Kaupunki tahtoo jättiterassit ensi kesäksi Itä- ja Länsi-Vantaalle – Terassiyrittäjät aiotaan kilpailuttaa Helsingin mallin mukaisesti

Patiolla Tikkurilassa on 650 asiakaspaikkaa. Sen investointi- ja käyttökulut ovat noin 110 000 euroa. Tiina Örn

Tuomas Massinen

Vantaa kaavailee kahta jättiterassia kaupunkiin ensi kesäksi.

– Ne sijoittuisivat tasapuolisuuden nimissä itään ja länteen, todennäköisesti Tikkurilaan ja Myyrmäkeen, kertoo Vantaan kaupungininsinööri Henry Westlin.

Vantaalla on nyt yksi varsinainen jättiterassi, Patio kaupungintalon vieressä Tikkurilassa. Myyrmäen Paalutorilla on kohtuuiso, yksityisten toimijoiden toteuttama terassi.

Westlinin mukaan kaupunki aikoo kilpailuttaa terassiyrittäjät ensi keväänä Helsingin mallin mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että Vantaa järjestää suurterasseille avoimen haun ja valitsee hakijoiden joukosta niille tietyn määrän ravintoloitsijoita. Helsinki on toiminut tällä tavoin Kasarmitorin ja Senaatintorin suurterassien kohdalla.

Westlinin mukaan Pation nykyjärjestely ei enää toistu. Sen terassialueen on nyt vuokrannut vantaalainen tapahtuma-alan yritys Vuntae Xperience Oy, joka vuokraa alueelta paikkoja eri ravintola-alan yrittäjille. Paikalliset yrittäjät ovat olleet pahoillaan siitä, että kaupunki vuokrasi torialueen yhdelle yrittäjälle.

Westlinin mukaan kaupunki ei järjestänyt terassialueesta kilpailutusta tai ilmoittautumismenettelyä kiireisen aikataulun takia.

– Oli liian kiire, kun jättiterassi-idea syntyi vasta huhtikuun puolivälissä. Ensi kesän terassihankkeille pitää järjestää riittävästi aikaa.

Vantaa perustaa syksyllä laaja-alaisen työryhmän, joka miettii, miten jättiterassit toteutetaan. Se päättää, mitkä ovat kaupungin ja yksityisten toimijoiden vastuut ja velvoitteet, jotka koskevat esimerkiksi terassialueiden sähköä, vettä ja jätehuoltoa.

Työryhmä laatii toimintamallin suurterassien järjestämiseksi.

– Sen laadinnassa huomioidaan Helsingin, Tampereen ja muiden kaupunkien suurterassikokemukset. Myös Patio-kokeilusta opitaan paljon, Westlin sanoo.

Westlin kertoo, että hankkeiden valmistelusta ja kilpailutuksesta vastaa 1–2 elinkeinopalvelujen tai kaupunkikulttuurin toimialan osa-aikaista tuottajaa. Idän ja lännen jättiterassit voivat olla sisällöltään ja toiminnaltaan erilaisia, mutta tätä ei ole vielä päätetty.

– Yrittäjien kanssa aiotaan käydä asiasta laajaa vuoropuhelua, Westlin sanoo.

Westlin on itse pohtinut myös ratkaisua, jossa muita kaupunkikeskuksia, Aviapolista, Korsoa, Koivukylää, Hakunilaa ja Kivistöä, elävöitettäisiin tilapäisellä, kiertävällä terassialueella.

Vantaan elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa sanoo, että suurterassit voivat elävöittää kaupunkikeskuksia.

– Ne lisäävät kävijävirtoja ja tuovat uusia kävijöitä keskuksiin. Tämä tuo lisää myyntiä ravintoloille ja usein myös muille kaupan ja palvelualojen liikkeille, Viljamaa arvioi.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut