

Kokoelmateokset ovat ensimmäistä kertaa esillä tässä laajuudessa. Näyttelyssä on 74 työtä 1960-luvulta 2000-luvulle asti. Varhaisin niistä on vuodelta 1961.

– Se on hiukan kubistinen maisemamaalaus Kuopiosta, jonka kansalaisopistossa Vilhunen tuolloin opiskeli, Kähärä taustoittaa.

Muoto maisemassa (1973). Anna Autio

Näyttelyssä on muun muassa poptaidetta, perinteisiä maisemia, peiliteoksia, pieniä kollaaseja, taiteilijan varhaiskauden grafiikanteoksia ja veistoksia, kuten kookkaita mdf-levystä tehtyjä raidallisia hahmoja. Paletin täydentää vantaalaisohjaaja Jean Bitarin vuonna 2012 tekemä dokumenttielokuva Vilhusesta.

– En ole itse sekaantunut millään lailla näyttelytöiden valintaan, taiteilija da Vilhu korostaa ja kommentoi lopputulosta suorasanaisesti.

– Museolla on tehty helvetin hyvää työtä. Kokonaisuus antaa erinomaisen kuvan siitä, miten erilaista hommaa olen tehnyt urani aikana. En ole koskaan vain samaa makkarapötköä leikellyt.

Tre Pini (2000). Anna Autio

Artsin ratkaisuilla oli paikan päällä käyneelle Vilhuselle itselleenkin annettavaa.

– Kun näkee töitään yli 50 vuoden takaa, ei ikään kuin itsekään tunnista, kuka niiden tekijä oikein on, hän kertoo hämmästyneensä

Mittavia teoslahjoituksia eri tahoille tehnyt Vilhunen toteaa, ettei ole koskaan rakastanut teoksiaan niin, etteikö voisi niistä luopua.

– Siivoojan ammatti on yhteiskunnan kannalta merkittävämpi kuin minun, hän kuittaa.

– Mutta tokihan jollain tavalla työni kautta kirjoitan aina senhetkistä historiaa.

75-vuotias taiteilija jatkaa historian kirjoittamista edelleen, vaikka viime elokuussa kaatui huimauskohtauksen seurauksena oikean käden ranteestaan värttinäluun murskaksi.

– Viiden päivän kuluttua leikkauksesta aloin maalata siteisiin laitetulla ranteella, kun ajattelin, että kädelle on parasta terapiaa tehdä sitä mitä aina ennenkin.

Töitä on Vilhusen mukaan tapaturman jälkeen syntynyt enemmän kuin koskaan. Ehkä taika on siinä, miten hän kokee taiteenteon ja siihen ryhtymisen.

– Minä en silloin mene, niin kuin ihmiset yleensä sanovat, duuniin. Minä menen lepäämään.

Kuvataiteilija Risto Vilhusen elämäntyötä esittelevä näyttely Ulos raameista Vantaan taidemuseo Artsissa (Paalutori 3) 22. elokuuta asti. Vapaa pääsy. Avoinna ti, ke, pe klo11–18, to klo 13–20 ja la–su klo 11–16. Maanantaisin suljettu.

Lue myös:

Risto Vilhusen lahjoittamista teoksista koottiin näyttely Kuopioon

Vantaa ennen ja nyt: Taiteilija Risto Vilhusen muistiinpanot yhden vuoden sadonkorjuusta ovat hämmästyttävät: kymmeniä litroja papuja, 15 litraa yrttejä ja 430 litraa suppilovahveroita

Leonardo da Vilhu räväyttää Hagelstamilla Helsingissä

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut