Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvostelee hallitusta: Suuri huoli matkailun tilanteesta – "Lentoaseman kesä on jo käytännössä menetetty"

Ritva Viljanen on huolissaan Helsinki-Vantaan lentoaseman ja suomalaisen matkailun tilanteesta. Päivi Tuovinen

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kritisoi lentomatkustussääntelyä. Hänestä Suomen on vaikea osallistua matkailualan elpymiseen ja matkustaminen vaikeutuu, jos hallituksen uusi lakiesitys tartuntalain väliaikaiseksi muuttamiseksi toteutuu.

Hallituksen esitys tiukentaa matkailuun liittyviä vaatimuksia entisestään, kun taas muualla EU:ssa niitä kevennetään.

Viljanen on huolissaan Helsinki-Vantaan lentoaseman ja suomalaisen matkailun tilanteesta. Matkailun elpyminen on tärkeää Suomen työllisyydelle ja taloudelle.

– Lentoaseman kesä on jo käytännössä menetetty. Lentoliikenne työllistää koko Suomessa jopa 140 000 ihmistä, kun otetaan välilliset työpaikat huomioon. Kun lentoliikenteen markkinoita nyt jaetaan uudelleen, ei Suomi saa menettää asemaansa. Myöhemmin tähän kelkkaan voi olla mahdoton päästä, Viljanen sanoo Vantaan tiedotteessa.

Yleiseurooppalainen linja matkustuksessa on se, että terveystarkastus tehdään lähtömaassa. Vantaa puoltaa tätä lähtökohtaa, jonka avulla voidaan myös varmistaa terveenä matkustaminen.

Kaupungin mukaan Suomeen tulisi saada matkustaa yleiseurooppalaisen linjan mukaan vapaasti EU-maista, joissa on alle 75 koronatapausta per 100 000 asukasta 14 vuorokauden aikana. Samalla tulisi harkita sitä, että yksi rokotusannos riittää matkustukseen, sillä hyvin pieni osa EU:n väestöstä on vasta saanut kaksi rokotusta.

– Tavoitteena tulee olla, että maahan saapuu mahdollisimman vähän henkilöitä, joilla ei ole esittää todistusta ennakkotestistä, saadusta rokotuksesta tai sairastetusta taudista. Tämä helpottaisi myös terveysturvallisuusviranomaisten työtaakkaa rajanylityspaikoilla, Viljanen sanoo.

Viljasen mukaan hallituksen esittämät toimenpiteet ovat ylimitoitettuja ja kuormittavat kuntien terveysviranomaisia kohtuuttomasti.

Esityksen mukaan todistuksen tarkastuksen voi tehdä vain sairaanhoitopiirin tai tartuntatautiviranomaisen palveluksessa oleva henkilö.

– Henkilöresurssit eivät riitä tähän, eikä lentokentälle pysty sijoittamaan tällaista henkilömäärää. On täysin mahdotonta esimerkiksi toteuttaa tartuntatautiviranomaisen tekemää todistusten tarkastusta lentokentällä. Normaalitilanteessa tarkistettaisiin 60 000 todistusta lentokentällä vuorokaudessa, Viljanen kuvaa.

Suomen tilanne on muuttunut rokotusten myötä, mutta tätä ei ole Viljasen mukaan huomioitu esityksessä.

– Suomen väestön vastustuskyky tautia kohtaan on jo hyvä, joten nyt on oikea aika ratkaista, mille varmuustasolle halutaan edetä ja miten pitkään matkustusrajoituksia ja sen haittailmiöitä halutaan hyväksyä.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut